viernes, 31 de enero de 2014

Gunter Grass deixa la literatura

El Premi Nobel de Literatura Günter Grass, ha anunciat que deixa d´escriure i tanca el seu treball narratiu. Segons sembla la causa és la seva avançada edat. La seva obra va generar amb freqüència debats, donat algunes de les seves declaracions i posicionaments. Amb la seva obra El tambor de hojalata (1959), va haver de comparèixer davant els tribunals acusat de pornografia. Amb Cortando la cebolla, va desfermar un escàndol en revelar per primera vegada que havia estat membre de les SS als 17 anys. Les seves intervencions en política van començar amb el seu suport al Partit Socialdemòcrata de Willy Brandt. Les baralles de Grass han estat sempre viscerals i l'escriptor no les arxiva fàcilment com es veu en el fet que durant tres dècades es va negar a fer declaracions al diari Bild i als altres mitjans del grup Springer a causa de la campanya que van fer en el seu moment contra l'escriptor Heinrich Böll. Les seves novel·les més importants, El tambor de hojalata, A paso de cangrejo o Encuentro en Telga són recuperacions de la història d'Alemanya des de la perspectiva del present.

jueves, 30 de enero de 2014

Mor l´escriptor Josep Mª Castellet

Dies enrera, Barcelona es va acomiadar del crític, escriptor i editor Josep Maria Castellet. Nascut el 1926, va ser crític literari i assagista i el seu nom està lligat a la renovació de la crítica literària catalana gràcies a la introducció dels corrents europeus. Va aconseguir la Creu de Sant Jordi el 2002, i la Medalla d'Or de la Generalitat per la seva labor com a editor i assagista. Als anys de la posguerra va treballar fent traduccions de Faulkner, Steinbeck, Dos Passos… En 1955 entrà com a lector de Seix Barral, va fer assajos com Notes sobre literatura espanyola contemporània (1953) o L'hora del lector (1957), i treballà com a gerent de l'editorial jurídica Praxi, fins a 1964. Després Max Cahner li oferirà la direcció literària d´Edicions 62. Castellet va ser director literari d´Edicions 62 entre 1964 i 1996 i també molts anys de Península, el segell en castellà. Va compaginar aquesta tasca amb la de crític i guia literari de lectors i d'autors.

miércoles, 29 de enero de 2014

Eucharistía a Las Edades de Hombre

La Junta de Castella i Lleó vol fer de l´exposició "Eucharistia", la nova edició de la prestigiosa i ja famosa permanent Las Edades del Hombre. Aquest actge es desenvoluparà a la localitat d´Aranda de Duero, a Burgos, al llarg d´aquest any. La Junta de Castella vol fer d´aquest fet un gran aconteixement cultural i turístic. A l´'octubre del 2013 va tenir lloc la presentació oficial de l'exposició a l'Església de Sant Joan d'Aranda de Duero per la Fundació Les Edats de l'Home. El lema ha estat triat perquè intenta establir un paral·lelisme entre la simbologia religiosa continguda en l'acte de la consagració del pa i del vi. La XIX edició de l'exposició de Las Edades del Hombre mostrarà unes 130 peces d'art sacre dividides entre les seves dues seus, que seran les esglésies de Santa María i Sant Joan, d'Aranda de Duero (Burgos). El guió de l'exposició, organitzat en quatre capítols, es basa en un recorregut per la història de l'Eucaristia. El pare José Velicia, fundador deLas Edades del Hombre, deia que aquesta idea, sorgida fa 24 anys “és un pa pastat per moltes mans amb afecte i passió”. Després de la seva mort el 1997, aquests cicles d'exposicions dedicats a l'art sacre s'han seguit realitzant amb molt èxit.

lunes, 27 de enero de 2014

Mor Jose Emilio Pacheco

El món cultural i polític de Mèxic ha acomiadat José Emilio Pacheco, un gran poeta, mort als 74 anys. Va ser Premi Cervantes al 2009. Fidel als seus valors, igual que en vida, va voler anar-se´n de forma senzilla, al seu modest Col·legi Nacional. L'escriptora Elena Poniatowska, premi Cervantes 2013, va anar de les més afligides en recordar el sentit de l'humor i la bonança del poeta, pilar de la poesia a Mèxic, una poesia lligada a la gent del carrer. Tímid i poc donat a les càmeres, era un autor molt estimat al seu país, sobretot pels joves que se sentien identificats amb el seu parlar senzill sobre l'existència i la seva absència de pedanteria. Les seves obres el delaten: Tarde o Temprano, Las batallas en el desierto, El silencio de la luna, El principio del placer y otros cuentos o Fin de siglo. 

sábado, 25 de enero de 2014

Darío de Regoyos al Thyssen

L'exposició que acull el Museu de Belles arts de Bilbao des del passat mes d'octubre sobre el pintor impressionista Darío de Regoyos es clausura per visitar el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid. Segons han informat fonts del museu, la gran retrospectiva de Darío de Regoyos ha rebut a Bilbao més de 60.000 visitants. L'exposició, organitzada amb motiu de la commemoració del centenari de la mort del pintor, reuneix més de 130 obres de l'artista asturià, el principal representant espanyol de l'impressionisme, que a més es va dedicar al paisatge. La pinacoteca bilbaina ha dedicat aquesta mostra a Regoyos (Ribadesella, 1857, Barcelona, 1913) perquè va treballar entre 1884 i 1912 al País Basc, on va contribuir a la modernització de la pintura basca.

jueves, 23 de enero de 2014

El mes de febrer arrenca el Guitar Festival BCN

El proper mes de febrer arrenca la programació del "Guitar Festival BCN". El festival farà el tret de sortida amb els anglesos Fanfarlo i tindrà la participació entre molts d´altres de Jorge Drexler, Andrés Calamaro, Luz Casal, Amos Lee o Estopa. Aquests últims, han esgotat ja les localitats per als concerts acústics dels dies 10 i 11 d'abril a Barcelona, anunciant dos nous concerts a la Sala Barts del Paral·lel els dies 12 i 13 d´abril. Estopa tot sol és el títol d'aquests quatre recitals, que reuneixen les millors cançons del duo català en format acústic. El Guitar Festival tindrà una bona oferta de concerts fins el divendres 16 de maig. 


miércoles, 22 de enero de 2014

Trobat un manuscrit de Lope de Vega

L'investigador Alejandro García Reidy ha descobert a la Biblioteca Nacional d'Espanya una còpia manuscrita d´una obra inèdita de Lope de Vega. L´obra es diu "Dones i criats". És una comèdia de gran qualitat en la qual destaquen frescor i comicitat, segons l'autor de la troballa. Els catàlegs literaris donaven per perduda aquesta obra fins que, fa un any, aquest investigador, va localitzar el manuscrit de la còpia mentre realitzava un estudi sobre les representacions de teatre dels segles XVI i XVII. Un document legal del segle XVII informava que la companyia de l'autor de comèdies Pedro de Valdés havia representat l'obra "Dones i criats", obra escrita 20 anys abans per Lope de Vega. Es tenia coneixement d'aquesta obra perquè Lope de Vega va publicar un catàleg complet de les seves comèdies "autèntiques". Lope de Vega narra la història de dues germanes enamorades de dos criats d'un comte madrileny, i a les quals, al seu torn, pretenen un comte i un altre noble ric que les pretenen desposar.

martes, 21 de enero de 2014

Jaime de Armiñan, Goya d´Honor del cinema espanyol

Jaime de Armiñan ha rebut el Goya d'Honor per tota la seva carrera. Nascut a Madrid el 1927, va també obtenir un sentit aplaudiment de tota la representació del cinema espanyol, Aquest escriptor, novel.lista, autor de teatre, director, i guionista va dedicar el reconeixement a tots i els va desitjar èxit a la vida. "Les meves sensacions amb el cinema, amb altres arts, amb el circ...vaig aprendre molt de les sabatines del circ: on comença el cinema i el teatre", ha rememorat el cineasta. Entre els seus records, Aurora Baptista vestida de malles, pujada a un trapezi, o Carmen Sevilla vestida de flamenca, tota de blanc, que es va ficar en la gàbia dels lleons i va ballar unes sevillanes. González Mascle ha destacat que, del seu cinema, "la qual cosa més s'aprecia -ha dit- és el seu sentit de l'humor, amable" i li ha valorat com a "analista de relacions personals" i per "la fluïdesa dels diàlegs" de les seves pel·lícules. Films que han marcat una època, com Mi querida señorita, Stico, o la sèrie de televisió, Juncal. 

sábado, 18 de enero de 2014

Comença l´any Greco

Cinquanta campanes de 17 campanars de Toledo han repicat durant una hora en un concert que ha marcat l'inici als actes de commemoració dels 400 anys de la mort del Greco. Milers de persones, toledans i visitants no han volgut perdre's aquest concert que el president de la Fundació El Greco 2014, Gregorio Marañón, ha definit com a insòlit. El compositor de Grecos aire, el músic Llorenç Barber va estar acompanyat per centenars de persones que es van congregar enfront de la Catedral per seguir el seu inici. 
El concert es va completar amb un espectacle pirotècnic denominat Vulcà, que va estar seqüenciat des de tres punts de la ciutat com són l'Ajuntament, els Jardins del Trànsit i el Miradero. Els focs van formar també parteix de la partitura. Tot art converteixen aquest any a Toledo en la capital d'El Greco. Madrid i altres ciutats formaran part d'aquest exhaustiu recorregut pel grec que va néixer a Creta i va viure el seu millor moment creatiu a Espanya.

viernes, 17 de enero de 2014

Exposició de Sebastiao Salgado

Les fotografies de ‘Gènesis’ aspiren a revelar el millor del seu reconegut autor, Sebastiâo Salgado, en l'exposició que mostra al Caixaforum Madrid-. Aquesta mostra presenta fotografies en blanc i negre de paisatges, animals i persones allunyades del món modern: regions remotes i en silenci, on la naturalesa segueix regnant, espais on podem nodrir-nos de l'esplendor de les regions polars, els boscos i sabanes tropicals, els deserts, les muntanyes dominades per glaceres i les illes solitàries. Un mosaic increïble en el qual la naturalesa s'expressa en totes la seva grandesa.

jueves, 16 de enero de 2014

Èxit del Dimecres al cinema

La iniciativa del sector del cinema ha estat un èxit. El nombre d'espectadors es va duplicar i la recaptació en taquilla va ser d´un 65 % el primer "Dimecres al cinema". Les primeres dades facilitades diuen que el nombre d'espectadors va créixer un 136% respecte el dimecres anterior, després de la decisió de posar uns preus que van oscil·lar entre 3,90 als 5 euros, depenent de la decisió de cada empresa exhibidora. La iniciativa ha estat consensuada entre productors, exhibidors i distribuïdors arran de l'èxit de la Festa del Cinema, que durant tres dies d'octubre passat va portar a 1,5 milions de persones a les sales amb entrades a 2,90 euros.
D'aquesta manera, els 'Dimecres al Cinema' se celebraran cada dimecres fins al proper 15 abril. Aquestes dades s'han conegut el mateix dia que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha suggerit a la indústria del cinema que parlar "permanentment" de l'IVA cultural pot tenir l "efecte psicològic" que el potencial espectador pensi que el cinema és més car encara del que en realitat és. Jo vaig anar el dissabte passat a veure "El hobbit": l´entrada, 8,5 euros.

domingo, 12 de enero de 2014

El director d´orquestra Ricardo Muti defensa la cultura

El director d'orquestra Riccardo Muti ha expressat la seva preocupació per les retallades que les arts estan patint a Europa i es va dirigir als governants per advertir que llevar la paraula a la cultura significa embrutir al poble. “Si tanquem als nostres fills la possibilitat d'apropar-se a la cultura, estem abocats a un futur de gent superficial i perillosa”, va dir Muti, en inaugurar la trentena edició del Festival de Música de Canàries al costat de la Simfònica de Chicago. Muti creu que els governants han d'entendre que “bastaria amb llevar una mica de diners de coses innecessàries per destinar-ho primer a l'educació, després a l'educació i després a l'educació".

jueves, 9 de enero de 2014

The Grandmaster

El cineasta xinès Wong Kar Wai ha estat sis anys de preparació i tres de rodatge per filmar "The Grandmaster", una cinta que reflecteix la vida del llegendari mestre de kung-fu Ip Man. El mentor de Bruce Lee va ser per a l'artífex de "In the mood for love" i "2046" el desencadenant d'una pel·lícula que va necessitar nou anys en total i que està protagonitzada per Tony Leung, un dels seus actors habituals. "Mai vaig ser conscient que passés una dècada. El temps vola, i el viatge ha estat molt interessant", afirma el director, que va imposar un exigent entrenament físic perquè resultés creïble la interpretació d'aquesta disciplina.La càmera es recrea en l'espectacularitat dels moviments i en petits detalls estètics que fan recognoscible la petjada de Wai.

domingo, 5 de enero de 2014

Exposició de Víctor Mira

Es compleixen 10 anys de la mort de Víctor Mira (Saragossa, 1949 - Munic, 2003). El Centre d'Art i Naturalesa (CDAN), a Osca i les galeries barcelonines Ignacio de Lassaletta, N2 Galeria i Galeria Eude, per una altra i de forma conjunta, organitzen exposicions repassant la trajectòria de l´artista aragonès. A Osca es pot veure fins demà, "L'art com a transgressió", amb una vintena d'obres pertanyents als fons de la col·lecció Beulas-Sarrate i al llegat Víctor Mira, Tres de les obres exposades són inèdites: Evame de de pas, Caperucita i Alè enamorat. Quan a les tres galeries barcelonines, s'han unit per organitzar tres exposicions en els seus respectius espais. La primera a inaugurar-se ha estat "Víctor Mira.1949-2003", que es pot veure de forma simultània a les galeries Ignacio de Lassaletta i N2, i més tard està prevista la inauguració de la mostra "Víctor Mira: Bachcantatas" a la Galeria Eude. Víctor Mira va ser un artista multidisciplinari que el seu projecte creador va ser reconegut a Alemanya, Suïssa o Amèrica. La seva trajectòria nacional i internacional es reflecteix en els diferents museus i col·leccions privades i estatals que posseeixen obra de l'artista, com eñ MoMA de Nova York o el Regna Sofia.

viernes, 3 de enero de 2014

Els germans Coen: A propòsit de Llewyn Davis


El viatge d'Ulisses en L'Odissea sempre sembla un referent. L´última obra dels germans Coen mama de l'obra d'Homer, però passat per la trituradora de la seva creativitat, creant el seu món i la seva particular visió. L´heroi, Llewyn Davis, mai arribarà a la seva destinació, sinó que sembla condemnat a reviure la mateixa i terrorífica setmana una vegada i una altra. En aquest particular viatge s´obliden de la redempció i de finals romàntics. L'espectador acompanya al personatge d'Oscar Isaac sabent que, per molt antipàtic que sigui, s'assembla a tots nosaltres. I això dol. A ningú li agrada identificar-se amb algú que va cremant les poques oportunitats que li queden per ser feliç i a tots els que li ofereixen una mà per salvar-se. Aquest to malenconiós els Coen ho aconsegueixen gràcies a la magnífica fotografia de Bruno Delbonnel i a l´ús de la música folk. Perquè per molt que diuen que aquesta pel·lícula tracta del Greenwich Village en els 60 el film va molt més allà. Els Coen han aconseguit que la seva pel·lícula, en aparença, més senzilla sigui també una de les més completes. El record de les seves imatges segueix aquí dies després preguntant-nos, com aquest missatge en el bany que llegeix Llewyn: Què estàs fent?.