sábado, 13 de diciembre de 2014

Portes obertes del Museu del Disseny de Barcelona


El Museu del Disseny de Barcelona obrirà les seves portes al públic a partir d´aquest diumenge 14 de desembre. Amb unes 70.000 peces i un espai de 6.000m², el Museu obre amb quatre exposicions de producció pròpia que permeten veure la seva col·lecció d'arts decoratives, disseny i d'autor. El Museu del Disseny de Barcelona és el museu de les arts de l'objecte i del disseny, resultat de la integració de les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d'Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques de Barcelona. El nou espai és una aposta per mostrar les col·leccions convertint-se en un punt de referència on el disseny tindrà la seva màxima expressió. L'edifici de la plaça de les Glòries, conegut com "la grapadora", separa en quatre plantes les col·leccions d'arts decoratives, ceràmica, tèxtil i de la indumentària i gabinet d'arts gràfiques. Un museu més que converteix Barcelona en la capital del disseny i que estarà oberta al públic de manera gratuïta fins a finals de gener.

lunes, 8 de diciembre de 2014

El Nadal al Museo del Prado

El Mueseo del Prado convida a gaudir del museu mitjançant un espectacle teatral titulat "Un Nadal de conte". La màgia dels contes tradicionals envaeix a petits i grans i és el punt d´inici de l'activitat amb què enguany el Museu obre el cicle nadalenc. Una vegada finalitzada l'activitat, les famílies poden fer una visita pel seu compte al Museu i gaudir d'algunes obres de temàtica nadalenca. Dirigit a famílies amb nens, cal que per cada dos nens assisteixi un adult. En aquest Nadal es poden visitar al Museu del Prado a més de la seva exposició general, quatre mostres monogràfiques: Goya a Madrid. Cartrons per a tapissos 1775-1794; Les ànimes de Bernini. Art a Roma per a la cort espanyola; Tiziano: Dánae, Venus i Adonis. Les primeres poesies; i Dibuixos espanyols en la Hamburger Kunsthalle: Cano, Murillo i Goya.

jueves, 4 de diciembre de 2014

Exposició a Osca, "Assumptes domèstics"

La sala d'exposicions de la Diputació Provincial d'Osca presenta fins al proper mes de febrer la tercera mostra centrada en l'Àlbum familiar, que forma part del Programa de la Imatge Visiona, que aquest any evoluciona per analitzar la relació entre vida privada, família i llar, i que també explora altres qüestions com l'escissió familiar, la disgregació de la llar l'impacte de la globalització,etc .Fins al 22 de febrer podran veure's a Osca obres procedents del MoMA de Nova York, de la Carroll/Fletcher de Londres o del Palazzo Strozzi de Florència, i que porten la signatura d'artistes de Corea del Sud, Singapur, nord-americans, albanesos i altres nacionals, a més de les filmacions domèstiques de fotògrafs locals que es conserven en la Fototeca Provincial. El públic pot veure com es viu la intimitat des de diferents mirades i formes d'entendre-la, les que ofereixen els artistes contemporanis Christopher Baker, John Clang, Yasmine Eid-Sabbagh i Rozenn Queré, Andrés Escac, Adrian Paci, Xavier Ribas i Shizuko Yokomiza, unides a les de fotògrafs locals. 

sábado, 29 de noviembre de 2014

Debat sobre cultura a la Fundació Art i Mecenatge

El passat mes d´octubre es va dur a terme un interessant debat a la Fundació Art i Mecenatge al voltant de la norma de mecenatge. El president de la fundació, Leopolodo Rodés, va lamentar el final de la llei. Javier Gomà, filòsof i president de la fundació Juan March va estar més contemporitzador entenent les dificultats pressupuestàries per impulsar la llei. El col.leccionista Carlos Usandizaga va manifestar la importància del suport de l´estat des dels plans educatius i entorn a la fiscalitat de la cultura. Guillermo de la Dehesa, president del patronat Reina Sofia va manifestar l´esperança en que es porti a terme la llei abans del final de la legislatura. Per últim, l´artista Miquel Barceló va ser clar i contudent: "És molt frustrant. Estan conduint la cultura a la deriva (...). És el resultat d´actituds governamentals més greus, com l´abandonament de l´educació humanística".

miércoles, 8 de octubre de 2014

Rafael Chirbes, nou Premi Nacional de Literatura a narrativa

L'escriptor Rafael Chirbes amb l'obra En la orilla, ha obtingut el Premi Nacional deLiteratura a la modalitat de Narrativa. El jurat ha premiat aquesta obra per ser una novel·la d'extraordinària construcció literària amb una riquesa formal i recursos poètics, diuen fonts del Ministeri de Cultura i Esport. El premi ho concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport perdistingir una obra escrita en qualsevol de les llengües oficials i editades a Espanya durant 2013. Rafael Chirbes va estudia Història Moderna i Contemporània a Madrid, i es va dedicar a la crítica literària i al periodisme. 
La seva primera novel·la, Mimoun (1988), va quedar finalista del Premi Herralde de Novel·la, i la seva obra La llarga marxa (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el Premi SWR/Die Bestenliste Prize. Amb aquesta novel·la, va iniciar una trilogia sobre la societat espanyola des de la postguerra fins a la transició, que es completa amb La caiguda de Madrid (2000) pel qual va rebre el Premi de la Crítica Literària Valenciana, i Els vells amics (2003). En la orilla és considerada com la novel·la definitiva sobre la crisi i ha rebut el Premi Francisco Llindar al Llibre de l'Any i el Premi de la Crítica de Narrativa.

domingo, 14 de septiembre de 2014

Problemes pel Museu Reina Sofia


Manuel Borja-Villel, director del Reina Sofia obre, explica que enguany s´ha arribat a xifres vermelles. El director d´un dels museus més prestigiosos del país i amb més tresors artístics explica que ja no es pot reduir més la despesa i va mostrar la seva preocupació davant les retallades en subvencions. La resposta a l'alarma financera, amb pèrdues en 2014 properes al milió i mig d'euros és difícil ja que ha de quadrar amb els Ministeris d´Hisenda i Cultura. “Que hem tocat fons tothom és conscient”, afegeix. Esperen mantenir les mateixes ajudes i que no es retiri l'assignació de 300.000 euros en adquisició d'obra. Tampoc s'ha aconseguit exportar l'art contemporani espanyol, un dels punts forts del programa. Pel 2015, l'aposta se centrarà en Daniel García Andújar, Juan Luis Moraza, Patricia Gadea i Federico Guzmán. De les 13 exposicions temporals per 2014-2015, 6 estan signades pel director i el sotsdirector com a comissaris.

jueves, 11 de septiembre de 2014

Mor la poetessa Montserrat Abelló

La poetisa i traductora Montserrat Abelló ha mort a Barcelona als 96 anys. Nascuda el 1918, Montserrat Abelló va estudiar Filosofia i en 1939 es va exiliar a França, primer, i, més tard, a Xile, on va viure prop de vint anys, Abelló va traduir obres d'autores anglosaxones com Iris Murdoch, Sylvia Plath, Anne Sexton, Margareth Atwood, Adrienne Rich o Alice Walker. Els últims poemaris d´Abelló són 'Més enllá del parlar concís','Poemes d'amor. Antologia', 'El fred íntim del silenci', Memòria de la teva i de la meva' entre d´altres. Ferran Mascarell, ha destacat, la profunditat poètica de Montserrat des de la seva senzillesa.

martes, 12 de agosto de 2014

El Museu Sorolla mostra 5000 dibuixos de l´artista a Internet


La col·lecció ha estat catalogada per la Fundació Museu Sorolla.amb el patrocini de la Fundació Mapfre a través de l'Ajuda biennal iberoamericana GarcíaViñolas, Després de quinze mesos de treball, les especialistes Inés Abril i Mónica Rodríguez han revisat i completat la col·lecció, que estava ja inventariada i fotografiada, per bolcar totes les fitxes al programa Domus i fer-les visibles a la web. Els dibuixos conservats són de diversos tipus, i el conjunt abasta totes les tècniques del dibuix i conté des de ràpids i anotacions del natural, com a idees i notes per a obres de pintura. Alguns d'aquests dibuixos s'exhibiran a l'exposició Sorolla i Estats Units, que la Fundació Mapfre dedicarà a l'artista a partir del 26 de setembre.

domingo, 10 de agosto de 2014

Cosmopoètica

El festival Cosmopoètica se celebrarà del 22 de setembre al 5 d´octubre i vol guanyar en internacionalització. Cosmopoética porta dos premis Nobel, J. M. G. Li Clézio i Herta Müller en aquesta edició amb un enfocament renovador. El festival compta amb 48 poetes confirmats, 16 estrangers com Nuno Júdice, Wendy Guerra, Yasuhiro Yotsumoto, Nathalie Handal, Hamutal Bar-Yosef, Natalia Litvinova i Vlad Pojoga. "Que el futur de la poesia al món tingui a veure amb la selecció que es fa en Cosmopoética és l'objectiu dels organitzadors en aquesta nova etapa, segons va indicar ahir l'alcalde de Còrdova, José Antonio Nieto, que va destacar que en aquesta edició la trobada té un equilibri entre sensibilitats i altres mesures com l'eliminació de categories en funció d'edats i procedències. La Biblioteca Central, el Palau de Viana, la sala Orive i l'església de la Magdalena seran aquest any algunes de les seus de Cosmopoética, al costat de carrers, places, tavernes i restaurants.

sábado, 9 de agosto de 2014

Magnífica exposició al Caixaforum: un viatge per la història del pensament al Mediterrani

De Pròxim Orient a Egipte, i de Grècia a Roma, el Mediterrani ha estat sempre una via de comunicació d'idees, cultura i coneixement amb gran influència. L'exposició "Mediterrani. Del mite a la raó" al Caixaforum Madrid, recull una mostra de 165 peces gregues i llatines, amb escultures, relleus, ceràmiques i joies, que ens porten l'evolució del pensament des del segle VI a.C fins al segle IV d. C. Als començaments, el Mediterrani s'entenia amb els viatges d'Ulisses, els déus, Zeus i la mitologia, amb grans herois com Hèracles, Jàson o Aquiles, tots ells recollits en escultures, àmfores i figures, i són reflex de l inici de la cultura grecollatina, que, en contacte amb altres cultures, es va estendre arreu del món. Després dels mites arriben les primeres qüestions universals amb les quals els antics filòsofs s'interrogaven sobre el cosmos, sobre la raó, fent-se preguntes constantment i intentant entendre el seu món. Una frase de Jenófanes reposa en un dels passadissos de la mostra al costat d'una escultura de l'Esfinx, i diu així: «Certament els déus no van revelar totes les coses des del principi als homes, sinó que, mitjançant la recerca arriben aquests amb el temps a descobrir-ho millor». I aquesta recerca és la base del coneixement que pot conèixer-se gràcies a filòsofs com Plató i Aristòtil, Sòcrates,etc. Amb els viatges mitològics que funden el mediterrani i els enigmes del món que apareixen arran d'ells s'arriba a un primer port: la ciutat del diàleg, representada per l'Àgora, espai comú que cobra vida en una sala de Caixaforum i reconstrueix virtualment l'Àgora d'Atenes.

martes, 5 de agosto de 2014

El Festival Matarranya apropa l´art a l´entorn rural


Una desena de propostes d'art en viu s´han dut a terme l´1, 2 i 3 d'agost a la localitat de Monroyo, a Terol dins del marc de l'II Festival Matarranya Íntim que apropa les arts d'avantguarda a les poblacions rurals per donar apropar la seva riquesa patrimonial. Espectacles multidisciplinaris, de petit format, des de la dansa contemporània de Lorenza Calogero, un viatge interior inspirat en l'obra de Marco Caparrós; el teatre de Begoña Tena, l'humor de Kancaneo Teatre amb el seu impro-clown accelerat, o el teatre de titelles de la Companyia Javier Aranda són alguna de les propostes teatrals a les quals es podrà assistir. El director del Festival, Jacobo Roger, ha explicat que Matarranya Íntim aposta per apropar les arts escèniques al mitjà rural i fer-les accessibles a tot tipus d'espectadors amb un teatre íntim i proper.

lunes, 4 de agosto de 2014

Carmen de Bizet, al Teatre Grec

La versió completa de Carmen, de Georges Bizet, es pot veure al Teatre Grec en un nou muntatge amb direcció escènica d'Àngel Walter els dies 5, 7 i 9 d'agost. El director vol innovar l'espectacle amb un joc de llums i imatges projectades a la paret de l'escenari. A més, un atrezzo minimalista serà la base escènica de l'òpera, que arriba a Barcelona en la seva versió original. Comptarà amb les veus de la soprano italoaustraliana Michelle Francis Cook (Carmen), el tenor català Sergi Giménez (don José), la soprano japonesa Miki Mori (Micaela) i el baríton Alberto Cazes Spinoglio (Escamillo), entre uns altres, completen l'elenc artístic. L'obra comptarà també amb l´Orquestra Simfònica de Sant Cugat i la Coral Amics de l'Òpera de Terrassa, sota la batuta de Josep Ferré, i amb un cor infantil de 20 membres.

viernes, 1 de agosto de 2014

Festival Porta Ferrada 2014

El 52 Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols ha arrencat i estarà en marxa fins el 23 d'agost. L´ inici ha estat una conferència a càrrec de David Trueba, l'actuació de Pedrito Martínez i la seva banda. Aquesta edició comptarà amb Belle&Sebastian, Natalia Gutman i Crystal Fighters, amb música clàssica i arts escèniques de la mà del Terrat. Josep Ribera actuarà de nou interpretant la Sonata per a piano de Juli Garreta. Sílvia Pérez Cruz omplirà la segona jornada al costat de Raül Fernández (Refree), per deixar pas als joves de les orquestres de Girona, Sant Feliu i la Selva en un concert gratuït. El duo Ningú sap gens format per Buenafuente i Berto Romero posarà el seu toc. 
El quartet Blaumut posarà de nou la programació musical que sumarà també l'actuació del conjunt de percussió Els Homilies d'Organyà amb les obres d'Albert Carbonell per commemorar un dels textos més antics de la literatura catalana.

martes, 29 de julio de 2014

Homenatge al fotògraf Alberto Schommer

El fotògraf Alberto Schommer està sent homenatjat al Museo del Prado. Aquesta que s'inaugura és l'exposició amb la qual el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport homenatja al Premi Nacional de Fotografia 2013. L´artista ha declarat que “la fotografia te més força i perfecció que un quadre de Goya. M'agradaria que l'exposició que et fan quan et donen el Premi Nacional de Fotografia fora en el Museu Regna Sofia”. “Exposar al Prado és tan important com fer-ho al MoMA o al Metropolitan, però no em conformo. Vull exposar al Metropolitan i al MoMA", ha manifestat. La mostra estarà fins el 14 de setembre.

jueves, 24 de julio de 2014

L´editorial Destino publicarà obres de Josep Pla

Tres diaris desconeguts de Josep Pla seran publicats per l´Editorial Destino el proper mes de novembre. Una recerca als arxius de l'autor ha portat la llum a anotacions corresponents als anys 1956, 1957 i 1964. La publicació d'aquests diaris, manifesten que l'escriptura era para ell no solament un exercici intel·lectual imprescindible, sinó també un refugi al que no deixava mai de recórrer. Amb el subtítol “Notis per a tres dietaris (1956, 1957, 1964)”, són autoretrat íntim de l'autor. La divulgació de tres dietaris inèdits de Josep Pla posa la llum sobre un gènere literari, el dietari, que va assegurar a l'autor la possibilitat de combinar gèneres diferents: el paisatge, la descripció, la narració i el retrat.

miércoles, 23 de julio de 2014

Ha mort Johny Winter

Johnny Winter, un de les icones del blues ha mort. En els últims anys, el músic es presentava assegut en una cadira per un problema ossi que no li permetia fer gaire moviments. El seu primer disc al 1969, "Johnny Winter", li va facilitar tocar a l'històric Festival de Woodstock, amb alguns dels integrants de la banda The McCoys. Es va convertir en un referent del blues, però no és del tot cert- com es diu- que aquest va ser el començament de la seva carrera: la revista Rolling Stone li va dedicar un reportatge el 1968. Amb 28 àlbums oficials, nou no oficials i una dotzena de recopilatoris, és impossible negar el paper de Johnny Winter en el blues més elèctric. De fet, ell es considerava un músic d'aquest pal, i encara que en els 80 i els 90 la seva activitat discogràfica va ser menor, no va deixar els escenaris malgrat els grans problemes que patia com a conseqüència de l'heroïna.

martes, 22 de julio de 2014

Exposició de Malévich al Tate Modern de Londres

L´artista rus Kazimir Malévich és el centre de l´exposició que es celebra al Tate Modem de Londres. La seva concepció de la bellesa, amb la força del color i la geometria, ha quedat immortalitzada en un Quadrat negre (1915) sobre un llenç blanc. La Tate Modern de Londres inaugura la retrospectiva més completa del pintor en els últims 25 anys, que es pot visitar fins el proper 26 d'octubre. La mostra recull unes 300 peces que inclouen escultures i objectes dissenyats per l'autor i una col·lecció de dibuixos i gravats, entre ells més de 150 treballs sobre paper. L'exposició arrenca amb una obra inevitable, l'Autoretrat de 1908-1910, en el qual l'artista es dibuixa a si mateix en un retrat de bust, frontal, i amb uns nus femenins en segon pla. El pintor, nascut en 1879 a Kíev, va viatjar a Moscou per perseguir la seva gran passió per ser artista. Va passar de l'impressionisme i el simbolisme, al fauvisme, cubisme i cubofuturisme, amb incursions en l'art popular. "Aquesta exposició ofereix una oportunitat única de veure tots els estadis de la seva obra i permet formular una visió més complexa de Malévich com a artista", va declarar Achim Borchardt-Hume, comissari de l'exposició.

domingo, 20 de julio de 2014

Joies de Pomellato

Pomellato és una firma de joieria d´Itàlia que ha tret al mercat un catàleg de joies inspirades en la iconografia de l´art àrab. Ha sorprès la riquesa de matisos i el gran detallisme de les peces. La col.lecció ha estat anomenada Arabesque amb peces de grandària com collars, braçalets i arracades amb un or càlid. Els dibuixos de les peces són de decoració vegetal, volutes, i en algunes d´elles es recobreix la peça total o parcialment de petits brillants blancs que aconsegueixen intensificar l´or.

viernes, 18 de julio de 2014

El Festival Sete Sóis Sete Luas reivindica la cultura mediterrània

Amb una nova edició, la XXII, Tavernes de la Valldigna es converteix en l'epicentre de la cultura mediterrània. El Festival Sete Sóis Sete Luas. certamen, nascut amb la vocació de promoure el diàleg entre els diferents pobles del Mediterrani i el món de parla portuguesa, es va avançar aquest any amb un avanç musical el 9 de juliol al paratge del Clot de la Font, i un assortiment de propostes musicals i gastronòmiques que es duran a terme del 7 al 14 d'agost a la platja de Tavernes. La localitat de la Safor oferirà com a novetat, tallers de cuina i degustacions dels plats típics de la regió del Ceará brasiler. En el plànol musical, destaca la varietat de gèneres que podran gaudir els assistents al festival, com el fado, les fanfàrries balcàniques, el folk d'Occitània i la música tradicional del centre i sud d'Itàlia. La nota valenciana la van posar el grup la Fístula Vallkànika, amb un espectacle d'arrels balcàniques. El cantautor Andreu Valor actuarà el 10 d'agost. La resta del cicle es complementa amb l'actuació del grup Taraf Goulamas, la cantant lusitana Ana Lains i l'orquestra Lusitania.7 Sóis, que és una nova creació artística original del Festival. El fermall a aquesta edició ho posen el dijous, 14 d'agost, l´acordeonista Giuliano Gabriele i la Jacaranda.

jueves, 17 de julio de 2014

El Canet Rock 35 anys més tard

Durant dotze hores la població de Canet de Mar va viatjar 35 anys enrere per evocar un dels festivals més llegendaris, el Canet Rock. Des del matír una riuada humana va fer confluir diverses generacions ansioses de reviure un homenatge a la cançó catalana, amb actuacions úniques com la de la Companyia Elèctrica Dharma, únic grup que repetia edició i es va unir a l'homenatge. Famílies tenien membres que havien assistit a aquella celebració de fa 35 anys i ara tornaven amb néts. També va haver lloc per la faceta reivindicativa que va prendre la festa, constantment corejant proclames. "No ens hem volgut perdre el festival per poder tenir un gran record tots junts". L'escenari, un gran espai de 400 metres quadrats, era visible des de qualsevol racó que segons reconeixia Gemma Recoder, directora del festival, "no ens ha suposat cap problema". El públic, incansable, va corejar durant hores les cançons dels Manel, Els *Amics dels Arts, Txarango o Love of Lesbian. I com fa 35 anys, també repetia Francesc Bellmunt, amb un altre documental.


martes, 15 de julio de 2014

Exposició de El Greco al Museu del Prado

Al Museu del Prado es va inaugurar des del passat mes de juny, una magnífica exposició sobre El Greco, pintor que més ha influït en els artistes de les avantguardes. "El Greco i la pintura Moderna", és una de les exposicions més destacades de les organitzades per commemorar l'IV Centenari de la mort del pintor. Un total de 106 obres, una antològica essencial formada per obres mestres de l'artista i a més una mostra visual de les seves influències en artistes moderns. El projecte mostra que el Greco va ser un mestre universal que ha exercit una influència duradora en la pintura moderna. El recorregut finalitza amb la "La Resurrecció de Crist", i representa la resurrecció del propi artista davant la mirada moderna. El recorregut està dividit en vuit àmbits des dels principals moviments de finals del XIX a principis del XX, amb atenció en Cèzanne, Picasso i Pollock. "La Trinitat"presideix la primera sala en la qual es pot contemplar la seva inspiració en Mariano Fortuny, mentre que "La *Anunciación" té una relació explícita amb l'obra de *Manet "Crist mort amb àngels". Com un dels espais més apassionants de l'exposició es presenta el dedicat a les successives aproximacions de Picasso a la figura del Greco.

lunes, 9 de junio de 2014

Nova edició de la Fira del LLibre de Madrid

La lectura continuada de Cien años de Soledad, com un homenatge a García Márquez, mort el passat abril, ha estat el més remarcable de l´inici a una nova edició de la Fira del Llibre de Madrid. Almudena Grandes, amb Les tres noces de Manolita" i Mónica Carrillo, amb La llum de Candela, han estat dues de les autores que més cues de lectors han concentrat per signar llibres. La Fira del Llibre ha estat visitada per molt públic.
També ha concentrat gent Julia Navarro amb Dispara, jo ja estic mort, i d´altres escriptors com Javier Marías o Juan José Millás. L'activitat de El micro de la fira, espai d'un minut que es transmet per megafonia en el qual un personatge ha de "lletrejar el món", ha corregut avui a càrrec de Luis Eduardo Aute, que ha assegurat que "tot està en la lectura". Aute ha animat al públic a llegir tot el que puguin perquè quant més lectures, més capacitat per somiar i més capacitat per ser un ésser humà.

jueves, 29 de mayo de 2014

El creador de Mafalda, Premi Príncep d´Astúries

L´humorista Quino, creador de Mafalda, ha estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats. Sembla haver-se creat una mica de polèmica perquè sembla que un humorista no pot ser reconegut. Però la feina d´aquest gran comunicador, humorista, humanista i filòsof es veu i destila en totes les seves tires. Ha estat i és un gran creador i dins les reflexions del seu personatge, ens ha fet pensar. Durant 60 anys, Quino, ha buscat el somriure còmplice, la reflexió, el pensament, parlant de vegades amb un to incòmode, i de vegades sense resposta. Quino a mé de Mafalda és creador d´una obra, recollida en diversos títols, un Quino molt més profund i personal, més pessimista. Me n´alegro.

miércoles, 28 de mayo de 2014

Juan Diego Botto triomfa als Premis Max

Juan Diego Botto va triomfar a la XVII edició dels Premis Max de les arts escèniques. L'actor es va fer amb 4 dels 6 premis als quals estava nominat (millor espectacle, millor actor, millor autoria revelació i millor disseny d'il·luminació). Un tros invisible d'aquest món va captivar al jurat amb una història de solitud, escrita i interpretada pel propi Juan Diego Botto i dirigida per Sergio Peris-Mencheta. Juan Diego Botto va reivindicar que tots mereixen "el pa, el salari, un sostre del que no li desnonin”, així com va tenir un record per als actors en atur.

Exposició de Picasso

L'exposició Paisatges de Barcelona al Museu Picasso de Barcelona reuneix un conjunt de pintures i dibuixos que Picasso va fer de la ciutat a finals del segle XIX, quan es va instal·lar a la nostra ciutat. Les obres es presenten amb documents fotogràfics de l'època. Els Picasso es van establir al 1895 a Barcelona fins al 1904, i, com ha explicat Claustre Rafart, "l'artista descobreix una ciutat moderna que s'obria camí cap a Europa i on l'antic perdurava com a signe dels temps". La trentena de paisatges que es poden contemplar tenen el litoral i el casc antic i testimonien l'evolució de Picasso. L'exposició, que estarà oberta fins al 14 de setembre, es projecta un fragment del documental "Barcelona, perla del Mediterrani" (1912-13).

jueves, 22 de mayo de 2014

Exposició de Rafael Lozano-Hammer

Tecnologia i biometria són els temes que l'artista Rafael Lozano-Hammer mostra a l´exposició Art Biomètric, en les quals la presència humana és una constant. L'eix de la mostra inaugurada a l'Espai Fundació Telefònica de Madrid, és l'interès de l'artista per la biomètrica i l'anàlisi de les dades biològiques. La respiració, el moviment, la parla, els trets facials o el pols dels visitants donen forma i contingut a les instal·lacions i posen de manifest la rellevància de la relació de l'individu amb altres persones. Les obres de Lozano-Hemmer, necessiten la participació del públic, ja que és aquest públic el que les dóna sentit en activar-se amb les petjades que deixen en elles. Aquesta memòria humana que es troba present en les obres i fa que la tecnologia es convereixi en poesia.

martes, 20 de mayo de 2014

Digitalitzant Ibéria del mestre Isaac Albéniz

Després de quatre anys de treball el gran projecte de la Fundació Albéniz i del pianista Luis Fernando Pérez de digitalitzar Iberia, ha estat una realitat. «És un luxe presentar aquesta edició digital i gratuïta perquè els músics puguin descarregar-la, va concedir el pianista Luis Fernando Pérez, Una iniciativa que suposa l'última baula d'una sèrie d'activitats sobre la figura d'Isaac Albéniz amb motiu del centenari de la seva mort. Aquests actes, conferències, concerts, classes magistrals, són accessibles a www.classicalplanet.com. El compositor Tomás Marco, en representació de la comissió editorial reunida per a aquest projecte, va subratllar la tasca de Luis Fernando Pérez, en posar al mercat una edició fiable, un dels obstacles amb el qual es troben molts intèrprets a l'hora d'abordar aquesta obra.

jueves, 15 de mayo de 2014

Obre el Saló Internacional del Còmic de Barcelona


Avui dijous el 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona obre les seves portesc. Ens esperen quatre dies d´emocions, amb grans exposicions, pàgines originals exposades, que superen les 800, tallers de còmic, conferències, debats, signatures d'actors, activitats per a nens, videojocs, etc. El Saló del Còmic de Barcelona se sumarà a un any plagat de commemoracions de caràcter bèl·lic: el centenari de l'inici de la primera guerra mundial, el 75º aniversari de l'inici de la segona guerra mundial, el 75º aniversari de la fi de la guerra civil espanyola i el tricentenari de la fi de la guerra de successió Espanyola i de l'11 de setembre de 1714. Aquesta edició ocuparà els pavellons 1 i 2 de Fira Montjuïc, ampliant l'espai expositiu de 19.000 m2 a 32.000 aquest any, i dedicarà sengles exposicions als 75 anys de la creació de Batman i els 40 de Llobató.

martes, 13 de mayo de 2014

Demà comença la Setmana de la Poesia a Barcelona

A partir de demà 14 la Setmana de la Poesia de Barcelona, que durant set dies omplirà, amb més diversitat temàtica i per més llocs de versos la ciutat. Demà mateix es lliurarà els premis dels Jocs Florals al Saló de Cent del consistori. La demostració de varietat poètica que mostra la poesia catalana i que vol la Setmana es donarà ja en aquest acte: el guanyador dels Jocs Florals és Melcion Mateu (Barcelona, 1971) pel seu poemari Illes lligades, mentre que Marcel Riera amb el poema Inventari de Montjuïc ha obtingut el premi extraordinari, aquest any dedicat al 1714. Dos recitals passaran per ser els puntals d'aquesta convocatòria. El primer, amb l'epígraf La somio completa (d'uns versos de Joan Oliver de 1947), permetrà sentir set veus poètiques procedents de tots els territoris de parla catalana. L'altre recital recordarà l'obra, que va deixar Lou Reed, amb lectura de composicions del polifacètic artista. La tercera gran pota de la Setmana la proporciona el Festival Internacional de Poesia (dimarts, 20), que aquest any arriba al seu 30 edició amb un petit retoc en la seva posada en escena ja clàssica en el Palau de la Música Catalana: Mircea Cartarescu, Alesander Kúixner, María Negrori, Mary Jo Bang, Antoni Clapés i Anna Montero.


sábado, 10 de mayo de 2014

Maria Victòria Atencia guanya el Premi de Poesia Iberoamericana

María Victoria Atencia, poetessa nascuda a Màlaga el 1931, ha estat guardonada amb el Premi de Poesia Iberoamericana Reina Sofia. Aquest premi és un dels més prestigiosos i de reconeixement internacional. Atencia té una intuïció al vers, ha desenvolupat una de les més aclaparants empreses literàries en llengua espanyola durant l'últim mig segle, a través d'una sorprenent depuració del llenguatge. El jurat, format per Nuno Júdice, guanyador de l'edició anterior; l'acadèmic Luis María Anson; el president de Patrimoni Nacional, José Rodríguez; Ana Santos; Daniel Hernández; i escriptors com Soledad Puértolas, Jaime Siles i Chantal Maillard, es van decantar per Atencia per la seva capacitat de convertir el quotidià en alguna cosa transcendent" i per "dotar al llenguatge d'una precisió extraordinària. Tots han assenyalat a la poetessa malaguenya com un referent que "ens il·lumina l'interior i ens il·lumina sempre amb una espècie de nostàlgia del que hem pogut ser i d'aquest amor que de vegades ens sosté i que de vegades no tant, però que es reivindica tal qual".

viernes, 9 de mayo de 2014

Mor l´artista Maria Lassnig

Ha mort la pintora austríaca Maria Lassnig. Les pintures de Maria assnig entorn de la figura humana, resulten d'una intensitat inquietant, estranyes. Va morir dimarts passat als 94 anys, artista comrpomesa i d´aquelles dones artistes obstinades a representar la naturalesa en marxa. Amb Nancy Spero i Louise Bourgeois, Maria Lassnig va culminar el viatge cap a la psique humana, un fabulós contraatac a les categories convencionals de la pintura. “Començament amb una experiència corporal. Llavors arriben les preguntes existencials. La malaltia, la naturalesa maltractada, la guerra. Pinto la suma dels meus estats”. Així descrivia Lassnig les seves pintures, l'expressió de “la consciència del propi cos”. 

jueves, 8 de mayo de 2014

Bona entrada al SOS 4.8 Festival

Va tancar ja el SOS 4.8, al que han assistit 70.000 persones. La banda irlandesa The Strypes ha estat el punt culminant del certamen. Van presentar el seus dos treballs discogràfics de rock and roll, blues i rock de carrer. Van passar noms com Pet Shop Boys, l'Estel Aixequi. The Kooks, bon grup de pop. i The Prodigy. Amb força però i molta marxa, va tancar aquest festival de Múrcia per aquest any.

miércoles, 7 de mayo de 2014

L´actor Carlos Hipólito, Premi de teatre Valle-Inclán

L'actor Carlos Hipòlit ha guanyat el Premi-Valle Inclán de Teatre 2014 pel seu treball a El Crèdit, a l'hora de donar vida a l'equilibrat i responsable director de sucursal bancària que interpreta a l'obra. El jurat del Premi Valle-Inclán, va triar al guanyador amb un sistema eliminatori per rondes Goncourt, és a dir, diverses voltes de votacions en cadascuna de les quals s'elimina al candidat amb menys paperetes. Finalment, Carlos Hipòlit es va alçar amb el premi en la ronda final en imposar-se al director d'escena Gerardo Vera, semifinalista pel seu treball en El coix d´Inishman. 
El jurat va estar presidit per l'actriu Nuria Espért, guanyadora d'aquest guardó en 2010 pel seu paper a l'obra de la Casa de Bernarda Alba. En aquesta vuitena edició la resta dels dotze finalistes van ser el director Ernesto Caballero per Montenegro; l'actor Sergi López per 30/40 Livingstone; l'actriu Celia Freijeiro pels Cenci; l'actriu Terele Pávez pel coix d´Inishmaan; la directora Magüi Mira per Kathie i l'hipopòtam; l'actor-cantant Asier Etxeandia per l'intèrpret; l'actriu María Hervás per Confessions a Al·là; els directors Santiago Sánchez i Carlos Martín per Transició.

martes, 6 de mayo de 2014

Enrique Vila-Matas, Premi Formentor de les Lletres 2014

L'escriptor Enrique Vila-Matas ha estat guardonat amb el Premi Formentor de les Lletres 2014, en reconeixement al conjunt literari de la seva obra. El premi es lliurarà oficialment el 30 d'agost a Mallorca. El jurat ha estat presidit per Basilio Baltasar i ha subratllat l'elegància literària amb que Vila-Matas ha definit l´estil de la novel·la. Els procediments narratius inventats per l'autor català han suposat una enèrgica contribució al vigor de la literatura escrita en castellà i ha estat reconeguda a Europa i Estats Units com "una de les més significades creacions literàries del país".
L'autor d'obres com L'assassina il·lustrada, Història abreujada de la literatura portàtil, Fills sense fills, Bartleby i companyia, El mal de *Montano, Doctor Pasavento, Dublinesca, 'etc , ha sostingut una obstinació coherent que va adquirir des de les seves primeres creacions a la dècada dels 70 una veu pròpia.

viernes, 2 de mayo de 2014

Inaugurada a El Cairo l´exposició d´una còpia de la tomba de Tutankamón

La inauguració a Luxor de la còpia facsímil de la tomba de Tutankamón va provocar molt enrenou i curiositat: autoritats, diplomàtics, arqueòlegs, periodistes i curiosos. La nova tomba de Tutankamón, no posseeix nom oficial. El facsímil no està al mateix Vall dels Reis sinò a la seva entrada enfront del Taref i molt adequadament a vint passos de l'antiga casa de Carter, convertida des de fa anys en museu i amb la qual a partir d'ara compon un pol d'atracció cultural. La tomba llança una imatge molt notable. L'accés és més fàcil, no hi ha escales sinó una curta rampa que introdueix al visitant, a través d'un passadís, a l'avantcambra. La reixa de l'entrada és igual que les autèntiques de la Vall dels Reis.
El facsímil ha estat creat per l'empresa Factum Art de Madrid, capdavantera an la realització de còpies exactes de grans obres artístiques, mentre que la construcció arquitectònica en bona part subterrània que ho acull l'ha realitzat el Tarek Waly Center del Caire.

domingo, 27 de abril de 2014

Elena Poniatowska, nou Premi Cervantes

Elena Poniatowska ha estat guardonada amb el Premi Cervantes. El seu discurs en recollir el guardó, ha recordat als pobres i oblidats. Vestida amb el seu vestit indígena va lligar literatura i periodisme. Poniatowska, amb 82 anys, és la quarta dona guardonada amb el Cervantes des de la seva creació en 1975. Succeeix en el palmarès a José Manuel Caballero Bonald, per la qual cosa una vegada més es compleix aquesta regla no escrita que reparteix alternativament el premi entre un escriptor llatinoamericà i un altre espanyol. El Cervantes és considerat el Nobel de les lletres en llengua castellana va ser creat el 1975 pel Ministeri de Cultura per reconèixer la figura d'un escriptor que, amb el conjunt de la seva obra, hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispà a un costat i a l'altre de l'Atlántic i ha tingut guanyadors tan prestigiosos com Mario Vargas Llosa, Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Camilo José Cela i Álvaro Mutis.

jueves, 10 de abril de 2014

Exposició de Manuel Boix a València


El Centri Cultural La Nau de la Universitat de València inaugura l'exposició "Manuel Boix. La Nau, el viatge del temps", que convida a l'espectador a embarcar-se en un periple per l'evolució de la raó, la cultura, l'ensenyament i el pensament crític de la mà de l´artista. La mostra, que podrà visitar-se fins al 22 de juny, ocupa la Sala Acadèmia del centre cultural, que acull una sèrie pictòrica de quinze obres de gran format i algunes de les quals superen els sis metres d'amplària.Boix ha presentat l'exposició acompanyat pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat, Antonio Ariño, i el comissari del projecte, Abel Guarinos.
La mostra és una nova sèrie pictòrica i amb tres escultures en les quals l'artista troba inspiració en el patrimoni cultural i científic conservat a la Universitat de València, que dialoga amb les obres de l'artista. D'aquesta manera, a la sala es pot apreciar el globus terraqüi de Willen Janszonn i Jan Blaeu del segle XVII, o algunes mostres de la col·lecció entomològica de la Universitat al costat de les impressionants peces contemporànies de Boix.

sábado, 5 de abril de 2014

Gao Xingjian obre el segon cicle del Festival Gutunzuria a Bilbao


Gao Xingjian, artista i Nobel de literatura xinès, i Sergio González Rodríguez, periodista i escriptor mexicà han estat a la primera jornada del VII Festival Internacional de les Lletres Gutunzuriade Bilbao que s´està celebrant del 3 al 6 d'abril. Pel nobel xinès, la pràctica de la cultura ajuda a sortir de la barbàrie, la creació no té ni entén de fronteres i l'art ha d'ajudar a despertar les consciències. A Xingjian l´acompanya altre Nobel, el turc Orhan Pamuk, i Juan Goytisolo i Ramón Saizarbitoria. El món és la ciutadania de la creació, és la idea que s'ha confirmat aquest any i de la qual Gao Xingjian és un gran exemple, tant en el personal com en el creatiu, ja que ell mateix és pintor, narrador, dramaturg, traductor, crític i director de cinema.

miércoles, 2 de abril de 2014

Mor la poeta Ana Santos

Ha mort Ana Santos, responsable amb Pedro J. Miguel, de l´editorial Gaviero Edicions, segell que en pocs anys s'ha convertit en un referent de la poesia de l´estat. Ana Santos ha mort víctima d'un càncer. Malgrat que havia estudiat arqueologia, va decantar-se cap al món de l'edició independent. El primer projecte va ser la revista Salamandria, ual 1997 amb l'objectiu d'integrar literatura i art i on va ja mostrar la voluntat de combinar noms consagrats de la poesia amb nous talents. L´any 2004, Ana Santos i Pedro J. Miguel inauguraven El Gaviero, editorial bonsái, que veu el llibre com un objecte d´art que cal cuidar tant per dins com per fora, amb exemplars numerats, exclusius, i amb un meticulós disseny. Amb pocs recursos, es va fer un nom. Un dels últims treballs és amb la seva filla, la poeta Lluna Miguel, amb qui fa Vomit, una antologia de poesia nord-americana.

viernes, 28 de marzo de 2014

Torna el Festival Circ Cric


La Troba Kung-Fú, Albert Pla, Tortell Poltrona, la companyia de circ Baro d'Evel són alguns artistes que participaran al Festival Circ Cric, del 5 d'abril al 13 de juliol a Sant Esteve de Palautordera. El Festival Circ Cric és un esdeveniment anual que ensenya aquest espectacle amb altres arts escèniques, com el teatre i la música. L´organitzen els pallassos Tortell Poltrona i Senyoreta Titat. La inauguració la farà Albert Pla acompanyat del guitarrista Diego Cortés. La Troba Kung-Fú, estarà amb un espectacle que combina la música de la Troba amb els numeros de circ. La programació es completa amb concerts de Flegma i Cogombre Pascual.

jueves, 27 de marzo de 2014

El Greco a la seva ciutat d´acollida, Toledo

El Greco de Toledo és la mostra més ambiciosa i de major envergadura que s'ha realitzat mai sobre l'artista. El president de la Fundació El Greco 2014, Gregorio Marañón i Bertrán ha explicat que al Museu de Santa Creu pengen 75 obres, més les que n´hi han als cinc Espais Greco (la Sagristia de la Catedral, l'Església de Santo Tomé, la Capella de San José, el Convent de Santo Domingo l'Antic i l'Hospital Tavera), fan un total de 108 obres. I, si afegim les que s'exhibeixen en el Museu El Greco n´hi ha en aquests moments a Toledo 125 obres del pintor. Amb un pressupost de 2 milions d'euros (el 85% procedeix de fons privats), hi ha préstecs d'onze països, incloent els més prestigiosos museus del món: Metropolitan de Nova York, Louvre, Prado, National Gallery de Washington, la Hispanic Society...
El Greco va arribar a Toledo, frustrat després de no aconseguir fer-se un buit en la Cort de Felipe II per al seu gran projecte del Monestir de l'Escorial.

lunes, 24 de marzo de 2014

Uribe i Wim Mertens a l´Arriaga de Bilbao

Demà, literatura i música s'uneixen en un enorme espectacle al Teatre Arriaga, a Bilbao, on Kirmen Uribe i el gran compositor i músic Wim Mertens faran una perfomance on l´escriptor llegirà fragments en basc de la seva última novel·la Mussche (El que mou el món) acompanyat per Wim Mertens, que ha compost peces inspirat per l'obra d'Uribe. Es tracta d'un espectacle concebut com un concert, en què Mertens tocarà el piano i aportarà la seva veu en alguns moments, i Uribe recitarà diferents fragments de la seva novel·la. Uribe es va inspirar en una historial real per escriure Mussche. Al maig de 1937, l'escriptor belga Robert Mussche va acollir una nena basca de la guerra a la seva casa de Gant. Conèixer a la nena li va fer canviar i li va empènyer a involucrar-se en la defensa dels drets humans, fins a participar com a periodista a la Guerra Civil.

viernes, 21 de marzo de 2014

Nova gira d´Extremoduro

Extremoduro ha anunciat la seva gira de presentació del seu últim disc "Per a tots els públics", que començarà el 16 de maig i tindrà en principi parada a 36 ciutats. Encara no està tancat quin repertori de cançons tocarà i a la gent preguntaran què cançons volen escoltar. Robi Iniesta al costat d´Iñaki Antón, Miguel Colino i José Ignacio Pedrera han presentat el treball i la gira, després que l'àlbum fos robat i filtrat per internet. Han estat número u en vendes a l´estat. El 16 de maig comença la seva gira al Pavelló de Saragossa, al que seguiran Còrdova, Càceres, Santander, Pamplona i València.

jueves, 20 de marzo de 2014

Descoberts manuscrits del poeta Leopoldo María Panero

Escrits inèdits de Leopoldo María Panero, mort recentment, amb poemes, textos de prosa poètica i un petit assaig, han estat descoberts en una caixa amb pertinences seves que va abandonar a la casa on va residir durant dos anys a Las Palmas de Gran Canària. Llibretes de tipus escolar manuscrites i quartilles escrites a màquina i signades per Panero són el suport d'aquests textos fins ara desconeguts de l'autor. Un rotatiu canari ha pogut accedir al contingut d'aquesta caixa a través del seu actual propietari, a la qual el poeta va deixar les coses guardades. Entre els papers allí oblidats durant temps, el rotatiu destaca l'existència d'un foli amb capçalera del sanatori psiquiàtric Germans de Sant Joan de Déu de Mondragón (Guipúscoa), on Panero va estar internat en el qual s'ha trobat escrit un poema. "Un cérvol ferit és el que més salta", comença aquest text, que finalitza amb els versos: "L'alegria és el cavaller de les angoixes i en ella protegeix el seu braç perquè ningú pugui veure la sang i cridar 'estàs ferit'".

martes, 18 de marzo de 2014

Rafael Chirbes rep el Premi Llindar

L'escriptor Rafael Chirbes, va rebre el Premi Francisco Llindar per la seva obra En la riba i afirmava que aquest guardó li ha suposat desconcert ja que encara no es veu un escriptor professional. "És un miracle escriure un llibre, jo no em veig encara escriptor professional però que a sobre el llibre sigui ben acollit està molt bé, però et dóna una mica de vertigen", ha manifesat l´autor. En qualsevol cas, l'autor de Crematori amb 65 anys aborda en el seu llibre temes com la crisi a Espanya i les seves conseqüències en tots els sectors de la població, des de treballadors fins a empresaris. Chirbes assegurava que escriu per respondre que ell no veu el món com s'explica des del poder. "Escric com una forma de respondre en poder que veig el món de manera diferent a com ens la expliquen. És una forma que quedi constància que a mi no em van acabar d'enganyar", destacava sobre aquesta obra que ofereix una dura crònica de la realitat econòmica i social del país.


viernes, 14 de marzo de 2014

Exposició dels vikings al Museu Britànic


Una nau de guerra víking de 37 metres d'eslora està al Museu Britànic com a vestigi d'una època. Què vénen els víkings!” és el títol de l'exposició, encara que solament juga amb l'estereotip d'uns guerrers lliurats a la guerra, a les conquestes i al saqueig. La mostra proposa un viatge a una societat rica en expressions culturals, influïda pel contacte amb els diversos territoris, i exploradora de vastes xarxes comercials. L'exposició del Museu Britànic, doncs, va molt més allà de la imatge d'una casta de bàrbars.
Víkings: art i llegenda és el títol oficial. L'apogeu d'aquella era, entre finals del segle VIII i principis del XI, està protagonitzat per guerrers i comerciants dels productes del seu botí, que inclou a esclaus. Un poble tan violent com a productor d'exquisides peces artístiques i capaç d'una actitud cap al paper de la dona més oberta que en altres societats de l'Europa. El vaixell és el gran símbol, una imatge que apareix de forma recurrent al llarg del període víking i que expressa el caràcter marítim dels ancestres del que avui coneixem com Dinamarca, Noruega i Suècia. L'extraordinària expansió cap a quatre continents es va sustentar en les seves grans habilitats en la construcció naval, a forjar embarcacions com la Roskilde 6, que deu el seu nom al fiord danès on va ser trobada en 1997 i que ara llueix com a estel de la mostra.

jueves, 13 de marzo de 2014

Mor Leopoldo María Panero

Dies enrere ha mort Leopoldo María Panero a Las Palmas de Gran Canària. Ha estat un "enfant terrible" de la literatura espanyola, qüestionada la seva ment i el seu seny. En parlen que el recorden a bars descalç, insultant als cambrers, buscant baralla. No parlava amb ningú. Hi haurà qui ho vegi a la Barcelona de finals dels 60, obsessionat amb el personatge de JM Barrie, Peter Pan, i amb Ana María Moix, en un amor impossible . Altres el recorden al film de 'El desencantament', de Jaime Chávarri.
Estudiant de filosofia, home vital i escriptor de poemes, tenia prou antecedents familiars per tenir gens difícils d´acomodar a aquesta vida. No tenia ningú al seu costat deia un editor. Soledat i poesia semblen anar de la mà. Feia més de 10 anys que va decidir estar en un psiquiàtric a Las Palmas. Potser descansi o potser no qui va escriure coses tan impressionants com aquesta: "Vivo dentro de la fantasía paranoica del fin del mundo y no solo no quiero salir de ella sino que pretendo que los demás entren en ella. Todas mis palabras son la misma que se inclina hacia muchos lados, la palabra FIN, la palabra que es el silencio, dicha de muchos modos”.

miércoles, 12 de marzo de 2014

Herder llença una enciclopèdia on line

L'editorial Herder acaba de llançar una enciclopèdia en línia oberta i col·laborativa enfocada a les Humanitats i les Ciències de l'Home, Encyclopaedia Herder vol convertir-se en un referent en llengua castellana. Es tracta d'una plataforma gratuïta, amb continguts vius i actualitzats, que permetrà als usuaris ser part d'una comunitat que contribueixi a la creació de coneixement obert. Amb llicències Copyright i Copyleft, vol diferenciar-se de les wikis existentsa aportant un plus de qualitat, i per a això comptarà amb la col·laboració d'experts en les matèries tractades. Els usuaris registrats poden comentar, editar contingut, aportar articles vídeo o enllaços i una part amb continguts d'obres de referència de filosofia i sociologia, textos que provenen del fons d´Herder Editorial. En aquesta primera fase, l'enciclopèdia és totalment gratuïta, però per col·laborar és imprescindible registrar-se. En una segona fase s'implementarà l'apartat de subscripció i es limitarà, previ pagament, l'entrada a alguns continguts. I en una tercera, es posarà a la disposició dels usuaris una llibreria per comprar les obres referenciades.

martes, 11 de marzo de 2014

Mor l´escriptora Ana Maria Moix

Va morir dies enrera Ana María Moix, poeta, narradora, editora, periodista. Va escriure als anys 70, en TeleXpres les més agudes converses literàries que es recorden al periodisme espanyol i la seva literatura poètica va anar lligada a la seva generació. El seu últim llibre de relats, de 2002, va anar De la meva vida real res sigues. Els seus llibres primers inclouen poesia i narrativa: Balades al dolç Jim, Julia, Walter, per què et vas anar?, Vals Negre, a més de la recopilació de les entrevistes que va fer als representants de la gauche divine barcelonesa. Malgrat que la vida la va posar enmig de grans poetes, escriptors, arquitectes, periodistes, ella es va mantenir sempre al marge. Els últims temps hi havia crescut el seu sentit crític sobre la situació que vivien Espanya i el món, i reflex d'això va ser el seu Manifest personal, un cop a la taula d'un país que s'havia abandonat i havia descurat de manera suïcida els valors.

sábado, 8 de marzo de 2014

Mor Paco de Lucía

El guitarrista de flamenc Paco de Lucía ha mort als 66 anys d'un infart a Mèxic on vivia pràcticament tot l'any. Nascut a Algesires el 1947, De Lucía és considerat com un dels grans mestres de la guitarra flamenca espanyol. Encara que la pràctica totalitat de la seva obra es desenvolupa en el flamenc, ha gravat molts treballs en altres estils com la fusió, el jazz i altres músiques internacionals. Des de 1967, any en el qual va treure el seu primer disc en solitari, La fabulosa guitarra de Paco de Lucía es va convertir en l'artista flamenc més innovador i influent de la seva generació. Sens dubte, es va consagrar com un dels millors guitarristes del món.