lunes, 31 de diciembre de 2012

Exposició sobre l´art abstracte al MoMA

A Nova York aquest mes de desembre el MoMA http://www.moma.org/ ha inaugurat l´exposició "Inventant l´Abstracció, 1910–1925" que explora els orígens de l´abstracció tant a la seva faceta històrica com a la part artística. La mostra es pot veure al Museu d´Art Modern (MoMA) del 23 de desembre fins el 15 d´abril del 2013.
L´exposició compta amb més de 350 obres en diversos formats i mitjans com pintures, dibuixos,olis, gravats, fotografies, pel.lícules, etc. i conmemora el centenari del naixement de l´art abstracte, moment que va suposar trencar les normes de creació artística imperant llavors. Més de la meïtat de les obres exposades provenen de col.leccions privades i públiques d´arreu del món. La mostra organitzada pe Leah Dickerman i Masha Chlenova presenta obres de Hans Arp, Fernand Léger, El Lissitzky, Kazimir Malevich, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Vasily Kandinsky o Giacomo Balla.

domingo, 30 de diciembre de 2012

Exposició al MACBA

Resten pocs dies perquè finalitzi l´exposició "Episodis crítics 1957-2011" al MACBA, mostra que porta des de començament de novembre i que finalitza el dia de Reis. La mostra transita la relació entre l´art contemporani i les transformacions socials. La mostra té unes 200 obres i referencia sis moments crítics que la societat ha patit des de finals dels 50. Els episodis són, "L'art de la primera globalització", "Fissures", "Voyeurisme, fetitxisme i narcisisme" o "Treball, poder i control". La sèrie està instal·lada dins i fora del museu, a la Plaça dels Àngels.

sábado, 29 de diciembre de 2012

Cicle de conferències a la Fundació March

A la Fundcació Juan March de Madrid s´enceta un cicle de conferències coordinat per Enrique Barquedano. El motiu serà fer un recorregut per la historiografia i l´arqueologia d´algunes de les ciutats més importants de l´antiguetat al Mediterrani, ciutats plenes de cultura i art i analitzaran la seva existència. Per Barquedano, la producció d´aliments a partir del neolític, va possibilitar el sedentarisme i les primeres poblacions fins arribar a la creació de la ciutat, que sorgeixen a l´Orient Mitjà i que s´estén per tot el Mare Nostrum. Aquestes ciutats es convertiran en sers amb vida pròpia que arriba a nosaltres com llocs històrics i mitjançant l´arqueologia, visitar i conèixer els iaciments i reconstruir la vida quotidina dels seus habitants.  
El cicle de conferències serà:
- 22 de gener. Miquel Molist: De Jericó a Babilònia, 
- 24 de gener. Carolina A. Aznar: La Jerusalem terrestre
- 29 de gener. José Ramón Pérez-Accino: Alejandria. La porta del món
- 31 de gener. Antonio Alvar Ezquerra: Troia, entre realitat i poesia
- 5 de febrer. Miguel Ángel Elvira Barba: Delfos, la morada d´Apolo
- 7 de febrer. Enrique Baquedano: Nvmantia o la rondalla de David contra Goliat
- 12 de febrer. Manuel Bendala: Cartago: la gran metròpoli oblidada
- 14 de febrer. Albert Ribera: Pompeiaa, pasat i present. La investigació i els problemes de supervivència d´un iaciment.

viernes, 28 de diciembre de 2012

El cinema espanyol amb bones notícies

Segons les dades facilitades per la patronal del cinema, la quota de mercat aquest any és la més gran dels últims 27 anys, amb un  17,9%. La qualitat dels films produïts i el treball incansable de molta gent sembla tenir una certa recompensa. Fins ara n´hi han recaudats uns 106 milions d´euros que es tracta de la xifra més gran des del 2009 (aquell any l´empenta va ser amb Ágora i Planet 51), factors que també tenen explicació amb la pujada de les entrades, de l´IVA i la incidència del 3D. La xifra recaudada però, és inferior a la de l´any passat. Aquest any n´hi han hagut molts films interessants que han connectat amb el públic, però sens dubte l´empenta i la força de la pel.lícula Lo imposible ha estat fonamental, amb una recaudació fins ara d´uns 40,5 milions d´euros i qüasi 6 milions d´espectadors, essent el film amb més taquilla de tots els temps. També han ajudat la bona acollida de Tadeo Jones, Tengo ganas de ti o El cuerpo.

jueves, 27 de diciembre de 2012

La música evoluciona

El músic Jorge Drexler i l´empresa Samsung van anunciar fa uns dies una nova aplicació pel mòbil que permet la col.laboració entre la música creada pel músic i els usuaris. El projecte  ha estat desenvolupat per Drexler, Samsung, Warner Music Espanya i l´editorial d´apps Wake App. L´aplicació és per smartphons i tablets i l´usuari pot interactuar amb cançons creades exclusivament per a l´app i generar diverses versions dels temes. Cada usuari pot modificar les lletres de les cançons, escollir els arrenjaments i instruments per transformar els temes tal com vulgui i després poden guardar i compartir les diverses versions creades. 
L´app s´ha estrenat amb tres cançons:  Habitación 316, Madera de deriva i Décima a la décima.  La integració de la tecnologia a les nostres vides transforma els nostres hàbits de consum i possibilitant la interacció amb els usuaris, intervenir, creació intuitiva, exploració d´altres camps, etc. És el projecte N de Jorge Drexler.

miércoles, 26 de diciembre de 2012

Què pensar?

A l´espai del CaixaFòrum, espai que per cert convida de tant en tant a autèntiques joies artístiques, http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforumbarcelona/ es fa la mostra des de novembre de l´exposició Què pensar?. En el temps actual, remogut i de crisi vital i existencial, la mostra ens convida a pensar i reflexionar respostes a la situació actual mitjançant l´art contemporani. És una mostra de format petit de la comissària Rosa Martínez i on ens proposa mirades crítiques, imatges de frustració, les incerteses o el desarrelament, la denúncia de la violència de gènere. Destaca per la càrrega de profunditat la mirada de l´artista finlandesa Ahtila que amb Horitzontal  fa referència a la necessitat d'horitzontalitzar el pensament i igualar-nos amb la resta de sers vius.

martes, 25 de diciembre de 2012

Bonifacio Alfonso

La Sala Kubo Kutxa de Sant Sebastià presenta una exposició del pintor Bonifacio Alfonso Gómez Fernández. Mestre de la pintura i artista compromés amb la llibertat, l´exposició inclou 48 olis, 29 dibuixo i 29 litografies. El gran públic té un gran desconeixement de l´obra de l´artista, que va viure primer a Bilbao i després a Cuenca i a Madrid. Fill de represaliat republicà va treballar de ferrer, missatger, mariner o torero, el que comporta una gran dosi de diversitat vital i d´afany de llibertat que va portar a la seva obra i reflexe d´una generació d´artistes. 

domingo, 23 de diciembre de 2012

Vicente Alemany guanya el Camino del Cid

El fotògraf de València Vicente Alemany, ha guanyat el primer premi del Concurs Fotogràfic Camino del Cid. És la novena edició d´aquest concurs que gira al voltant de les rutes i els camins pels llocs que, en vida, va protagonitzar Rodrigo Díaz de Vivar http://www.caminodelcid.org/ . Al concurs s´han presentat 365 imatges i finalment la guanyadora ha estat la fotografia del Saler de Vicente Alemany realitzada a l´Albufera de València, imatge que intenta transmetre sensacions, viatge. També la fotografia que va guanyar el quart premi, fotografia de Sol Marrades pel seu treball de creació pictòric mereix ser destacada.

viernes, 21 de diciembre de 2012

Premi Nefkens per Iman Issa

La primera edició del Premi Nefkens-MACBA, guardó que vol impulsar la trajectòria d´artistes emergents d´arreu del món, ha estat per l´artista egípcia Iman Issa. El jurat estava format pel col.leccionista Han Nefkens, gent del MACBA i experts d´art contemporani. El guardó té entre altres objectius fomentar la creació artística contemporània internacional i crear xarxes d´intervanvi d´idees i alhora crear estímuls a la producció d´obra nova a Barcelona. El premi és bianual i comparteix el carácter econòmic entre l´artista i la producció d´un nou projecte a Barcelona que s´incorporarà a la col.lecció del MACBA. Iman Issa és una artista que ha donat a la seva obra una visió madura, crítica i visual, amb una obra prolífica i rica, empreant diversos mitjans i tècniques i un sentit formal molt treballat.
.

Restropectiva d´Antonio Sosa a Sevilla

La Casa de la Provincia de Sevilla acull una mostra de l´artista de Sevilla Antonio Sosa, pintor i escultor andalús nascut a Coria del Rio. Antonio Sosa és un dels exponents de l´art contemporani d´Andalusia. Línies i espirals que mostren la forma de veure de l´artista. El pintor i escultor mostra l´obra bàsicament dels últims 10 anys. La seva obra està en moltes galeries de prestigi amb col.leccions al Museu Reina Sofía de Madrid i la Fundació La Caixa i nombroses exposicions a museus d´arreu com Berlín, Ohio o Nueva York.  L´exposició, de 78 dibuixos i pintures i dues escultures, es pot veure fins el 27 de gener.

miércoles, 19 de diciembre de 2012

Ajuda a la conservació del patrimoni jueu a l´estat

Google i la Xarxa de Jueries de l´estat han dut a terme una iniciativa per descobrir el patrimoni històric jueu de 24 ciutats com Sevilla, Córdoba, Jaén i Lucena aCórdoba, des de la plataforma, http://www.redjuderias.org/red/index.php  . Accedint a ella, l´usuari pot apropar-se a un llegat que té més de 1.000 anys d´història i fer diversos recorreguts virtuals coneixent la història d´aquests llocs. Ha incorporat la tecnologia de Google Maps, geoposicionant llocs d´interès i documents i veient determinats punts amb Street View. La tecnologia de Google organitza els continguts mitjançant mapes i cronogrames amb 523 llocs, 910 entrades cronològigues, 1.667 imatges o 67 textos complementaris.

martes, 18 de diciembre de 2012

Exposició de García Planas al Santa Mònica

El centre d´Arts Santa Mònica acull una exposició de l´arxiu del corresponsal de guerra de La Vanguardia, Plàcid García-Planas. La mostra amb objectes de l´arxiu material i documental del corresponsal, està construïda amb una centena d´objectes trobats al camp de batalla, portant-nos la seva mirada sobre el conflicte, una visió més intimista que ens apropa a l´arqueologia de guerra i a la forma en què l´home viu aquest acte tan trist de la guerra. La mostra es completa amb fragments d´articles, fotografies i filmacions que ens parlen de la política, de la notícia i les comunicacions, o de les semblances amb altres moments de la història. L´exposició L'arxiu del corresponsal de guerra. Col·lecció Plàcid Garcia-Planas pot veure´s fins el proper 23 de febrer.

lunes, 17 de diciembre de 2012

Ha mort Andreu Alfaro

La setmana passada va morir Andreu Alfaro, l´escultor i artista del metall, de l´acer i l´alumini. La seva variada i nombrosa obra, amb més de 2.000 escultures, està repartida arreu del món. Alfaro, nascut a València al 1929, va ser a més un gran artista del dibuix, fet que el va portar també al terreny de la publicitat, el disseny i l´art. La barreja d´activitat artística i l´estimació per la pulcritud i la bellesa a les seves obres, el van portar a ser una figura reconeguda. La seva obra va ser distingida amb el Premi Nacional d´Arts Plàstiques l´any 1981 i a una gran retrospectiva l´any 2007 a l´l Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), del que va ser impulsor. El cantautor Raimon, gran amic de l´artista, el va definir com torsimany de metalls (traductor de metalls) a la seva cançó Andreu, amic.

domingo, 16 de diciembre de 2012

Albert Espinosa al TNC

L´escriptor i director de teatre Albert Espinosa, conegut per la sèrie Polseres vermelles, debuta a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya amb l´obra Els tigres beuen llet, entre el 20 de desembre i el 3 de febrer, una història sobre allò que es bó o dolent a les relacions familiars i narra la vida de cinc germans quan són petits i una vintena d´anys més tard. Per Espinosa, és un honor estrenar al TNC que afronta amb molta il.lusió ja que barreja dues de les seves grans passions, futbol i teatre.

sábado, 15 de diciembre de 2012

Màrius Serra guanya el Sant Jordi de novel.la

L´escriptor Màrius Serra ha estat guardonat a la Nit de Santa Llúcia amb el Premi Sant Jordi de novel.la en català. L´obra guanyadora és titula Plans de futur i està inspirada a la vida real de Ferran Sunyer, matemàtica paraplègic que al llarg de la dècada dels 50 va tenir projecció arreu del món. L´acció de la novel.la descansa sobre la vida de la família i la seva conducta enfront les seves adversitats i problemes. En Màrius Serra manté que les protagonistes reals són les cosines germanes del matemàtic a qui li van dedicar la vida per tenir cura d´ell. L´autor ja ha publicat Amnèsia, Mon oncle, Farsa o Quiet.

viernes, 14 de diciembre de 2012

Mo Yan ha rebut el Premi Nobel de Literatura

L´escriptor xinès Mo Yan ha rebut el Premi Nobel de Literatura, Mo Yan ha declarat, després de la revolada que ha envoltat el seu guardó, que el premi és una victòria de la literatura sobre la política. El govern xinès, fidel al seu sistema, té ben lligada la seva llengua. Però l´art que surt de les seves mans ha fet que fins i tot l´Occident no hagi pogut evitar oferir aquest guardó, malgrat les represàlies que el règim de la Xina pot optar per portar a terme. La seva obra encara no és molt coneguda al món occidental, però ho serà. La crítica a l´escriptor es treurà llegint la seva obra. Val la pena apropar-se als seus llibres: Las baladas del ajo o La vida y la muerte me están desgastando.

jueves, 13 de diciembre de 2012

Mor Ravi Shankar

El mestre del sitr, l´indi Ravi Shankar ha mort als 92 anys a un hospital de San Diego després de sotmetre´s a una operació de cirurgia cardíaca. Ravi Shankar va ser un músic molt popular sobretot a partir de la coneixença amb George Harrisson dels Beatles a qui va ensenyar a tocar el sitar a mitjans dels 60. Shankar va popularitzar la música hindú i va donar a conéixer universalment el sitar, instrument de 18 a 26 cordes. La família del músic ha demanat que totes les flors i donacions en honor a Ravi es facin mitjançant la Fundació Ravi Shankar i la pàgina web https://www.justgive.org/ .

miércoles, 12 de diciembre de 2012

Cecilia Bartoli, aixeca l´Auditori

Cecilia Bartoli a la seva visita a Barcelona ha aconseguit aixecar l´Auditori. La trobada era especial; donar a conéixer el seu últim projecte, Mission, en què intenta retre homenatge al compositor Agostino Steffani. El públic va disfrutar de valent amb la selecció de les peces per Bartoli. La mezzosoprano va estar incomparable en el cant, en el color de la veu i en la comunicació i valor de la seva interpretació. Va estar acompanyada per la Kammerorchesterbasel, oferint una quinzena d´àries i escenes de diverses òperes del compositor. El concert ha estat una nova posada en escena molt colorista, amb espectacles que s´enfilen més enllà d´un concert coral; la Bartoli prepara la seva posada en escena, actua amb els músics i a sobre va acabar regalant uns bisos de Händel. Un plaer pels sentits.

martes, 11 de diciembre de 2012

Mor Galina Vishenvskaya

La gran diva de l´òpera rusa Galina Vishnevskaya ha mort als 86 anys. Aquesta famosa cantant d´òpera es va donar a conéixer als anys 60 amb actuacions estelars al Metropolitan i al Carnegie Hall de New York. També era coneguda, en ser la vídua del gran violoncelista Mstisklav Rostropovich. Galina va néixre a San Petersburg i va debutar al 1944. Al 1952 ja formava part del Bolshoi. El 1961 va debutar al Metropolitan amb l´obra Aida, i deprés va fer una tournée amb aturades a Londres i Milà on va impressionar amb repertori italià i rus. Va ser anomenada com la Maria Calas del teatre Bolshoi, i el seu paper més famós de la soprano va ser el de Tatiana, d´Eugen Onegin de Piotr Chaikovski, paper amb què es va acomiadar dels escenaris.

lunes, 10 de diciembre de 2012

Aute presenta nou treball

El cantautor Luis Eduardo Aute presenta demà i demà passat al Teatre Espanyol de Madrid el seu nou treball El níño que miraba el mar. Es tracta d´un disc amb 12 cançons que van acompanyades d´un film animat realitzat per l´autor. El disc s´inspira en bocins autobiogràfics d´Aute entre dos fotografies seves de petit i de gran i que l´autor fa servir de nexe d´una trobada d´un mateix entre l´edat infantil i la madura.

domingo, 9 de diciembre de 2012

Festival Primavera Club

Aquest cap de setmana s´està celebrant el Sant Miguel Primavera Club 2012 http://www.primaveraclub.com/   i compta amb un bon grapat del millor de la música indie nacional i internacional. Al Sidecar, l´Arteria Paral.lel o el Sant Jordi Club, el Monasterio o el Mercat de les Flors, s´escolta bona música actual: The Destroyed Room, Antonia Font, Swans, Deerhoof, The Vaccines, Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Salvaje Montoya, són alguns dels noms del festival. El festival es celebra en la seva setena edició.

Rècord d´un Rafael

El dibuix "Cap de jove apòstol" de Rafael, ha establert un nou rècord de subhasta a Soptheby´s, en vendre´s per 36,6 milions d´euros a Londres. Pertanyia a la col.lecció Devonshire en Chatsworth i representa una de les figures de l´obra Transfiguración de Rafael, una de les joies del Renaixement i que s´exposa als Museus del Vaticà. Aquesta obra va ser l´estrella de la subhasta d´art antic a Londres, que va vendre obres per un total de 71,5 milions d´euros.

viernes, 7 de diciembre de 2012

La ciutat de Pompeia a Madrid

El Centre d´Exposicions Art Canal de Madrid http://www.fundacioncanal.com/ presenta l´exposició Pompeia. Catàstrofe sota el Vesubi. La mostra ens ensenya el que va suposar l´erupció del volcà amb més de 637 peces procedents de vint-i-dos institucions entre les que destaca el Museu Arqueològic Nacional de Nàpols. La destrucció de les ciutats de Pompeia, Herculano i Estabia a l´any 79 d.C., les va convertir en un gran iaciment arqueològic. La tasca del rei Carles III va ser important per la seva conservació. El rei va ser descobridor i impulsor de les excavacions, documentant i protegint les restes. Es pot veure fins el 5 de maig al Centre d´Exposicions Art Canal.

martes, 4 de diciembre de 2012

Elisabeth Price, Premi Turner d´art contemporani

L´artista Elisabeth Price ha estat guardonada amb el Premi Turner d´art contemporani pel seu video The Woolworths Choir of 1979. És un video sofisticat sobre un incendi d´uns grans magatzems. El premi, molt prestigiós dins l´art contemporani al Regne Unit, va ser lliurat en una cerminònia al Museu Tate Britain de Londres. Elisabeth Price ha aconseguit tornar a col.locar el format del vídeo entre els guanyadors del guardó. Es tracta d´un video de 20 minuts que la crítica ha rebut amb grans elogis´, producte d´alta definició en què entrellaça grabacions reals sobre el succès que va passar a Manchester i que esw va cobrar la vida de 10 persones amb imarges d´arquitectura gòtica i seqüències d´Internet. Els sons de la banda sonora creen un ambient de tensió i dramatisme en una narració molt minuciosa que intenta fer reflexionar a l´espectador sobre aquesta societat materialista.

lunes, 3 de diciembre de 2012

Premis del Cinema Europeu

La vint-i-cinquena edició dels Premis del Cinema Europeu van tenir un triomfador, Micvhael Hancke i la seva pel.lícula Amour. El film és una història d´amor entre una parella d´avis, i està inspirada en el suicidi d´una tia amb què es va formar el cineasta. L´obra va guanyar quatre guardons: millor pel.lícula, millor director, millor actor i millor actriu. Altres premis van ser a The Hunt pel millor guió, a Shame per millor fotografia i montatge. L´espanyol Alberto Iglesias va guanyar com a millor compositor per la banda sonora del film El Topo. La nit va tenir el seu moment emotiu amb l´entrega del premi honorífic a Bernardo Bertolucci.  

domingo, 2 de diciembre de 2012

Van Dyck al Museo del Prado

El Museo del Prado, coincidint amb el seu 193º anniversari, ha inaugurat fa uns dies una magnífica exposició del pintor Anton Van Dyck. Aquest pintor va ser reconegut per la qualitat de les seves obres i un talent molt precoç que el va portar a fer més de 200 quadres en menys de 2o anys. La mostra està realitzada amb unes 52 pintures i uns 40 dibuixos i està centrada exclusivament en la seva etapa de joventut, bàsicament des del 1613 al 1621. Conté obres com el seu Autorretrat, El Prendimiento, San Jerónimo en el desierto o La coronación de espinas. Pot veure´s fins al 3 de març del 2013 i amb obres mestres del pintor, ja que el Prado és un dels museus que té més pintures de l´autor, a banda dels préstecs fets per altres col.leccions i museus del món.

sábado, 1 de diciembre de 2012

El Paral.lel en estat pur

Els mitjans s´han fet ressó d´una exposició que sens dubte no podem deixar de veure tots aquells que estimem la ciutat de Barcelona o bé aquells que volen recordar imatges de començament de 1900 i dels anys 20: "El Paral.lel 1894-1939. Barcelona i l´espectacle de la modernitat". Els comissaris i responsables de la mostra, Xavier Albertí i Eduard Molner, han fet una gran feina per recopilar imatges i documents de l´època. Per fer-nos una idea del que significa aquest carrer en els anys 20, una dada: més del 70 % de la superfície l´ocupaven sales d´espectacles. La repassada ens porta des del típic teatre, la fira, el cinematògraf, la pantomima o el vodevil i el gènere de varietats. Llocs emblemàtics com el Circ Espanyol Modelo o el Circ Olympia, aquest amb 6.000 localitats. Noms il.lustres com La Fornarina o Raquel Meller. Imprescindible. Al CCCB, http://www.cccb.org/es/exposicio-el_parallel_1894_1939 , fins el 24 de febrer del 2013. podrem entendre com sorgeix aquesta nova zona d´espectacles a Barcelona i tot el que allà va succeïr al llarg de més de 40 anys, amb una oferta cultural i social impressionant, de gran ressó nacional i internacional i de gran singularitat, fruït d´unes circumstàncies històriques que va transformar la ciutat.

Jose Manuel Caballero, Premi Cervantes

El poeta Jose Manuel Caballero Bonald ha estat guardonat amb el Premi Miguel de Cervantes, el més prestigiòs de les lletres hispanes. Amb una gran trajectòria a les seves esquenes -l´autor va néixer al 1926-, Caballero s´ha passat la seva vida cercant la perfecció en la construcció de les paraules. La seva obra barreja el sabor de l´incoformisme i la passió de la seva terra andalusa, passió amb la què viu i ha viscut la seva vida. És reconegut com autor d´obres extraordinàries, exigents i depurades. Amb llibres com Desde las dos orillas, Tiempo de guerras perdidas o La Costumbre de vivir, no fa un ni un any de la seva última entrega, Entreguerras.

Així parla el poeta:

"La palabra que surca la memoria/polvo será y despojo/mientras viva/la palabra más pura/
de mi alma/ya estaba destinada a no ser más/que el rastrode las otras que me callo."

jueves, 29 de noviembre de 2012

Exposició a la Biblioteca Nacional

La Biblioteca Nacional de España en col.laboració amb l´embaixada d´usa a l´estat espanyol, ha inaugurat a la Sala Hipóstila de la Biblioteca Nacional, l´exposició El ruido alegre. Jazz en la BNE, que es podrà visitar des del 28 de novembre fins el 24 de febrer del 2013. La mostra és una repassada per l´evolució d´aquest estil musical a l´estat i la recepció al jazz mitjançant rètols, partitures, anuncis, llibres, revistes, i altre material. En l´àmbit de la premsa es pot veure la recepció que l´humor gràfic va donar a aqust estil musical per mitjà dels il.lustradors de primers de segle, les vanguardes intel.lectuals i les respectives cròniques. L´exposició està dividida en cinc àrees que expliquen des de la seva introducció fins a la seva consolidació al panorama musical del país.

miércoles, 28 de noviembre de 2012

Aventura!

El proper 29 de novembre s´estrena al Teatre Lliure de Barcelona Aventura!, el nou espectacle de T de Teatre, escrit i dirigit per Alfredo Sanzol. Aventura! és la història de sis socis de Barcelona amb una empresa que no va malament però reben una oferta de compra per uns xinesos i decideixen vendre, però no venen l’empresa, sinó que acaben venent una de les seves sòcies. L´obra és una deles primeres obres que tracta la crisi i les seves conseqüències. T de Teatre i Alfredo Sanzol col.laboren un altre cop després del seu èxit a Delicades.

martes, 27 de noviembre de 2012

Eugeni Forcano guanya el Premi Nacional de Fotografia

Eugeni Forcano, veterà fotògraf de 86 anys i fill de Canet de Mar, ha guanyat el Premi Nacional de Fotografia 2012. El jurat a més de la llarga trajectòria de l´artista, ha destacat la qualitat de la seva obra i la seva capacitat en el terreny de l´experimentació i la innovació. Col.laborador a la revista Destino, va destacar també en els reportatges i en el món de la moda. Amb posterioritat va començar a fer fotografies subrrealistes i després va fer servir la llum com a generadora d´imatges, experimentant amb ella. El fotògraf ha treballat la il.lustració, la moda i la fotografia de creació i col.laborat amb molts llibres des de guies a monografies. Ha rebut nombrosos guardons i la seva última exposició fa ser "La meva Barcelona" al 2010.

domingo, 25 de noviembre de 2012

Mor Pablo Pérez-Minguez, fotògraf de la movida

Ha mort Pablo Pérez-Minguez, un dels fotògrafs més reconeguts de la Movida madrilenya i professional amb una gran trajectòria. Amb la seva càmera va fer un gran nombre de retrats dels protagonistes, famosos, i personatges d´aquells dies a més de fundador de revistes com Nueva Lente i de projectes com Photocentro. L´any 2006 va rebre el Premi Nacional de Fotografia i la seva activitat i ganes no va quedar aquí, ja que anys més tard´, a més de moltes exposicions, va ser un dels precursors de les fotografies-text, imatges en què les paraules comencen a ocupar lloc destacat.

sábado, 24 de noviembre de 2012

Mor el director Jose Luis Borau

El director, actor i productor Jose Luis Borau ha mort als 83 anys a Madrid. Era membre de la Real Acadèmia Espanyola, Premi Nacional de Cinematografía, acadèmic de Belles Arts i de la LLengua. Va viure una etapa molt fructífera del cinema espanyol dels 70, essent protagonista des de diverses posiciones dins el setè art: actor, guionista, productor i director. Va dirigir pel.lícules de culte, com Furtivos, Tata mía o Hay que matar a B. També va escriure amb una obra litèraria com Camisa de once varas, Navidad, horrible navidad, El amigo de invierno o Cuentos de Culver City. Avui justament el president de la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua ha anunciat la creació d´un premi de guions de cinema amb el seu nom que destacarà el millor treball d´autors.

viernes, 23 de noviembre de 2012

El director Léos Carax torna amb Holy Motors

El director Léos Carax -director de pel.lícules com Pola X, Tokyo o Sant titre-, ha tornat amb una nóu film, Holy Motors, obra que es va estrenar la passada edició del Festival de Cinema de Cannes i que va tenir una gran acollida per la premsa especialitzada. Narra la història d´un home solitari la vida del qual trancorre per diverses i diferents identitats: captaire, executiu, pare de família, etc. i narra com és un dia a la vida d´un assassí qeu es transforma per aconseguir el seu objectiu. Holy Motors compta un repartiment excel.lent d´actors com Denis Lavant (‘Les amours perdues’, ‘Le petit pouce’,’ L'oeil de l'astronome’), personatge estrella del director, l´actriu francesa Édith Scob, (‘The lost Domain’, ‘Didine’, ‘Captifs’) i Eva Mendes (‘2 fast, 2 furious’, ‘The Spirit’, ‘The other guy’, ‘Last Night’).

jueves, 22 de noviembre de 2012

La cuina també és art

Francis Paniego, xef del Portal de Echaurren, ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia que el certifica com el millor cap de cuina de l´estat espanyol, premi concedit per la Real Acadèmia Espanyola de Gastronomia. Ja podríem dir que és genètic, ja que la seva mare, Marisa Sánchez, el va guanyar fa 25 anys. És important per la seva terra, La Rioja, en un any en què és la Capital de la Gastronomia. Va superar a altres dos finalistes, Jordi Cruz del restuarant Àbac de Barcelona i l´andalús Angel Leon de l´Aponiente del Puerto de Santamaria. El guanyador va reinvindicar la cuina de la terra, sense que això comporti la cuina de carretera, que no li agrada gaire i sense obsessionarse pel producte ni pel territori.

miércoles, 21 de noviembre de 2012

Retrospectiva de Dalí al Pompidou

El Centre Pompidou de París ha encetat una gran retrospectiva  en què exhibeix més de dues-centes obres de Salvador Dalí. La mostra, del 21 de novembre fins el 25 de març del 2013, ofereix dibuixos, pintures, escultures i videos. La benvinguda ja és una declaració d´intencions d´allò que es trobarà el visitant: una estructura en forma d´ou en què es projecta un Dalí en posició fetal. L´exposició està organitzada conjuntament pel Centre Pompidou i el Reina Sofia i ha estat molt esperada a França, que ha organitzat per aquesta ocasió, altres activitats, exposicions, subhastes i actes paral.lels. A més explora la part més mediàtica que sempre ha estat rebutjada per massa exagerada, però que ofereix una sensació imprescindible per entendre la seva obra.

martes, 20 de noviembre de 2012

Alex Katz al Guggenheim

Smiles, una col.lecció de retrats femenins d´Alex Katz arriba al Guggenheim. La mostra s´emmarca dins l´essència de l´art pop i ha estat confeccionada a partir de fons propis del Museu basc. Són onze pintures de l´artista americà en què intenta portar el somriure femení als seus olis. Katz pretèn representar l´alegria de viure, explorant alhora la relació entre la figura i el fons: aquests, freds, contrasten amb la sobreexposició lumínica dels models femenins, intensificant el caràcter de les seves cares.

domingo, 18 de noviembre de 2012

El circ es vesteix de dol

Emilio Aragón, Miliki, ha mort aquest cap de setmana. Un membre més d´una família de pallassos dedicada a aquest món, va formar part del trio Gaby, Fofó i Miliki, que tantes tardes de rises i somriures va arrencar a tants i tants nens del món. Va debutar al circ Price l´any 1966 i després de recórrér món, va aconseguir l´èxit amb el programa de tv espanyola "Había una vez un circo". La seva manera d´actuar, la seva veu, les seves cançons, formen part del món en què han crescut generacions de nens. Aquest segurament -tal com ha passat amb la mort de Gaby o Fofo-, és el més gran tribut a la seva obra. Un record impossible d´esborrar. N´hi haurien més apostes al món del circ, tal com hem vist per exemple amb el Circ de Soleil, però ell igual que la seva família, va honorar un tipus de circ tradicional, familiar i proper. Segur que la seva energia, allà on estigui, farà treure més d´un somriure.

sábado, 17 de noviembre de 2012

Històrica exposició a l´Ateneo de Madrid

L´Ateneu de Madrid acull una exposició especial. Des d´aquesta setmana i fins el 16 de desembre es presenta una mostra que fa recorregut per 800 anys d´història mitjançant les obres mestres de les millors bibiloteques del món. Són els millors tresors bibliogràfics, manuscrits i còdex del món amb exemplars de la British Library, la Biblioteca Nacional de Rússia, la Morgan Library & Museum, el Metropolitan Museum of Art, la Bibliotheque Nationale de France, el Museu Arqueològic Nacional de Madrid, per citar uns quants. A l´exposició es poden veure els còdex més elaborats del Beato de Lièbana, els llibres d´hores de monarques i reis, els Mapes dels descobriments, les fastuoses Bíblies dels privilegiats i altres miniatures. Aprofitant l´exposició es farà una conferència dedicada a Isabel i es veurà el Breviari d´Isabel la Catòlica, la joia més important de la mostra.

jueves, 15 de noviembre de 2012

El Premi Nobel Imre Kertész deixa l´escriptura

El Premi Nobel Imre Kertész ha anunciat que deixa d´escriure. L´escriptor, supervivent dels camps d´extermini d´Auschwitz i Buchenwald, ha tingut com a referent de la seva obra, com no podia d´una altra manera, l´Holocaust nazi. Kertész va ser l´any 2002, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura per les seves novel.les i assaigos en què ha explicat la seva experiència a l´Holocaust nazi. La seva obra "Sense destí", és un clàssic de la literatura contemporània, recollint els testimonis de les víctimes dels camps de concentració i extermini. Ara acaba de publicar Cartas a Eva Haldinmann, llibre que recull el millor de la correspondència amb la seva traductora i les dificultats de la seva obra. Després d´aquesta obra, l´autor ha comunicat que ja no vol escriure més, donant per tancat aquest brutal episodi de la història de la humanitat.

miércoles, 14 de noviembre de 2012

Estrena de la Companyia Nacional de Dansa

La Companyia Nacional de Dansa estrena avui (o demà, qüestions de la vaga general), les obres Unsound, Demodé i Babylon, al Matadero de Madrid. Unsound és una obra de Juanjo Arqués i Heidi Vierthaler, Babylon de Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo, i Demodé de Iván Pérez. Totes tres coreografies es poden veure fins el diumenge 18 de novembre. Unsound explora les accions i emocions que portem a terme en el nostre dia a dia i queden reflectides en el moviment que es posa en escena amb una varietat de ritme i d´accions oposades com llibertat/lligams, distància/apropament, comunicació/silenci.

martes, 13 de noviembre de 2012

La cultura protesta per la pujada de l´IVA

Aquests dies ha estat notícia la localitat gironina de Bescanó. El Teatre de la localitat va decidir dies enrera vendre pastanagues enlloc d´entrades per burlar l´increment de l´IVA (un 21 % als espectacles i cultura). Els espectadors que van anar el dissabte a l´estrena de l´obra Suïcides, van pagar 15 euros per la pastanaga i van rebre de "regal" una entrada per assistir a l´obra. Amb aquesta acció els responsables del teatre pretenen protestar per la pujada de l´IVA a la cultura i reivindicar que la cultura no és un luxe. Així davant un públic amb una pastanaga a la mà, la companyia PocaCosa ha representat Suïcides de Llàtzer García, una comèdia negre ambientada en un futur llunyà en que el suicidi s´ha convertit en esport nacional.

lunes, 12 de noviembre de 2012

La Pedrera de Gaudí fa 100 anys

La Fundació Catalunya Caixa-La Pedrera celebra 100 anys de la coneguda i famosa Casa Milà. Ho fa mitjançant set activitas emmarcades a l´exposició Les Altres pedreres. Arquitectura i Disseny al Món a principis del segle XX. La inauguració de l´exposició suposa l´inici d´un cicle en que s´exhibeix el treball de sis artistes contemporanis de Gaudí:  Víctor Horta, Hector Guimard, Charles Rennie Mackintosh, Joseff Hoffmann, Adolf Loos i Frank Lloyd Wright. Les maquetes de la Maison Horta, Hôtel Mezzara, la Glasgow School of Art, el Palais Stoclet, Looshaus i la Robbie House són les construccions seleccionades per conéixer l´arts d´aquests artistes, juntament amb el mobiliari portat per l´ocasió i que van suposar en el su temps una autèntica revolució cultural.

domingo, 11 de noviembre de 2012

Vicente Arnás a la Alfama

El pintor madrileny Vicente Arnás torna a la prestigiosa galeria Alfama. La mostra recull els seus últims treballs típicament cromatístics. El seu món barreja relacions estranyes i peculiars de unicorns i abadesses, granotes i cavallers, toros amb cap de peix. La seva pintura i els seus olis són molt treballats, molt definits i colors molt marcats. És una obra molt peculiar, creada molt lentament i treballada com antigament, com els mestres flamencs i italians. Treballa molt independent de grups, fet a sí mateix i amb un món molt creatiu. No deixa indiferent, perquè no se sembla a ningú més, amb una posició i creació que fa de la perfecció en el dibuix el seu punt diferenciador. La mostra a l´Alframa Galeria d´art a Madrid, fins el 8 de desembre.

sábado, 10 de noviembre de 2012

L´escritptor Philip Roth, es retira

L´escritpor americà Philip Roth ha confirmat la seva decisió de no escriure més novel.les després de la seva última "Némesis", escrita l´any 2010 i posar punt i final a la seva carrera a la literatura. Segons una nota publicada, no vol llegir ni escriure més, en declaracions que formen part d´una entrevista a la revista francesa Les Inrocks. L´autor ha declarat que fa quatre anys va començar a rellegir les seves obres, vint-i-sis en total. La seva renúncia arriba als 78 anys, amb un gran prestigi i després d´haver renunciat a moltes coses, segons ha declarat Roth. Així ens deixa l´etern aspirant als Premis nobel de literatura. Al menys, de moment.

viernes, 9 de noviembre de 2012

Todo es silencio

El director Jose Luis Cuerda ha presentat el seu últim treball "Todo es silencio", un film on els silencis parlen més que les paraules. L´obra és una adaptació de la novel.la homònima de Manuel Rivas. Él treball està ambientat en els anys 80 en un poble de la costa gallega marcat pel narcotràfic. És el retrobament de dos amics després de més de 20 anys on cadascú està en un bàndol: un regresa al poble com a policia que investiga les xarxes de narcotràfic, mentre el seu amic ha passat a ser un dels capos del poder de la droga. El triangle el finalitza una dona que havia estat l´amor d´infantesa del protagonista, però que ara és la dóna del capo de la droga. Bons papers per Miguel Angel Silvestre, Celia Freijeiro i Quim Gutierrez. Com diu el director, tots tenen motius per recòrrer al silenci, bé perquè no saben què dir o perquè callant també es parla. Promet.

jueves, 8 de noviembre de 2012

Antonio Carvajal, premi nacional de Poesia

L´escriptor i poeta de Granada Antonio Carvajal, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Poesia 2012, per la seva obra Un girasol flotante. El centre de la seva obra és l´afecte, l´amistat, l´amor. Amb un estil clàssic, ha estat enquadrat dins l´anomenada Generació del 70, i des de bon començament va estar marcat per un cert estil barroc i gran tècnica. Ara, ja jubilat de la seva càtedra, s´ha apropat més a la lírica de la vis popular. Segons Carvajal aquesta obra és un cant a l´amistat i als valors com l´honestedat, la generositat, l´amor, etc. I com sempre ha dit el poeta, les paraules afectuoses són el menjar de l´ànima.  Us deixo amb un poema de l´Antonio Carvajal, que es titula "A veces el amor tiene caricias":

A veces el amor tiene caricias
frías, como navajas de barbero.
Cierra los ojos. Das tu cuello entero
a un peligroso filo de delicias.

Otras veces se clava como aguja
irisada de sedas en el raso
del bastidor: raso del lento ocaso
donde un cisne precoz se somorguja.

En general, adopta una manera
belicosa, de horcas y cuchillos,
de lanza en ristre o de falcón en mano.

Pero es lo más frecuente que te hiera
con ojos tan serenos y sencillos
como un arroyo fresco en el verano.