Jordi Galceran, autor de l´obra El mètode Grönholm es va proclamar ahir a Girona.campió del primer torneig de dramaturgia catalana en el marc del festival de temporada alta, que ha tingut lloc al llarg de les últimes nou setmanes, en el qual s´han enfrontat autèntics valors de l´autoria teatral catalana com Sergi Berbel, Josep M. Benet, Cristina Clemente, etc. Després de les lectures dramatitzades els vots del públic decidia les eliminatòries.
martes, 29 de noviembre de 2011
Torneig de dramatúrgia
lunes, 28 de noviembre de 2011
Tàpies-Brossa
Antoni Tàpies i Joan Brossa tornen a coincidir en una exposició a Barcelona, representats per dues exposicions que actualment hi ha obertes a les galeries Toni Tàpies i Miguel Marcos. En les dos trajectòries dels artistes es donen coincidències i actituds i episodis de distància. Tots dos coincideixen en l´atenció i el valor que concedeixen a les coses més humils i quotidianes que de vegades són els punts de partida de les seves obres. Tàpies presenta una selecció de la seva obra a la galeria que dirigeix el seu fill en la que exposa obres recents (com Triangle i fulles, del 2011). A la galeria de Marcos, Brossa presenta una selecció de poemes objecte i poemes visuals.
domingo, 27 de noviembre de 2011
L´impressionisme al Caixaforum
El Caixaforum i el Francine Clark Art Institute han tornat a realitzar una col.laboració magnífica per portar una exposició en què han triat la capital catalana per acollir una de les més esperades de l´any: Impressionistes. Mestres francesos de la col.lecció Clark, que es pot veure al Caixaforum. La mostra presenta obres de finals del segles XIX i principis del XX amb tots els estils i tendències d´aquest període. La història de la col.lecció prové de Sterling Clarck americà que es va instal.lar a París al 1910 i va comencçar a col.leccionar. Quan es van casar amb Francine Clary el 1919 van compartir la passió per l´art i van crear una notable col.lecció. Bona exposició per veure al Caixaforum fins el 12 de febrer.
sábado, 26 de noviembre de 2011
Le Corsaire
Per fi tots els incondicionals de la dança poden veure a Barcelona (teatre del Liceu) el Ballet del Teatre Mariinski, que és el teatre de ballet amb més prestigi del món juntament amb el de l´Opera de París. El ballet de Mariinski fa un repertori romàntic del segle XIX, en aquest cas basat en un llibret de Lord Byron i recrea el mercadeig de esclaves a les places d´Orient amb rescats successius pel protagonista. La primera ballarina és Uliana Lopatkina, una referència en el món del ballet, acompanyada d´una sèrie de ballarins considerats els millors del món només rivalitzant amb els del Bolxoi. Les representacions es podran veure fins a final de mes de novembre.Pensem que fora de l´URSS no es va representar fins 1987 a Paris, i a l´estat espanyol va estrenar-se el 2000 a Bilbao i el 2006 a Madrid.
viernes, 25 de noviembre de 2011
Josep Serra liderarà el MNAC
El director del Picasso Pepe Serra serà el nou director del MNAC, museu que s´ha proposat fer un canvi tant en les idees com en la gestió, creant ponts alhora amb la resta de museus nacionals i internacionals. El seu nom ha estat escollit pel Patronat entre una sèrie de noms i candidatures. Pepe Serra es va guanyar el prestigi al Picasso, prestigi àmb que enfrontarà el repte d´un museu tan carismàtic pel país com el MNAC.
jueves, 24 de noviembre de 2011
El Pompidou explora la dança
El Centre Pompidou a París ha presentat l´exposició Danser sa vie, amb una mirada de la relació entre dança i les arts plàstiques amb obres de Picasso, Matisse, pollock, Duchamp o Man Ray. amb unes 450 obres amb un segle de moviments. Programada fins el 2 d´abril i en més de 2.000 metres quadrats enllaçant la dança i les arts visuals, segons explica la comisaria de l´exposició, Emma Lavigne.
Tot això amb grans noms de l´art modern i contemporani com els escultors Constantin Brancusi i Auguste Rodin, el fotògraf Alexandre Rodtchenko, els pintors Kandinski, Francis Picabia o Fernand Léger.
sábado, 19 de noviembre de 2011
Maite Carranza nou Premi Nacional
L´escriptora Maite Carranza ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura infantil i juvenil del Ministeri de Cultura per la seva obra en català, Paraules Enverinades. Carranza ha rebut també el premi Folch i Torres per La rebelión de los lactantes, el premi Joaquim Ruyra per La selva delos Arutams o l´Edebé Infantil per ¿Quieres ser el novio de mi hermana?. Entre els seus últims treballs están Víctor Yubacuto, Mauro ojos brillantes, El clan de la loba, o La maldición de Odi. L´autora volida donar veu en el llibre Palabras envenenadas a aquells que no tenen veu, als nens i joves que han estat víctimes dels abusos i que estan silenciats per la vergonya, la por i la invisibilitat.
viernes, 18 de noviembre de 2011
Retrospectiva de Alvargonzález
Al Centre d´Art Santa Mònica ens porta una retrospectiva de l´artista Chema Alvargonzález (Jerez de la Frontera 1960-Berlín 2009), gran creador en un llenguatge ric, híbrid, creativament imparable que combina llum i paraules. A l´exposició es poden veure obres d´escultures, fotografies, videos, multimèdia, neons,etc., en quatre blocs temàtics: viatge a la deriva, art i ciència, absència i un somni de ciutat. Es pot disfrutar fins el 29 de gener. Aneu, val la pena.
martes, 15 de noviembre de 2011
Nou montatge del Circ du Soleil
Zarkana és el nom del nou espectacle del Circ du Soleil, òpera rock que narra la història d´un mag que ha perdut els seus poders és un muntatge de menys movilitat que la resta d´espectacles realitzats fins ara. Per poder transportar la càrrega de tot el material són necessaris quatre avions B-747 Jumbo dedicats al transport de 450 tones de material. Amb aquest pes des de New York només sortirà a Madrid i a Rússia. .És un show pensat per ser vist en espectacles permanents i que restarà quiet a la ciutat de New York, en concret al Radio City Music Hall com una superproducció d´estètica barroca amb tecnología punta i espectaculas projeccions i efectes especials. L´espectacle s´ha estrenat el dia 12 a Madrid i al gener anirà a Moscú.
lunes, 14 de noviembre de 2011
Art d´orient
Una troballa inèdita s´ha produït a l´orient mitjà en trobar una inscripció creuada en llatí i llengua àrab, trobada en un domicili privat de Tel Aviv i que ara ha estat desxifrada segons l´autoritat d´antiguetats d´Israel. La placa, de marbre gris, és del segle XIII i porta el nom de l´emperador Frederic II, líder de la Sisena Creuada (1228-1229) i es va autocoronar rei de Jerusalem al Sant Sepulcre. Els reis que van portar a terme els esforços de conquerir Terra Santa, feien servir en general el francès com a llengua de comunicació i el llatí com a registre de culte i per a les inscripcions. El llatí era doncs la llengua pels temples i edificacions fins el final de les seves aventures cap al 1271. La inscripció, datada textualment al "1229 des de l´encarnació de nostre senyor Jesús el Mesías", enumera els títols de l´emperador, excomunicat pel papa Gregorio IX.
domingo, 13 de noviembre de 2011
Le Gran Macabre
La Fura dels Baus estrena a Barcelona el 19 de novembre l´òpera 'Le Grand Macabre', un teatre de l´absurd creat per György Ligeti com a reacció a l´intel.lectualisme de l´òpera contemporània. L´obra, escrita a mitjans dels anys70 i dirigida per Àlex Ollé i Valentina Carrasco, és una comèdia sobre la fi del món, amb una composició barroca, exagerats efectes alucinògens i distincions a grans clàssics com Mozart i Wagner.
La Monnaie, el Gran Teatre del Liceu, la English National Opera i el Teatro dell'Opera di Roma coprodueixen aquesta obra del compositor jueu Ligeti, conegut per ser el compositor de diversos films de Stanley Kubrick, com '2001: Una odisea en el espacio' i 'Eyes wide shut'.
sábado, 12 de noviembre de 2011
Anonymous
Aquest film intenta respondres a la pregunta si Shakespeare va ser ell, va ser real, va poder realment escriure tot el que se li atribueix o què. Una recreació bestial que transforma una representació teatral en una mena d´espectacle de masses, recreant alhora el Londres del segle XVII, brut, dur, oloròs, en un ambient carregat al màxim (tipus Gangster in New York). El director, Roland Emmerich -no sospitós de tranquil-, transforma Shakespeare en un aprofitat en un món d´intriga, de complot on l´energia i la fúria es barreja amb la malenconia, la tristor i la passió. Sens dubte val la pena veure-la.
viernes, 11 de noviembre de 2011
Col.lecció Macba-La Caixa
La col.lecció Macba-La Caixa que compta amb 5.500 obres d´art es podria exhibir amb caràcter permanent al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) si tira cap endavant una proposta del Macba. És una idea que sembla agradar, ja que dotaria a la ciutat d´un museu de referència internacional. De fet, la primera exposició conjunta, Volum!, omple amb 350 obres les tres plantes de l´edifici de la Plaça dels Angels i amb grans artistes com Basquiat, Llena, Brossa, Barceló,etc. si la fusió fos positiva. De moment treballen els polítics, fruit en part del moment que travessen els museus arran de la crisi i que replantejar molts dels espais fins ara ocupats i que les retallades porten a reduccions de la seva oferta cultural.
jueves, 10 de noviembre de 2011
Barcelona Internacional Teatre
El Barcelona Internacional Teatre estrena la seva primera obra aquesta nit a Friburg, obra que aquesta primera vegada estarà dirigida per Calixto Bieito. L´obra amb què arranca és "El gran teatro del mundo" de Calderón de la Barca. Després de l´estrena anirà a New York, París i Madrid, on la Companyia nacional de Teatre clàssic farà una versió espanyola. L´adaptació de l´obra per Bieito és una cantata amb 11 intèrprets en una obra que el director i productor ha transformat en un manicomi que mostra la bogeria del món configurant una obra molt emocional, experiment sobre la vida i el sentit de la vida.
miércoles, 9 de noviembre de 2011
XIII Festival de Cine de Manresa
Del 9 al 13 de novembre es celebra el Festival de Cine Negre de Manresa a la seva XIIIª edició. És un dels festivals del gènere, més importants d´Europa especialitzat en el cinema negre o policíac, gènere popular des de sempre i amb grans referents com el Festival de Gijón. Amb aquesta aposta de l´organització d'un Festival Internacional de Cinema també s´intenta promocionar la ciutat des d'aquest àmbit cultural i diferents facetes de les comarques de l'interior (Cultura, tradicions, gastronomia, oferta turística....). El certamen projecta a la secció oficial el film "Drive" de Winding Refn, "Miss Bala" de Gerardo Naranjo o "Asesinos de élite", film que farà la clausura el diumenge 13 de novembre.
martes, 8 de noviembre de 2011
Angeles Santos fa cent anys
Angeles Santos ha fet aquests dies 100 anys a la seva casa de Madrid. Nascuda a Portbou la seva vida i pintura és un enigma. En dos anys (de 1928 a 1930) va pintar una trentena d´obres revolucionàries pel seu temps. Va passar del naïf al realisme màgic i a l´objectivitat i després de problemes nerviosos va abandonar els pinzells. El Reina Sofia té dues obres de les més importants, La Tertulia i El món. Juan Ramón Jiménez i Concha Méndez van escriure sobre la seva pintura. Al 2008 va comentar per un diari que havia deixat de pintar perquè els seus quadres eren molt turmentats. Acosteu-vos a la seva pintura. Val la pena.
lunes, 7 de noviembre de 2011
Estil indirecte
La Fundació Foto Colectania http://fotocolectania.wordpress.com/ inaugura aquesta setmana la mostra Estil indirecte, una exposició col.lectiva en què vuit artistes contemporanisfan diverses reflexions sobre la dificultat de pensar el futur. Cadascun dels treballs exposats narra una part de la història mitjançant la tècnica narrativa que dóna nom a l´exposició. Els artistes són: Jordi Colomer, Adrià Julià, David Maljkovic, Chris Mottalini, Javier Peñafiel, Peter Piller, Tomas Steinert i Eve Sussman. Cada artista ha seleccionat una informació concreta per construir petits relats. De l´11 de novembre al 28 de gener del 2012 a la Fundació, c/ Julián Romea 6 de Barcelona.
domingo, 6 de noviembre de 2011
Festival del Mil.leni
Al llarg d´aquests dies comencen els preparatius per la 13ª edició del Festival del Mil.leni que a partir d´aquesta edició passarà a patrocinar el Banc de Sabadell. Començarà el 2 de desembre i s´estendrà al llarg de 4 mesos amb punt final el 4 de maig amb un concert de James Taylor al Palau de la Musica Catalana. N´hi haurà novetats, com l´aportació del cicle Jazz in Blue i la col.laboració amb l´Auditori de Barcelona. Gran serà la cita d´artistes que passaran pel Festival: Dianne Reeves, Ainhoa Arteta, M-Clan, Vetusta Morla, Jane Birkin, Michael Nyman o Philip Glass, Anoushka Shankar, Rosanna o Russian Red.
Un espectacle pels sentits.
sábado, 5 de noviembre de 2011
L´Ermitage desembarca al Museu del Prado
L´Ermitage en el Prado és una exposició infinita, d´aquelles que serà pels visitants un moment de riquesa difícil de repetir. Serà la primera vegada que una quantitat tan gran d´art abandona la seu de l´Ermitage a Sant Petersburg. És la resposta a l´exposició que es va fer a Rússia dins l´any Dual Espanya-Rússia i que va suposar el desembarcament de molts quadres del Prado a l´Ermitage i que va ser visitada per 630.000 persones. ¿Què aportarà al visitant aquesta exposició? L´or escita dels nòmades que travessaven Sibèria, l´escultura grega, arqueologia de l´Antic Orient, l´art espanyol i holandés dels millors artistes de les èpoques daurades d´ambdós països, el servei del Palau d´hivern de l´Hermitage, palau dels tsars,.....
viernes, 4 de noviembre de 2011
Raoul
Des del dia 3 fins el 6 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya, els seguidors de James Thiérrée poden gaudir de "Raoul", en què l´autor uneix acrobàcia, dansa, teatre, circ i música. Amb una escenografia molt gran, només apareix 1 persona en escena, tot sol amb si mateix, en un espectacle que podia ser qualsevol persona creant un camí de por, desig i superació. Està segur en un món ple de murs i aquest és el seu problema. Segueix un camí cap a la lleugeresa, per descarregar la motxilla que porta i alliberar-se del passat, d´allò que ha construït. Un món d´emocions. Fill de Jean-baptiste Thiérrée i de Victoria Chaplin, ja va triomfar amb La veillée des abysses.
Dairakudakan
Una prestigiosa companyia japonesa de dansa butoh, Dairakubakan, actuarà per primer cop a Espanya al Festival Barcelona en Butoh, amb l´espectacle Paradise in a jar odissey 2011, una successió d´escenes plenes d´imatges fantasmagòriques i moments poètics de bellesa i humor. Dels seus creadors Kazuo Ohno i Tatsumi Hijikata, va sorgir la cerca d´una nova identitat que donés sentit a la derrota que van patir i la nova dansa rebutjava les formes occidentals tan populars llavors. El butoh va néixer al Japó de la postguerra a finals del 50 després que les bombes d´ Hiroshima i Nagasaki deixessin sense sentit la sensibilitat d´aquest poble.
jueves, 3 de noviembre de 2011
Obren temporalment l´Alhambra
El Patronat de l´ Alhambra i Generalife obren aquest mes de novembre al públic les cases del Partal, un espai tancat habitualment a la visita pública per motius de conservació. Es podrà accedir els dimarts, dimecres, dijous i diumenges. El Partal és l´àrea que s´exten en sortir del Pati de Lindaraja, ocupada per jardins i explanades entorn a les restes d´un vell palau que s´ha conservat parcialment.
Els jardins es van dissenyar al primer terç del segle XX, integrant restes arqueològiques i arquitectòniques, donant la paternitat del conjunt a Muhammad III (1302-1309), essent probable que es tracti del primer assentament de palau dels nazarís.
martes, 1 de noviembre de 2011
Primera pel.lícula d´Eduardo Chapero
De vegades neixen móns paral.lels i diversos, en aquest cas en l´univers del cinema. El director Eduardo Chapero Jackson, després d´una gran trajectoria com a autor de curtmetratges, reivindica la individualitat i la bellesa original al seu primer film llarg, "Verbo" http://www.fotogramas.es/Peliculas/Verbo , cinta rimada en clau de hip hop que s´allunya del cool. Segons el director, el film vol ser una catarsi emocional d´allò pur que per vergonya, pròpia o aliena, no s´expressa. Verbo va ser presentada a Sitges i San Sebastián, recorre a la fantasía per a reivindicar la bellesa, i té referents a El Quijote, el grafiti i el rap. El nom del film és una declaració d´intencions: és la força de la paraula, eina de coneixement i d´expressió, envers un món cínic i poc motivador on viu la protagonista, Sara. Una aposta, segons el director, contra l´optimisme patològic: "Hem de mirar al costat més fosc de nosaltres. Per al creixement personal, és molt important" ha dit Chapero Jackson.
La casa d´August
La casa natal de l´emperador romà August, la "domus Octaviae", vam ser presentada al costat d´altres descobriments arqueològics impressionants. Les troballes han estat possible mercès a les excavacions al turó del Palatino, mercès a un equip d´investigadors de la Universitat La Sapienza de Roma. La "domus" on August va néixer l´any 64 a.c. es troba en una zona de 4.000 m" propera al Coliseu romà.
.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)