domingo, 30 de junio de 2013

Tornen els Rolling

Els Rolling han tornat. Aquest cap de setmana han tocat al festival de música de Glastonbury, el major festival de música del Regne Unit, on van aixecar el personal amb la seva energia. La seva mitja d´edat està ja a prop dels 70 però tenen dins allò que els rockers només poden aportar. La seva sortida a escena va ser ni més ni menys que amb Jumping Jack Flaix, per passar després a It's only Rock N'Roll . El concert va ser d´unes dues hores de durada repassant els seus grans temes i els cançons dels seus últims treballs Wild horses i Doom and gloom. Per a aquest concert van preparar un au Fénix sobre l'escenari i que va arrencar amb focs artificials.

viernes, 28 de junio de 2013

Exposició This is not a Love Song

L'exposició This is not a Love Song, ens parla de l'art del segle XX, un art complex en què es barregen diferents moviments i on les línies entre academicisme i cultura popular són molt fines. Una de les corrents entre gèneres ha estat la barreja entre música i art. El video musical representa com cap altre manifestació aquesta barreja que es consolida a partir la irrupció de canals de televisió musical. La mostra es pot veure al Palau de la Virreina i està coproduïda per Screen Projects i Primavera Sound. L'exposició revela d'una banda com molts artistes d'avantguarda van ser influenciats per l'estètica de la música popular, com Andy Warhol, Nam June Paik o Yayoi Kusama, i per un altre com els grans músics com Sonic Youth, David Bowie,*Patti Smith, Brian Eno o David Byrne. A la Virreina fins el 29 de setembre.

jueves, 27 de junio de 2013

Arriba el Jazz Festival de Vitòria

Vitòria ja es prepara per a l´Azkena Rock Festival, que tindrà com a  protagonista al grup The Black Crowes. Destaca la presència de The Smashing Pumpkins, les bandes Gov't Mule i The Gaslight Anthem. A nivell estatal estaran Los Enemigos, M-Clan i Sex Museum. El festival arrenca demà  amb The Black Crowes. The Smashing Pumpkins també actuarà aquest divendres, com M-Clan, The Sheepdogs o Alberta Cross. El dissabte, serà el moment de Gov't Mule i el punk-rock de The Gaslight Anthem o Walking Papers.

miércoles, 26 de junio de 2013

The Ramones al Festival Transmissions

La Casa Encendida de la Fundació Especial Caja Madrid presenta la II edició de
Transmissions, un Festival que conjunta cinema i música. Del 25 al 30 de juny es pot gaudir d'una selecció de pel·lícules produïdes el 2012 i no estrenades a Espanya, per gèneres musicals, músics i aspectes desconeguts. L´edició anterior va estar dedicada a The Clash, i enguany són els Ramones, un dels símbols punk. Aquest fenomen serà  analitzat comptant amb la presència de Marky Ramone, un dels membres del mític grup, que compartirà anècdotes i curiositats amb el públic després de les projeccions de la jornada Per concloure aquest viatge per la música, s'analitzarà la situació actual de la indústria musical i la seva necessitat de reinventar-se i adaptar-se.

martes, 25 de junio de 2013

Mor Richard Matheson

Richard Matheson, autor de clàssics de la ciència ficció com Sóc llegenda, L'home minvant, Més enllà dels somnis o La casa infernal, va morir als 87 anys. Es desconeixen els motius de la seva mort, però publicacions especialitzades apunten al fet que l'autor portava temps lluitant contra una greu malaltia. La imaginació de Matheson va ser d´impressió pel món del cinema, conegut per humanitzar trames i dotar d'un angle científic gran part de les seves obres. El seu llibre Sóc llegenda es va adaptar a la gran pantalla en tres ocasions, l'última protagonitzada per Will Smith. Les versions anteriors van ser L'últim home viu (1971), amb Charlton Heston, i L'últim home sobre la Terra. Els últims anys la meca del cinema va tornar a adaptar les seves obres amb pel·lícules com a Acer pur, i The Box, basades en històries curtes. Altres novel·les com L'home minvant i Més enllà dels somnis també es van portar al cinema.

lunes, 24 de junio de 2013

Time in a a Can


Aquest dilluns s'ha inaugurat a Madrid l´exposició Time in a Can, la primera exposició de solarigrafía en la qual han participat 50 fotògrafs d´arreu del món, especialitzats en aquesta original tècnica i participant en sincronia des de diferents localitzacions del planeta. L'Estudi Rodó, impulsor d'aquesta exposició, ha obert 200 llaunes i ha folrat l'interior de les seves parets amb paper fotosensible, per després tancar-les hermèticament i fer-los un petit forat pel qual deixar entrar la llum. Una vegada construïda aquesta 'càmera de fotos', els 40 artistes les han deixat fixes durant 6 mesos en diferents punts del planeta, entre el solstici d'estiu i el solstici d'hivern de 2011, recaptant imatges sorprenents que poden apreciar-se sense necessitat de revelat. A les imatges que capta de qualsevol ciutat o lloc es pot apreciar el moviment del sol i el seu recorregut al llarg del mig any d'exposició. Per a la mostra s'han utilitzat càmeres a països com Alemanya, França, Regne Unit, Estats Units, Irlanda, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, Argentina, Uganda o Egipte, entre uns altres. Time in a Can és un projecte fotogràfic col·lectiu promogut per Estudi Rodó de Madrid, pioners de la solarigrafía, que construeix les seves pròpies càmeres estenopeiques amb llaunes de begudes des de fa 13 anys.

Mor Javier Tomeo

L´escriptor Javier Tomeo ha mort a Barcelona als 80 anys. Tomeo serà enterrat al cementiri de Montjuïc. Javier Tomeo, nascut a Quicena, Osca, era un escriptor imaginatiu i prolífic, amb una trentena de novel·les i llibres editats. Tomeo és el creador d'un imaginari literari d´éssers deformis i autor d'obres com Estimat monstre, El caçador, L'unicorn o El crim del cinema Orient. Deixa una obra pòstuma, L'amant bipolar, que Anagrama publicarà a principis del proper any.

sábado, 22 de junio de 2013

Mor el director de teatre Miguel Narros

El director teatral Miguel Narros va morir a  Madrid als 84 anys d'edat. El món del teatre en ple plora la seva desaparició: Nuria Espert, Lola Herrera, Silvia Marsó, Juan Echanove, Tristán Ulloa, Toni Cantó i Elisa Matilla van ser alguns dels rostres de la interpretació que expressaven el seu lament. S'en va un referent del segle XX i XXI del teatre. Era un ésser meravellós, amb creativitat i art. Nascut el 1928, Miguel va ser director del Teatre Español durant dos períodes, va guiar prop de 50 obres i distingit en dues ocasions amb el Premi Nacional de Teatre (1959 i 1987). En 1961 va crear i va dirigir l'escola d'actors Teatre Estudio de Madrid. Als 90 va dirigir al María Guerrero El cavaller d'Olmedo, Les de Caín, El gran mercat del món de Calderón; Medea d´Eurípides i La discreta enamorada de Lope de Vega, entre d´altres.

miércoles, 19 de junio de 2013

Amazon i La Casa del Lector aposten per accés a títols gratuïts

El gegant del comerç electrònic Amazon ha anunciat una col·laboració amb La Casa del Lector per accedir gratuïtament als títols literaris més demandats a la tenda Kindle espanyola. La iniciativa, que es denomina Zona Franca de lectura Kindle, permetrà gaudir sense cost de les versions digitals dels títols més venuts i coneguts a Espanya. Entre els més de 100 títols disponibles es troben L'hivern mut, de Ken Follet; El tango de la guàrdia d'Arturo Pérez Reverte, o Els jocs del gana de Suzanne Collins. Però a la Zona Franca del lectura Kindle no solament es podran trobar els llibres de majors vendes, sinó també clàssics com La Dama Follet de Calderón de la Barca, o L'enginyós gentilhome El Quixot de la Manxa de Cervantes. La finalitat  és apropar la lectura digital a la gent que estima els llibres. S´ha habilitat una zona a la Casa del Lector amb 100 dispositius digitals des dels què es podran llegir aquestes obres literàries. Per gaudir solament és necessari registrar-se a l'entrada de la Casa del Lector i prendre prestat un "i-reader" de la gamma Kindle, ja que el servei és totalment gratuït, ha assenyalat Amazon.

martes, 18 de junio de 2013

Obre el Barcelona Design Festival

Ha arrencat el Barcelona Design Festival. Fins l´11 de juliol, Barcelona acull la tercera edició d´aquest certamen, amb més de 100 activitats. L´organització corre a càrrec del Foment de les Arts Decoratives (FAD) i el Barcelona Centre de Disseny (BCD) i té com a eixos centrals el BCN Design Week que finalitza el 21 de juny i el FADfest que té lloc entre el 25 de juny i l´11 de juliol. L´objectiu és potenciar l´intercanvi de coneixement, apropar el disseny al públic i potenciar la marca Barcelona. Consulteu la programació a http://www.barcelonadesignfestival.com/.

domingo, 16 de junio de 2013

El Sónar, a toda màquina!

El Festival Internacional Sónar ha batut el seu rècord històric amb 121.500 assistents,un 24% més que l'any passat, al recinte de Montjuïc. Es tracta de la xifra més alta de la història del festival, que aquest any ha guanyat un aforament de 7.500 places entre l'edició nocturna i diürna. Els directors, Enric Palau i Sergio Caballero, han defensat que el canvi d'emplaçament ha permès un salt de la programació diürna, i han fet una valoració molt positiva d'aquesta edició històrica, encapçalada per Pet Shop Boys, Kraftwerk i Dj Baauer i Skrillex, entre uns altres. Montjuïc s'ha revelat com un espai extraordinari per a l'edició diürna, que  ha permès donar més visibilitat al Sónar+D, primer fòrum professional fruit d'una col·laboració amb la Mobile World Capital.

jueves, 13 de junio de 2013

Arrenca el Sónar 2013

El Festival Sónar inicia avui i fins al diumenge una edició històrica per celebrar el 20
anniversari. En primer lloc pel trasllat del Sónar de Dia al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona i en segon lloc per comptar amb un cartell de luxe: Kraftwerk, Pet Shop Boys, Skrillex, Jurassic5, Richie Hawtin i Two Door Cinema Club. Els directors Ricard Robles, Sergio Caballero i Enric Palau, són de la importància del canvi des del Raval a Montjuïc. El Sónar de Nit, continuarà a Fira Gran Via. L'històric grup alemany Kraftwerk repassarà la seva carrera amb un concert especial en 3D mentre que Pet Shop Boys realitzarà un avanç del seu proper disc. Un total de 136 espectacles conformen el cartell d'aquest any, que mostrarà l'eclosió que viu l'escena electrònica a EUA amb formacions com Skrillex, Diplo, Major Lazer,TNGHT, i Dj Baauer.

martes, 11 de junio de 2013

Mor Elías Querejeta

Elías Querejeta ha mort aquest diumenge als 78 anys. Tot el món del cinema i de la cultura plora la desaparició d´aquest home que va ser un referent cultural del país. La seva mort ha estat un plor permanent del què s'han fet ressò les xarxes socials. Ha estat recordat com un dels grans productors del cinema espanyol. Nascut a Hernani, Querejeta era també director, guionista i documentalista, va crear en 1963 la seva pròpia productora, amb la qual va llançar més de cinquanta pel·lícules. Bona part d'elles van contribuir a la renovació dels temes i les formes del cinema espanyol del final del franquisme i la transició i que van des del primer documental el 1960 fins el seu últim film per la tv el 2012, La conspiració. Films com Peppermint Frappé, Ana y los lobos, El espíritu de la colmena, Cría cuervos, Deprisa deprisa, El Sur, etc., formen part del substrat cultural del país.
Gràcies Elías.

sábado, 8 de junio de 2013

Mort al cinema

La crisi ja llarga que arrossega el món de les sales dels cinemes, s´ha cobrat una peça de les bones: dies enrera s´ha produït el tancament del cinema Urgell. Una sala emblemàtica que anava a fer el proper setembre 50 anys. Amb un aforament de 1832 localitats, era la sala més gran de la ciutat de Barcelona. Els factors que ho provoquen són els ja coneguts: descens del consum, canvi de tendències, pujada de l´IVA...Jo crec que també té molt a veure altres factors com el poc suport dels poders públics, el poc cap i interès de les associacions de districte i de barri que no vigilen pels equipaments dels ciutadans, i la manca absoluta de idees de molts gestors dels sector on prima com en d´altres la rendabilitat per sobre de la cultura. Jo aquí vaig veure la meva primera pel.lícula en gran pantalla, Tiburón. Descansi en pau. 

viernes, 7 de junio de 2013

Muñoz Molina guanya el Príncep d´Astúries

L'escriptor espanyol Antonio Muñoz Molina ha obtingut el Príncep d'Astúries de les Lletres. Muñoz Molina, autor de títols com Sefarad o Tot el que era sòlid, és el primer autor hispà a aconseguir aquest premi els últims dotze anys. Escriptor d'una obra àmplia i molt diversa, Muñoz Molina és membre de la Real Acadèmia Espanyola i va ser director de l'Institut Cervantes de Nova York, ciutat en la qual passa llargues temporades. Premi de la Crítica i Nacional de Narrativa per L'hivern a Lisboa en 1987, va obtenir també el Planeta i el Nacional de Narrativa per El genet polonès. Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Jaén com a reconeixement a tota la seva obra. És un ferm defensor de l'educació pública. El seu últim llibre Tot el que era sòlid és un assaig que es recolza en la relectura de periòdics i tracta d'explicar, sobretot als joves, un passat recent que s'oblida amb facilitat.

martes, 4 de junio de 2013

El poeta Guillermo Contreras guanya el Juan Ramón Jiménez hispanoamericà

L'escriptor xilè Mario Guillermo Contreras ha rebut el Premi Hispanoamericà de Poesia Juan Ramón Jiménez, a la seva 33ª edició, en un acte celebrat en la Casa Museu Zenobia-Juan Ramón a Huelva. El premi li ha estat lliurat per la seva obra Cançons per a animals cecs, amb el qual s'ha adjudicat el certamen, dotat amb 6.000 euros. Contreras va començar a escriure el llibre al 2008, durant el seu primer viatge a l´estat espanyol. Va ser llavors quan va començar a prendre contacte amb la gran tradició literària espanyola i a conèixer als poetes de la Generació del 27, als quals ret homenatge en la seva obra. Al premi han concorregut més de 680 obres, de les quals 614 han estat finalment les analitzades pel jurat, la majoria d'elles de procedència llatinoamericana. El Premi Hispanoamericà de poesia Juan Ramón Jiménez és un prestigiós premi literari atorgat per la Fundació Juan Ramón Jiménez a Moguer.