La cantant Esther Borja, una llegenda a Cuba al segle XX, famosa per les interpretacions de la música d'Ernesto Lecuona, ha mort als 100 anys. Esther Borja va néixer a l'Havana el 5 de desembre de 1913 i el seu centenari va ser recordat amb homenatges d'artistes i músics. Va ser una de les més importants promotores de l'art líric a Cuba i és considerada la millor intèrpret de les cançons del famós compositor i pianista cubà Ernesto Lecuona i d´altres artistes com Gonzalo Roig i Adolfo Guzmán, entre d´altres. Borja va actuar a sarsueles i operetes, ràdio, teatre, cinema i televisió.
lunes, 30 de diciembre de 2013
Mor la cantant cubana Esther Borja
domingo, 29 de diciembre de 2013
Trobat el diari d´Alejo Carpentier
Un autèntic terratrèmol ha estat la publicació del Diari del gran escriptor Alejo Carpentier. "Veritable esdeveniment cultural" és com l´ha qualificat la doctora Graziella Pogolotti, presidenta de la Fundació Carpentier. El diari va ser escrit a Veneçuela entre els anys 1951 i 1957.El diari ha estat presentat a la Fundació Carpentier i va ser escrit entre les etapes de la creació de les novel·les Els passos perduts i El segle de les Llums i Carpentier el va elaborar enmig del treball de ràdio, publicitat i altres. Ha estat una sorpresa perquè no s´esperava ni se savia de cap diari íntim fins que va ser trobat el text a la seva papereria.
El Diari de Carpentier, publicat per l'Editorial Lletres Cubanes, correspon a la Fundació Alejo Carpentier, i serà comercialitzat en breu.
miércoles, 25 de diciembre de 2013
Mor German Coppini
German Coppini ha mort. El músic i autor de tantes cançons que van formar part de l´univers Siniestro o Golpes Bajos, com Ayatola, Malos tiempos para a la lírica o La Virgen loca, ha mort ahir. German Coppini era un home íntegre, oblidat per tothom, amb poca sort en els últims temps, com tots aquells que no són xupons. Coppini defensava el conjunt de la movida, com una explosió de talent musical de tots els racons d'Espanya. Madrid però també Coppini reivindicava Vigo o Barcelona, on el seu pare havia fet els seus inicis. Coppini ha estat un dels autors musicals més brillants del pop espanyol, oblidat amb massa rapidesa.
Coppini va ser capaç d'engegar Golpes Bajos deixant Siniestro Total, fins que molts seguidors descobrien que era l'autor d'aquells temes que havien descol·locat a mig món. Coppini ho va tornar a intentar amb Carabás, però la indústria i la societat ja l´havien girat l´esquena. Massa íntegre per un món on aquesta no és la seva identitat. Gràcies Coppini. Com deies, No mires a los ojos de la gente.
martes, 24 de diciembre de 2013
Brian Eno a l´atac
Brian Eno, fundador de Roxy Music i pare de la música ambient, mostra a Madrid -a la Sala Alcalá 31 de la Comunitat- l'exposició 77 Million Paintings. És una experiència única en què mitjançant 12 monitors de pantalla plana i so ambiental, es projecten milions de combinacions possibles entre 300 elements visuals i sonors, creats per Brian Eno en els últims 25 anys, combinats aleatòriament i sense repeticions, gràcies a les àmplies possibilitats d´un programa generatiu i un programa confeccionat pel propi artista a partir d'algorismes. Segons Eno, aquesta instal·lació es compon de 77 milions de combinacions, la qual cosa la convertiria en la mostra més extensa de la Història, i que de poder contemplar-se de forma íntegra es trigaria més de 400 anys. L´objectiu de l´exposició és despestar sensacions i seduir a través del que sempre és igual i al mateix temps diferent, del que no té principi ni final, potser com en les obres musicals del propi músic. El muntatge es podrà veure per primera vegada a Madrid i a Espanya; anteriorment ha passat per Mèxic DF, Sidney, Venècia, Milà Abu Dhabi, Tòquio, entre uns altres.
viernes, 20 de diciembre de 2013
Sergi Pàmies, Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán
Sergi Pàmies és el vencedor del X Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán. Pàmies, escriptor, analista i periodista ha estat guardonat en categoria esportiva per transmetre a través dels seus textos la passió i valors. Pàmies, nascut a París, ha estat guardonat per rebre aquest premi per tenir la il·lusió i rigor de l´escriptor desaparegut. "Ha exercit un periodisme crític i transversal. És un dels analistes més prestigiosos del país des de La Vanguardia i altres mitjans, on ha mantingut els valors de Montalbán", ha resat el portaveu del jurat.Pàmies és fill de Teresa Pàmies i Gregorio López Raimundo. A més de la seva producció com a narrador en llengua catalana, destaca com a traductor d'obres d´Apollinaire, Esgota Kristof , Jean-Philippe Toussaint, Fréderic Beigbeder, Amélie Nothomb i Daniel Penn.
Etiquetas:
Literatura,
Premi Vázquez Montalbán,
Sergi Pàmies
martes, 17 de diciembre de 2013
La Ruta del Bakalao al MuVIM
El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) inaugura el projecte expositiu Ídols del pop amb tres mostres que recreen l'època d'aquest gènere des de 1954 a 1994 amb l'objectiu de recordar des dels primers guateques fins la Ruta del Bakalao, de la modernització a l'Espanya del desenvolupisme al fenomen de les discoteques. Ídols del pop omple espais del museu valencià amb milers de peces, fotografies, vinils, un miler de portades de discos, indumentària i cartells i marxandatge dels grans temples de la Ruta Destroy en un itinerari que va de Nino Bravo a Chimo Bayo, qui en la inauguració va punxar alguns dels seus temes més coneguts. També s'ha editat un voluminós catàleg amb més d'1.000 imatges que recull un llegat oral, cultural i mediàtic amb gent com Bruno Lomas, Raimon, Juan Bau, Juan Camacho, Camilo Sesto o Nino Bravo.
La col.lecció Masaveu al Palacio de Cibeles de Madrid
Al Palacio de Cibeles de Madrid els amants de l'art podran contemplar fins el proper 25 de maig una selecció de 63 obres de pintors de la talla del Bosco, el Greco, Zurbarán, Murillo, Alonso Cano o Mathis Gerung. Formen part de la col·lecció de més d'1.500 peces que atresora la família Masaveu, una de les grans fortunes del nostre país. L'oportunitat és única, ja que l'última vegada que la col·lecció es va reunir en una mostra conjunta va ser en 1989, que van albergar el Museu del Prado i el Museu de Belles arts d'Astúries. Aquest últim, precisament, és l'únic que compta amb una mostra permanent de 410 obres de la Col·lecció Masaveu com a dació dels impostos que la Fundació amb el mateix nom ha de pagar al Principat. La mostra reuneix pintures i escultures que per la seva varietat de formats, heterogeneïtat i extraordinària qualitat, permet crear un museu temporal entre el Romànic i la Il·lustració. Algunes de les obres no han estat exhibides des de fa més d'una generació.
Etiquetas:
Col.lecció Masaveu,
Exposicions,
Madrid,
Pintura
martes, 3 de diciembre de 2013
Jaume Plensa rep el Velazquez 2013
L'escultor i gravador Jaume Plensa ha estat guardonat amb el Premi Velázquez 2013, i ha manifestat que és un somni. Plensa, recent guanyador del Premi Nacional d'Art Gràfic i que l'any passat va obtenir el Premi Nacional de les Arts Plàstiques, s'ha confessat emocionat després de rebre la comunicació del guardó. "És un honor i una alegria rebre aquest premi, que no esperava", ha insistit l'escultor.
L'escultor ha explicat que acaba de tornar de Chicago i Nova York, on ha romàs un mes, perquè està preparant dues exposicions per l´any entrant. Plensa ha recordat que actualment té oberta l'exposició Talking Continents. Ha anunciat que treballa en una altra exposició que es mostrarà en el Millenium Park de Chicago el proper any per commemorar el desè aniversari de la font Crown, una obra interactiva d'art públic i videoescultura que l'artista català va crear per a aquest espai públic.
domingo, 1 de diciembre de 2013
Monty Python torna als escenaris
43 segons és el temps que van trigar a esgotar-se les entrades per al retorn als escenaris de Monty Python per un únic espectacle. Després d'aquesta resposta els còmics han anunciat noves dates per veure l´espectacle, ampliant-les de l'1 al 5 de juliol de 2014. El 21 de novembre els cinc membres supervivents del mític grup còmic Eric Aneu-li, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin i Terry Jones van presentar el seu esperat retorn en una multitudinària roda de premsa a Londres, un espectacle amb música, comèdia i una mica de sexe ancià. Van deixar entreveure que el nou espectacle contindrà l'essència del seu humor, recuperant alguns dels seus nombres més aplaudits d'antany però presentats d'una forma nova. "El principal risc de l'espectacle és que el públic se sàpiga el guió millor que nosaltres", van afirmar.
jueves, 28 de noviembre de 2013
Antònia Font anuncia la seva dissolució
El grup musical de les illes Antònia Font ha anunciat la seva dissolució després de 17 anys i vuit àlbums. El grup, com tants d´altres després d´un bon grapat d´anys, han fet un comunicat en què anuncien que deixen el grup. Fent servir els típics eufemismes de bona feina, del llegat i de que ha arribat el moment, informen que el seu últim concert se celebrarà el proper 27 de desembre en el Teatre Principal de Palma. Ara, es desenvoluparant carreres en solitari, algunes musicals i d´altres cercant altres sectors artístics. Joan Miquel Oliver (guitarra i composició), Paucarrere Debon (guitarra i veu), Jaume Manresa (teclats), Joan Roca (baix) i Pere Manel Debon (bateria) coincideixen que el seu últim àlbum, Vostè és aquí culmina la seva proposta artística. En actiu des de 1997, Antònia Font ha publicat vuit discos (nou explicant el directe Pareix talment una foto), un gran acolliment per part de la crítica i el públic, els han fet mereixedors d'un bon nombre de reconeixements, com el Premi de la Música 2008 al millor àlbum de pop per Cosir i Cantar, el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dos Premis Puig-Porret per Alegria i un Premi Altaveu, entre d´altres.
miércoles, 27 de noviembre de 2013
L´obra de Rafael Canogar a l´IVAM
A l´IVAM s´ha inaugurat una mostra retrospectiva de la producció abstracta de Rafael Canogar. Coincidint amb ella, a la Galeria Punt es penjarà la seva obra més recent. Canogar va ser fundador al costat de Feito, Saura, Miralles o Serrano entre d´altres, del Grup El Pas, una de les formacions renovadores de l'art contemporani espanyol i introductores de l'informalisme i l'abstracció al costat de Dau al Set. La pintura és un racó en la naturalesa però vist a través d'un temperament, afirmava Canogar recordant l'actitud davant l'art, simbolitzat en la idea de crear sense imaginar que l'obra seria un dia cim i fins i tot producte de mercat. Canogar, amb 76 anys, continua creant amb actitud innovadora per seguir fent-se preguntes. Aquesta actitud davant l'art, per exemple, es veu en les seves primeres obres realitzades de forma directa amb les mans sobre el llenç com una reacció de action painting, però també en les últimes es descobreix una síntesi del color, l'eliminació de l'innecessari, o les intermèdies, molt més constructivistes.
lunes, 25 de noviembre de 2013
Pintura i Escultura del segle XX a Espanya
Història de la pintura i l'escultura del segle XX a Espanya recull en dos toms els canvis i moviments artístics que s'han succeït a l'últim segle. Una forma diferent d'apropar al lector a la història de l'art, mostrant els fets més importants d'Espanya des de 1900. Al tom I, Morrió s'ha centrat en l'estudi del modernisme i el noucentisme catalans, el debat entorn d'un art renovador o avantguardista i la marxa de molts artistes preferentment a París, la pintura de Pablo Picasso i Joan Miró i l'escultura de Julio González. El segon tom és una continuació, estudiant la modernitat, els estàndards econòmics de la qual, no van arribar a Espanya com a la resta d'Europa. Però la pintura i l'escultura van collir èxits molt importants: Tàpies, Chillida, Saura, Millars, Ràfols, Eduardo Rierol, Equip Crònica, Juan el Genovés, Equipo Realitat o el llenguatge original de Luis Gordillo.
Etiquetas:
Escultura,
Literatura,
Pintura,
Valeriano Bozal
domingo, 24 de noviembre de 2013
Guardonat Juan Mayorga amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica
Juan Mayorga, un dels més reconeguts autors del teatre espanyol, ha estat guardonat per la seva obra La llengua en trossos, amb el premi Nacional de Literatura Dramàtica. Fa sis anys va aconseguir també el Premi Nacional de Teatre. La llengua en trossos recrea una trobada fictícia entre Santa Teresa de Jesús i un inquisidor. L´obra es va estrenar a Avilés al 2012 interpretada per Clara Sanchis i Pedro Miguel Martínez. "Aquesta obra va néixer després de rellegir El llibre de la vida, de Santa Teresa, un text fascinant, que vaig voler posar en valor dramàticament", ha manifestat el guardonat.
Etiquetas:
Juan Mayorga,
Literatura,
Premi de Literatura Dramàtica
martes, 19 de noviembre de 2013
Recordant el gran Martí i Pol
El món de la cultura ha recordat dies enrera al poeta i escriptor Miquel Martí i Pol als deu anys de la seva mort amb diversos homenatges. El més destacat al Teatre Victòria, organitzat per la Fundació Esclerosi Múltiple i l´Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol, amb més de 45 personalitats del món artístic, musical i periodístic en un acte solidari que anirà a benefici de la Federació Internacional d'*Esclerosi Múltiple per investigar sobre aquesta malaltia, que l'autor va patir. La cita, sota la direcció de Josep Maria Mestres, amb gent com Santi Arisa, Pere Arquillué, Antoni Bassas, Sílvia Bel, Jordi Boixaderas, Nausicaa Bonnin, Jordi Bosch, Rosa Cadafalch, Roger Mengi, Carlos Cuevas, Carme Elias, Abel Folk, Lluís Homar, Julio Manrique, Josep Maria Pou, Mercè Sampietro, Rosa Maria Sardà, Clara Segura, Candela Serrat i d´altres. Igualment, una altra commemoració a Roda de Ter, el poble de l'escriptor, on s´han llegit poemes de Martí i Pol, on també hi ha estat una representació del món cultural. Per a aquesta cita, el món editorial recordarà al poeta amb l'edició d'un nou volum de la seva biografia Amb vidres a la sang (Proa) a càrrec d'Ignasi Pujades, i també en un homenatge de Maria Carme Roca amb Dedica'm un poema encara que sigui teu (Barcanova) basada en l'obra de Martí i Pol.
viernes, 15 de noviembre de 2013
Fira de la Mediterrània a Manresa
La XVI edició de la Fira Mediterrània de Manresa s´ha organitzat aquest any entorn del concepte de cruïlla per simbolitzar l'intercanvi d'arts i cultures. Aquest any la fira ha comptat amb 113 muntatges i un total de 232 funcions entre totes les disciplines artístiques --teatre, dansa, circ, música, poesia, narració, i castells, entre altres. També n´hi ha hagut un espai pels gestors de l'oferta i la demanda.
Jordi Savall, l'artista convidat en aquesta edició, va ser l'encarregat d'obrir el festival amb el concert inaugural Mare Nostrum. Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves, reflexió sobre la història i idiosincràsia del mar i els seus pobles, amb participació d'artistes de països mediterranis. El tancament va anar a càrrec d'artistes de territori de parla catalana, com l'Agrupació Musical Senienca, Carmen París, els Quicos, Pep Gimeno o Miquela Lladó.
Premi Nacional de les Lletres per Lluís Goytisolo
Luis Goytisolo va deixar dret per la literatura, és un exemple clar de com apartar-se de qualsevol camí ja obert, comercial. Sempre ha preferit lectors de qualitat que quantitat.Con Els afores (1958), primera obra que va publicar posava un elevat llistó. L'autor d´Antagonía, preferia i prefereix lectors de qualitat. Luis Goytisolo va néixer a Barcelona, 1935 i va militar al Partit Comunista. Acadèmic des de 1994 i reconegut amb el Nacional de Narrativa, li arriba ara el de les Lletres, el segon en importància, El fonamental per a ell està en l'escriptura, potser per això sigui tan diferent el que crea de la resta de la literatura contemporània espanyola. Des dels onze anys que va començar a escriure la seva primera novel·la fins a aquest mateix any en el qual rebia el Premi Anagrama d'Assaig per Naturalesa de la novel·la ha tocat gairebé tots els gèneres, inclòs el terreny periodístic. Entre les seves obres, es troben Les mateixes paraules, Estàtua amb colomes, Diari de 360º, Plaure licuante o Coses que passen. Sempre seran no obstant això els quatre títols de Antagonía els que continuïn el seu cognom: Recompte, Els verds de maig fins al mar, La còlera d'Aquil·les i Teoria del coneixement.
sábado, 9 de noviembre de 2013
Conferència de Peter Sloterdijk
El filòsof alemany Peter Sloterdijk, considerat un dels grans pensadors del moment, ha afirmat que la història d'Europa està determinada per la metamorfosi de la ira. Sloterdijk ha fet aquesta afirmació a Santiago de Compostel·la, amb motiu de rebre el Premi Bento Spinoza d'assaig. El professor alemany, les idees plasmades del qual en Ira i temps generen debats públics, va sostenir que els temes més actuals que mouen a les societats són en definitiva els més clàssics. En el seu assaig polític-psicològic, el filòsof alemany destaca que la ira està d'una manera determinant darrere de la història d'Occident fins als temps actuals.
Sloterdijk al·ludeix en la seva obra al fet que la ira ja estava present en la Grècia clàssica, manifestada en la còlera d'Aquil·les, però va dir que l'any 2006, quan ell situa cronològicament el final del seu assaig, la còlera ha tornat, torna a estar present, però més que abans. Va afirmar que els éssers humans som persones ofeses com a individus i volem satisfer-nos a nosaltres mateixos, però en grup també ens podem sentir ofesos i llavors desenvolupem un ressentiment col·lectiu i intentem que aquest ressentiment col·lectiu es converteixi en una venjança viva col·lectiva.
viernes, 8 de noviembre de 2013
L´escriptor Alvaro Enrique guanya el Premi de novel.la Herralde
El Premi Herralde de Novel·la 2013 ha estat pel mexicà Álvaro Enrigue en la seva edició 31 del certamen que organitza l'editorial Anagrama. El jurat va reconèixer a l'obra Mort sobtada, una història ambientada al segle XVI en quèl el pintor Caravaggio i Quevedo s'enfronten en un partit de tennis. Álvaro Enrigue va guanyar el Premi de Primera Novel·la Joaquín Mortiz en 1996 amb La mort d'un instal·lador. Ara es va convertir en el quart escriptor del seu país que obté el guardó després de Sergio Pitol (1984), Juan Villoro (2004) i Daniel Sada (2008).
Gran resposta al Saló del Manga de Barcelona
El XIX Saló del Mànga de Barcelona ha estat una gran i multitudinària cita, després d'haver rebut uns 115.000 visitants. Aquest any s'ha duplicat l'espai, de 17.000 a 35.000 metres quadrats, i els seus organitzadors consideren que la multitudinària resposta del públic consolida el saló com una gran cita anual internacional del mànga i de la cultura japonesa. Ss'ha produït una gran concentració de públic divendres i el dissabte, mentre que el dijous l'assistència ha estat fluïda. Ha estat convidat Shintaro Kago (Fraction, Reproducción por Mitosis), l´artista Li Kunwu, que ha publicat aquí Los pies Vendados y Una vida en China.
lunes, 4 de noviembre de 2013
Eminem, millor artista dels premis Youtube
Eminem va ser el vencedor dels aficionats als premis YouTube, i va rebre el cobejat guardó a artista de l'any. El portal s'ha posicionat com has una de les principals fonts de nous vídeos musicals per als aficionats i ara s'obre nous camins amb altres serveis de música on-line. La gala va comptar amb les actuacions de Tyler the Creator i Earl Sweatshirt, del col·lectiu de hip-hop Odd Future Wolf Gang Kill Them All, i Ylvis.
Youtube ha aixecat moltes expectatives des que va anunciar la primera edició dels seus particulars premis, que es premiaven segons votació popular. L'indiscutible guanyador va ser Eminem, triat millor artista de l'any. El millor vídeo va ser per a Girls Generation, unes superestrelles de Corea del Sud, i l´artista revelació va ser pel duet Macklemore i Ryan Lewis, entre les cançons del qual està Same love.
jueves, 31 de octubre de 2013
Bansky, el graffiter més buscat
Home, blanc, d'entre 28 i 35 anys, ros i amb una dent de plata, és la descripció de l'home més buscat de Nova York. Banksy i l'única cosa certa que se sap d'ell és que és ciutadà britànic i el seu mal, regalar als ciutadans autèntiques obres d'art en parets d'edificis ruïnosos, murs o subterranis. Però el seu art no és del gust de l'alcalde de Nova York. L´alcalde assegura que Banksy és una amenaça per a la propietat privada,i els seus dibuixos són senyal de decadència, i ha ordenat a la Policia que procedeixi a detenir a l'autor dels grafitis més coneguts de la ciutat. Però a més Bansky té més enemics: la resta de grafiters novaiorquesos tampoc li agraden l'art d'aquest home, per la qual cosa les seves obres són ràpidament destruïdes. Bansky també fa treballs per encàrrec: Greenpeace, la cadena MTV o Puma han pagat per les seves obres. Combina el dibuix arquitectònic, amb l'hiperrealisme per criticar a polítics o recrear altres obres d'art. Ha arribat a posar en mans de la Monalisa un bazoka, a la mort remant per Bristol o a Carlitos de piròman, bidó de gasolina inclòs. Aquest art amb el qual vol acabar Bloomberg també penja en les parets dels museus. El propi Banksy els va penjar a les sales de pinacoteques de renom com Tate Modern Galery o el Museu Britànic, a Londres, en el Moma o el Museu Metropolità d'Art.
miércoles, 30 de octubre de 2013
La cultura tanca
El mapa de llibreries de Barcelona ja fa temps comença a ser un reflex de la duresa de la crisi no només econòmica, sinò de valors culturals i de la transformació del món digital. Hi ha diverses llibreries que tanquen, i altres que s'estan pensant què fan. Ja ha tirat la persiana la llibreria Plató del carrer Balmes i en les properes setmanes tancaran la mítica llibreria de Canuda i l´emblemàtica Roquer, en els Jardinets del passeig de Gràcia. Al mes de setembre va tancar la Plató, i la seva propietària parlava com a causa les descàrregues il·legals d'e-books. En el seu lloc, hi ha avui un supermercat regentat per pakistanesos. L'amo de la llibreria Canuda, va afirmar la culpa és la nova llei d'arrendaments urbans doncs la cadena de roba Pispo paga al propietari del local un preu que ell no pot igualar, malgrat que també parla del pes del comerç a internet. Una altra llibreria amenaçada és la Documenta, en Cardenal Casañas 4. El seu propietari, confirma que el seu contracte expira al juliol del 2014. Malos tiempos para la lírica.
martes, 29 de octubre de 2013
Mor l´actriu Amparo Soler Leal
L´actriu Amparo Soler Leal ha mort als 80 anys a Barcelona, segons informa l'Acadèmia del Cinema. L'actriu va debutar al teatre el 1948 amb “No em menteixis tant”, d'Alfonso Passo. Es va incorporar a la companyia del Teatre María Guerrero, sota la direcció de Luis Escobar, i després de passar per una intensa activitat teatral en altres grups, formà la seva pròpia companyia amb la què va interpretar espectacles de Pirandello i Sartre. Serà recordada per la senyoreta Julia, que va interpretar en 1975, i El zoo de cristall. En cinema va treballar amb Luis García Berlanga, Luis Buñuel, Pedro Olea, Jaime de Armiñán, Fernando Fernán Gómez, Pilar Miró o Pedro Almodóvar, entre d'altres en les seves prop de 30 pel·lícules. Va ser famosa per la seva interpretació de la trilogia de La escopeta Nacional. Gran professional, va ser una de les actrius més populars en gran part, per la capacitat per treure a flotació qualsevol personatge.
lunes, 28 de octubre de 2013
Mor el gran Lou Reed
Lou Reed ha mort als 71 anys d'edat. Compositor, vocalista, poeta, showman i aficionat a la fotografia i les arts en general, està considerat un dels referents del rock. Lou Reed, ha estat considerat el pare del rock independent. Molt influent en la música pop des de la dècada dels 60, va revolucionar el rock. Als 14 va gravar el seu primer disc, "So blue", amb el grup The Shades. Als seixanta va conèixer al cantant John Cale amb qui va fundar el grup The Warlocks, després anomenat The Falling Spikes. Després apadrinats per Andy Warhol, va crear The Velvet Underground, el primer disc del qual The Velvet Underground and Nico, està considerat com un dels millors discos de la història. El grup, va treure onze discos, molts d´ells llegendaris i referència pels joves. Encara que la banda es va desfer en 1970, la seva reputació com un dels grups més influents de la cultura underground es va mantenir intacta. Després en solitari amb discos com Transformer (1972), Rock'n Roll Animal (1974) i el superb Perfect Night Live in London"(1998) o Berlin.. Moltes de les seves cançons han passat a la història de la música, com Pale Plue Eyes, Venus in Furs, Rock and Roll, Heroin i Sweet Jane, entre moltes altres. Va viure intensament la vida com pocs.
domingo, 27 de octubre de 2013
Festa del Cinema
Aquesta setmana passada, ha estat notícia comentada a tots els mitjans, el resultat de la cinquena edició de la Festa del Cinema, el dilluns, dimarts i dimecres passats. L´èxit ha estat aclaparador i ha tornat a posar a sobre de la taula els efectes del 21% de l´IVA i el suport ala indústria del cinema espanyol. Els dies han transcorregut amb llargues cues a les portes de les sales i ha acabat amb 1.513.958 espectadors, omplint els cinemes adherits a la promoció, un 98% més que l'edició passada, i un 663% més que en els tres primers dies de la setmana anterior, segons les dades provisionals de Rentrak Spain. El gran èxit d'aquesta edició s'ha materialitzat en un 550% més d'espectadors respecte al dilluns de la setmana anterior, un 900% més d'espectadors que el dimarts anterior i més de 644.000 entadas venudes el dimecres 23 d'octubre. L'acreditació permetia veure totes les pel·lícules de la cartellera als cinemes adherits per 2,90 euros durant aquests tres dies. Les 10 pel.lícules més vistes han estat, 'Capità Phillips', 'Gravity', 'Turbo', 'El Majordom', 'Una Qüestió de temps', 'Les Bruixes de Zugarramurdi', 'Presoners', 'Zipi i Zape i el club de la bala', 'Runner Runner' i 'El Cinquè Poder'. La Festa del Cinema va ser creada pels agents de la indústria del cinema, productors, distribuïdors, exhibidors i ICAA.
viernes, 25 de octubre de 2013
Els Joglars tornen a Catalunya
La Comanyia Els Joglars, amb Ramón Fontserè al capdavant, va estar al festival Temporada Alta de Girona, presentant-nos la seva versió del col·loqui dels gossos, i trencant així els seus set anys d'absència dels escenaris catalans per les desavinences d´Albert Boadella. "De totes maneres, l'absència dels Joglars en els teatres catalans era el resultat d'un obstacle: no ens contractaven", va dir l'actriu Dolors Tuneu, que va recordar que la companyia "sempre ha estat a Catalunya a la seva seu a Rupit-Pruit. Amb aquesta adaptació de la novel·la de Cervantes, estrenada ja al Teatre Clàssic de Madrid, Els Joglars despulla la condició humana, les seves misèries i hipocresies, a través dels ulls i la veu de dos gossos savis que reivindiquen la llibertat i el paper de la destinació. En l'obra, els humans es presenten amb màscares, són personatges més animals i grotescs en la interpretació i usen un llenguatge més simple, mentre els gossos s'expressen amb un llenguatge cervantí més complex que l'humà.
Etiquetas:
El coloquio de los perros,
Els Joglars,
Teatre
martes, 22 de octubre de 2013
Festival de Jazz de Barcelona
Des del passat 19 d´octubre està en marxa una nova edició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Va arrencar al Teatre-Auditori de Sant Cugat amb el gran Saxophone Summit, Dave Liebman, Joe Lovano i Ravi Coltrane. Més de 60 concerts programats en aquesta 45a edició del Festival Internacional de Jazz amb espai per a grans noms del gènere però també per a propostes més novedosesper arribar a tots els públics. Més propers al pop-rock noms com Tindersticks, John Grant, The cat Empire, Chris Thile o Childo Tomás.
Richard Bona, Chucho Valdés i els seus Afro-Cuban Messengers, Tindersticks, Jack DeJohnette, avishai Cohen, ACS, Dianne Reeves, Omar Insulsa i Kurt Rosenwinkel són algunes dels grans músicss que actuaran a la Ciutat Comtal durant fins a l'11 de desembre. No us ho perdeu!
Etiquetas:
Festival de Jazz de Barcelona,
Jazz,
Música
lunes, 21 de octubre de 2013
Recuperant Can Batlló al barri de La Bordeta
Can Batlló, l´antiga fàbrica del barri barceloní de La Bordeta s´ha anat transformant i ser recuperat pel barri. El juny passat es van fer caure els murs que l´envoltaven i el recinte, que ocupa ni més ni menys que el 25% de la superfície del barri, ha restat més propera als veïns. El barri ha anat fent equipaments al recinte, amb un teixit veïnal molt actiu. Ja es pot passejar per dins de Can Batlló, pels carrers de Mossèn Amadeu Oller fins al carrer de Parcerisa pel vial de l´11 de juny 2011. A mesura que la zona quedi lliure, s´hi instalaran serveis, per ajudar a dinamitzar l´espai, amb promocions d´habitatge i equipaments. És una realitat que quan es lliga la força de l´associacionisme de les persones amb la voluntat dels poders públics, es transforma la ciutat i la cultura surt endavant.
sábado, 19 de octubre de 2013
Upcycling, fotografia sobre reciclatge
Ecoembes, l'organització que cuida del medi ambient, l'escola de fotografia EFTI i Ecoalf, van celebrar una exposició de fotografia sobre reciclatge, que ha estat present al Cercle de Belles Arts fins al 20 d'octubre. En la mostra s'han exposat 40 fotografies seleccionades entre les més de 400 que van participar al Upcycling, concurs que Ecoembes, Ecoalf i EFTI van engegar durant l'estiu per mostrar la fusió de l'art, la fotografia i el compromís amb el medi ambient. Amb aquesta iniciativa es pretenia sensibilitzar als ciutadans per contribuir a cura del nostre entorn. El jurat ha estat format perOuka Leele, Cristina García Rodero i Carlos d'Andrés. Entre les fotografies exposades es troben les dels tres guanyadors del concurs: Evelyn Hellenschmidt, Iván Pérez i Silvia Vaula Masserano, els quals seran premiats amb cursos de formació a l'escola de fotografia EFTI. Segons Óscar Martín, director general de Ecoembes, “cadascuna de les nostres accions és fonamental per al futur del planeta i gràcies a la unió de fotografia i reciclatge, amb Upcycling estem contribuint a conscienciar a la societat sobre la importància que té el reciclatge per cuidar del nostre ben més preuat: el medi ambient”.
viernes, 18 de octubre de 2013
Alice Munro, Premi Nobel de Literatura 2013
L'escriptora canadenca Alice Munro ha estat guardonada amb el Nobel de Literatura 2013. El jurat s'ha referit a Alice Munro com la mestra del relat curt. Munro, va néixer a Ontario el 1931. És una narradora que destaca sobretot pels seus relats i està considerada una de les escriptores actuals més destacades en llengua anglesa. Alice Munro defineix la literatura com un treball fos del com no se sent còmoda. En una entrevista de 2009 va dir d'ella que ja no serveix per a una vida normal. "He escrit tants anys que no sé fer res més". Munro es va declarar seguidora de Borges, Javier Marías, Alberto Manguel, Vargas Llosa i García Márquez. Va començar a estudiar periodisme i filologia anglesa. Munro va començar a escriure a la seva joventut, publicant en diverses revistes, però no va editar el seu primer llibre de contes fins a 1968, Dansi of the Happy Shades.
Etiquetas:
Alice Munro,
Literatura,
Premi Nobel Literatura
jueves, 17 de octubre de 2013
Festival de Cinema de Sitges
El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, es celebra de l´11 al 20 d´octubre i passa per ser el millor del món en el seu gènere. La crisi es nota en la seva programació que ha passat de 150 pel·lícules enfront de les 187 de l'any anterior. El director del festival Ángel Sala manifesta però que el cinema fantàstic té salut de ferro, com ho demostra que els majors èxits cinematogràfics es puguin classificar en aquest gènere. En el festival de Sitges no faltaran vampirs, zombies, i la ciència ficció més introspectiva i allunyada de les grans produccions alguna comèdia fantàstica i el cinema d'animació, sobretot japonès. El centre d'aquest any és “el mal que pot residir en el veí de costat o en la teva parella. El festival s'inaugurarà amb l'estrena de la catalana Gran Piano, d'Eugenio Mira, protagonitzades per Elijah Wood i John Cusack. També podran veure's Mindscape, de Jorge Daurat, Hocked Up, de Pablo Larcuen, The returned, de Pablo Carballo o Els innocents, de 12 directors.
martes, 15 de octubre de 2013
Mor Patrice Chéreau
El director de teatre i cineasta Patrice Chéreau va morir a París als 68 anys. Chéreau era una de les més grans figures de l'escena francesa, i un reconegut director de cinema i director d'escena d'òpera. Cèlebre des de finals de la dècada dels 60 amb els seus primers èxits teatrals, el director i actor va conquerir el món de l'òpera, al costat de Pierre Boulez, dirigint de 1976 a 1980 La Tetralogía de Wagner, al Festival alemany de Bayreuth. Mític director del Teatre donis Amandiers de Nanterre, als afores de París, entre 1982 i 1990, va donar al teatre clàssic una empremta contemporània. Va impulsar el teatre més actual i la seva trobada amb el dramaturg Bernard-Marie Koltès va marcar la seva creació.
domingo, 13 de octubre de 2013
Mor Tom Clancy
A l'edat de 66 anys ha mort l'escriptor Tom Clancy, conegut per les seves novel·les policíaques de tema polític.b L'editorial del novel·lista, Publishers Weekly, ha confirmat la seva mort en un hospital de Baltimore. L'autor és responsable de diversos best-sellers els textos dels quals de ficció van servir com a font d'inspiració per a una sèrie de videojocs tals com Splinter Cell, Rainbow Six' i HAWX. El literat, va adquirir fama internacional en publicar La caça de l'Octubre Rojo el 1984, primer lliurament d'una sèrie de novel·les que tenen com a protagonista l'analista de la CIA Jack Ryan.
miércoles, 9 de octubre de 2013
Premi Nacional de poesia a Manuel Alvarez Torneiro
Manuel Álvarez Torneiro ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Poesia 2013 per la seva obra "'Os Ángulos de Brasa", obra escrita en gallec. Torneiro ha manifestat que no esperava el guardó. El poeta comenta que es tracta d´un llibre de la memòria, que fa partícip d'esdeveniments passats i ens els recorda, i ofereix una poesia del viscut, de les emocions i els remordiments. L´obra mencionada ha estat premi de l'Associació d'Escriptors en Lingua Galega, Premi de la crítica de poesia en llengua gallega i el Premi Ánxel Casal. El Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, en la seva modalitat de poesia, distingeix el conjunt de la labor literària, d'un autor espanyol, l'obra del qual estigui considerada com part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.
domingo, 6 de octubre de 2013
Reconeixement al dibuixant de còmics, Robert Crumb
El festival de "La risa de Bilbao" rendeix homenatge al dibuixant nord-americà Robert Crumb, considerat el pare del còmic underground, distingit amb el premi BBK. La IV edició de la Setmana Internacional de Literatura i Art amb Humor ha reconegut a Crumb com un dels il·lustradors més rellevants amb un estil inconfusible. Crumb, nascut a Filadèlfia el 1943, ha recollit el guardó. Aquest premi va recaure en altres edicions a Tom Sharpe, Ismail Kadaré o Francisco Ibáñez. S'ha projectat en el seu honor, un documental sobre la seva vida produït per David Lynch i una exposició que reuneix bona part dels dibuixos que li han convertit en un de les icones del còmic alternatiu, creador de personatges com Fritz the Cat, Mister Natural, Flakey Foont, Snoid o Angelfood McSpade.
sábado, 5 de octubre de 2013
Exposició de Velázquez al Prado
El Prado presenta una exposició centrada en el segle XVII i en el gran Diego Velázquez. Una mostra amb 29 treballs, catorze d'ells de Velázquez, inclosos els cinc magnífics retrats del Kunsthistorisches Museum, de Viena que per primera vegada es poden veure junts a Madrid. L`exposició pot ajudar a veure l´evolució en l´estil de Velàzquez si es compara amb les obres que el Museu del Prado té. La mostra es centra en un període concret de l´artista, des de 1651 fins a 1660; fins a aquest instant, havia pintat adults i homes i en aquest període se centraria en dones i nens, modificaria la gamma cromàtica, més càlida i més detallista. El pintor té un període dolç i malgrat el rei Felip IV reclama la seva presència, el pintor es troba molt bé a Itàlia, al Vaticano, després d´haver estat consagrat a la cort de Madrid.
Etiquetas:
Diego Velázquez,
Exposicions,
Museo del Prado,
Pintura
jueves, 3 de octubre de 2013
Surrealisme a la Fundació Juan March
S'ha celebrat a la Fundació Juan March de Madrid, la presentació de l'exposició "Surrealistes abans del surrealisme", amb l'assistència de Javier Gomá, director de la Fundació Jan March, Manuel Fontán del Jonc, director d'exposicions, i Yasmin Doosry. Amb una selecció de prop de 300 obres entre dibuixos, estampes, fotografies, llibres i revistes, que abasta des de l'Edat mitjana tardà fins al propi surrealisme del segle XX.
Organitzada en col·laboració amb el Germanisches Nationalmuseum de Núremberg, l'exposició presenta obres de Martin Schongauer, Alberto Dürer, Erhard Schön, Matthias Zündt, Wenzel Jamnitzer, Jaques Callot, Giovanni Battista Piranesi, Francisco de Goya, Max Klinger, Paul Klee, Hannah Höch, Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, André Masson, entre d´altres. Aquesta mostra, que presenta una visió retroactiva del surrealisme, sembla tenir una línia amb l´exposició que amb el títol de Fantastic Art, Donada, Surrealism", Alfred H. Barr, va organitzar fa 75 anys a Nova York, en la qual es confrontaven per vegada primera obres de surrealistes, Dadá i conreadors del gènere fantàstic amb obres de Bosch, Arcimboldo, Battista Piranesi, Goya, i altres artistes, amb el propòsit de dotar d'uns antecedents al surrealisme. A la Fundació Juan March del 4 d´octubre al 12 de gener del 2014.
Etiquetas:
Exposició,
Fundació Juan March,
Surrealisme
miércoles, 2 de octubre de 2013
Ginés Sánchez guanya el Tusquets de novel.la
L'escriptor Ginés Sánchez ha guanyat l'IX Premi Tusquets Editors de Novel·la 2013 amb l'obra Els gats marrons. El jurat, ha valorat el vigor narratiu de tres històries contundents, que s'entrecreuen en una nit.
Ginés Sánchez és llicenciat en Dret i ha treballat com a recepcionista d'hotel, cambrer, repartidor de periòdics i venedor de quadres. Els gats marrons és la seva segona novel·la després del debut amb Lobisón, que va ser destacat com a Nou Talent FNAC. L'autor ha explicat que el títol de la novel·la fa referència al món de la nit amb personatges que han creuat línies. Ha explicat que la primera part és com una "pel·lícula de l'oest a partir d'on destaquen els tres personatges principals, que viuen una nit de Sant Joan a Múrcia, on està ambientada la novel·la.
Etiquetas:
Ginés Sánchez,
Literatura,
Premi Tusquets de Novel.la
domingo, 29 de septiembre de 2013
Álex de la Iglesia presenta nou film
Álex de l'Església torna als nostres cinemes amb un nou treball, Las Brujas de Zugarramurdi. Amb el seu tó i humor negre i blanc, ha fet un bon treball que està agafant volada i ressó. El que abans es veia com treballas esborrajats ara comencen a ser obres on cada vegada s´interpreta més la feina i humor del director. Les seves ganes d´ensenyar-nos més la part més grollera i mediocre del ser humà, el porta a crear personatges amb una mancança gran d´afecte i valors, i on l´amor es veu com un objectiu difícil d´aconseguir. Les Bruixes de Zugarramurdi és la història d´un grup d'atracadors disfressats de manyagues. Donen un cop en un comerç de “Compro Or” a Madrid, del què només escapen dos atracadors. Després d'un tiroteig i persecució, fugen al costat d'un taxista i el seu passatger a França, un trajecte en el qual s'interposa una localitat, Zugarramurdi, famosa pel seu passat com a punt de la bruixeria i on una sèrie de personatges ens endinsaran dins el món basc, matriarcal, i també les referències al passat.
Etiquetas:
Álex de la Iglesia,
Cinema,
Las brujas de Zugarramurdi
jueves, 26 de septiembre de 2013
Exposició Art ficció al Caixaforum
Caixaforum acull fins el 22 de desembre l'exposició Art ficció queproposen els joves comissaris Jaime González Cela i Manuela Pedrón Nicolau, que relacionen art contemporani i ciència ficció, i que obre la primera edició de Comisart: noves mirades sobre la Col·lecció La Caixa, que és una convocatòria bianual de l'Obra Social La Caixa que vol donar oportunitat als joves comissaris. Els quatre seleccionats per Comisart han pogut dissenyar exposicions amb el fons de la col·lecció de La Caixa, i de moment exposaran al Caixaforum. Els guanyadors d'aquesta edició escollits per Oriol Fontdevila i Virginia Torrent, són Suset Sánchez, Sabel Gavaldon i Jaime González Cela i Manuela Pedrón Nicolau, parella que obrirà Comisart.
Art ficció relaciona ciència ficció i art modern, i guia al públic a través dels conceptes utopia, distopia, paradoxa, gènesi, cataclisme i virus. L'exposició inclou obres de Jorge Barbi, Rogelio López Conca, Aernout Mik, Thomas Schütte, Andreas Slominski, Hiroshi Sugimoto, Juan Ugalde i Davant Timmermans.
martes, 24 de septiembre de 2013
Impulsant la cultura a Osca
El comerç, l´hostaleria i els mitjans de la ciutat d´Osca col·laboren per tirar endavant la Fira Internacional de Teatre d'Osca, oferint descomptes en entrades i menús més barats per als visitants. El director de la fira, Jesús Arbués, ha explicat que serà un esdeveniment cultural, econòmic i de marca de ciutat. Els joves gaudiran de descomptes del 50% i els menors de vint anys les podran adquirir a 1 euro en les vendes d'últim minut. La regidora de Cultura de l'Ajuntament, Teresa Moreno, ha recordat la implicació del consistori perquè els joves gaudeixin de la fira i ha explicat que l'any passat es va desenvolupar una aplicació per a dispositius mòbils en la qual es pot consultar la programació. També s'ha implicat la restauració participant 8 establiments que prepararan menús d´entre 12 i 14 euros perquè el públic dels teatres estigui atès.
Mor el gran poeta Alvaro Mutis
L´escriptor colombià Álvaro Mutis ha mort a Mèxic als 90 anys. Mutis es considerava un servidor de la poesia. Mutis ha tingut una extensa obra al gènere de la poesia, però va estar molt present també a la novel.la. El protagonista de les seves obres és Maqroll el Gaviero, que ja va aparèixer als seus primers poemes. Alvaro Mutis ha conquerit els més prestigiosos guardons de les lletres com el Premi Cervantes, el Príncep d'Astúries, el Reina Sofia de Poesia, el Nacional de les Lletres, o el de Poesia a Colòmbia, entre molts altres. Era una enamorat de la poesia ja que per ell "la poesia té la capacitat de revelar la veritat més íntima de l'home sobre si mateix i sobre el seu món". Entre les seves obres poètiques destaquen La Balança, Els elements del desastre, Els treballs perduts, Ressenya dels hospitals d'Ultramar, Summa de Maqroll el Gaviero, Caravansary; Els emissaris, Crònica i lloança del regne, o Un homenatge i set nocturns. Va ser un escriptor compromès i va criticar durament el seu temps.
sábado, 21 de septiembre de 2013
Nova programació al Mercat de les Flors
S´ha presentat la nova temporada del Mercat de les Flors pel director del centre, Francesc Casadesús. Malgrat la greu crisi d´inversions i retallades, s´ha dissenyat una oferta atractiva. N´hi haurà tres semtanes de circ, un festival per als petits d´entre 0 i 5 anys, la companyia Rosas amb Anne Teresa de Keermaeker, el bailaor Israel Galván amb la seva obra Lo real o la nova coreografia de la Companyia Nacional de Dansa, l´art de Yoshito Ohno o el hip-hop de Kulbik Dance; també la presència d´Àngels Margarit, Mal Pelo, Iratxe Ansa, Jose San Martín i Sandra Martín, la part innovadora amb la Secció Irregular, el festival de joves creadors Salmono el Festival Ciutat Flamenco.
sábado, 14 de septiembre de 2013
Nova editorial de literatura
La Fundació Verdaguer, va anunciar la creació d´una nova editorial que garanteixi la lectura i publicació de l´obra del gran autor català. L´editorial es dirà Verdaguer Edicions i tindrà com a gran tasca l´edició fisica dels volums de l´obra complerta. Enguany publicarà La Pomerola. Primavera, un poema de maduresa.
miércoles, 11 de septiembre de 2013
Benítez Ariza guanya el Premi Unicaja de Poesia
José Manuel Benítez Ariza, escriptor gadità, ha estat premiat amb el premi Unicaja de Poesia a la 28ª edició. L'obra que ha estat premiada és Panorama i Perfil, on l'escriptor s'apropa al costat de la realitat des d'imatges sorprenents. Ariza , poeta i traductor, ha explicat que va escriure Panorama i perfil en un petit interval de temps, després de dos o tres anys sense escriure. l´escriptor, realitza amb aquesta obra un homenatge a les avantguardes històriques, ja que introdueix canvis a la seva manera d´esciure. entre ells, que s'ha apartat del to narratiu de la seva poesia. En aquesta edició han concorregut més de 150 obres procedents d´arreu com Equador, Estats Units, Bèlgica, República Txeca, Veneçuela, Costa Rica o Uruguai.
Etiquetas:
Jose Manuel Benitez Ariza,
Poesia,
Premi Unicaja de Poesia
martes, 10 de septiembre de 2013
Trobada una obra de Vincent van Gogh
"Posta de sol a Montmajour" és el títol d´una nova tela pintada el 1888 per Vincent van Gogh i presentada pel museu Van Gogh d´Ámsterdam. Executada durant l'estada de l'artista a la ciutat francesa d´Arlés, la pintura pertany a la mateixa època dels girasols, La casa groga i L'habitació de l'artista, tres peces clau a la trajectòria de van Gogh. El seu rastre es va perdre després de la seva venda, en 1901, al marxant gal Maurice Fabre. El 1970, el col·leccionista noruec Christian Mustad el va arraconar a casa seva convençut que no tenia valor. El 1991 va arribar al museu però els experts no van confirmar l'autoria i es va pensar que era un fals van gogh. La millora de les tècniques d'anàlisi pictòrica ha permès l'atribució d'una tela sense signatura. Posta de sol a Montmajour és una obra gran, de 93,3 x 73,3 centímetres.
lunes, 9 de septiembre de 2013
Sacro Gra, guanya el Festival de Cinema de Venècia
El 70 Festival de Cinema de Venècia ha tancat amb certa polèmica després del lliurament del Lleó d'Or a la Millor Pel·lícula al documental italià Sacro Gra, de Gianfranco Rosi. El documental narra les diverses històries que envolten la perifèria de Roma. El film de Rosi és un treball interessant amb un gran treball a la càmera, que s´atura en els habitants de la perifèria de la capital italiana per retratar amb detall les seves emocions i ànims: la vida de dues prostitutes, un comte estrany, un pare i una filla o un infermer, serveixen de fil narratiu de les seves vides i de la realitat de la ciutat. Malgrat el treball presentat molts entesos han entés exagerada l´elecció del documental per rebre el màxim guardó.
Etiquetas:
Cinema,
Festival de Cinema de Venècia,
Sacro Gra
martes, 3 de septiembre de 2013
Subhasta d´una obra de John Constable
Una pintura de la grandària d'una postal que estava guardada en un armari durant anys ha resultat ser un original del pintor britànic John Constable, ha estat subhastada per 250.000 lliures. El petit quadre, que representa un paisatge típic del segle XIX, va ser comprat per 35 euros a Canterbury fa 10 anys. Segons l´expert en antiguetats i falsificacions, Curtis Dowling i el seu equip ha passat uns mesos estudiant la pintura. Nascut a l'est d'Anglaterra, Constable és famós pels seus paisatges de la vall de Dedham, coneguda com Constable Country; la seva obra més famosa "El carro de fenc" pintada el 1821 ha estat reproduïda en milions d'impressions.
lunes, 2 de septiembre de 2013
Presentat el film de Terry Gilliam, The Zero Theorem
Terry Gilliam ha presentat a la Mostra de Venècia The Zero Theorem, un film amb el qual torna a un futur terrible per explicar una història d'aïllament i incomunicació. És una reflexió sobre qui som i cap a on anem, El protagonista de la cinta és Christoph Waltz, distant i en què el director intenta fer-se preguntes i obtenir respostes. The Zero Theorem té relació amb el seu treball més famòs, Brazil. Per Gilliam és una història de com el futur arriba més ràpidament del que esperem i de com cada vegada estem més relacionats a través de connexions virtuals. El protagonista, un treballador d'un món que funciona per regles desconegudes espera una trucada de telèfon mentre intenta resoldre un complex problema matemàtic que li ha de permetre arribar al teorema zero, pressionat per un líder del que poc se sap. Personatges estranys es creuen en el camí, i en realitat la seva vida és solitària i amb una absència total de relació amb la resta, una història que recorda molt el Gran germà". S´aïlla del món, compleix amb el seu treball com a molta gent sense fer-se preguntes sobre el que fa. "La vida es va consumint mentre romanem asseguts davant l'ordinador i com més connectats estem a aquest món més ho entenem", va ressaltar Gilliam, què va destacar que a través de les xarxes socials hi ha un major accés a la informació però al mateix temps fomenta l'aïllament.
sábado, 31 de agosto de 2013
Mor Seamus Heaney
El poeta i dramaturg irlandès Seamus Heaney, guanyador del premi Nobel de Literatura el 1995, ha mort després d'una curta malaltia. Respectat a nivell internacional, ambaixador per a la literatura i per a Irlanda, Heaney és la figura més destacada de la poesia irlandesa des de William Butler Iots. Autor de deu llibres de poesia, Death of a Naturalist i Field Work entre d´altres, Heaney també va escriure assajos i una obra de teatre. Nascut el 1939 en una granja propera a Derry, a Irlanda del Nord, el seu avi i el seu pare van heretar dels seus avantpassats una pala per cavar la terra. A la seva obra Digging, va escriure: "Però no tinc pala per seguir a homes com ells/ Entre el meu índex i el meu polze/ la corpulenta ploma descansa/ Cavaré amb ella".
Suscribirse a:
Entradas (Atom)