jueves, 31 de octubre de 2013

Bansky, el graffiter més buscat

Home, blanc, d'entre 28 i 35 anys, ros i amb una dent de plata, és la descripció de l'home més buscat de Nova York. Banksy i l'única cosa certa que se sap d'ell és que és ciutadà britànic i el seu mal, regalar als ciutadans autèntiques obres d'art en parets d'edificis ruïnosos, murs o subterranis. Però el seu art no és del gust de l'alcalde de Nova York. L´alcalde assegura que Banksy és una amenaça per a la propietat privada,i els seus dibuixos són senyal de decadència, i ha ordenat a la Policia que procedeixi a detenir a l'autor dels grafitis més coneguts de la ciutat. Però a més Bansky té més enemics: la resta de grafiters novaiorquesos tampoc li agraden l'art d'aquest home, per la qual cosa les seves obres són ràpidament destruïdes. Bansky també fa treballs per encàrrec: Greenpeace, la cadena MTV o Puma han pagat per les seves obres. Combina el dibuix arquitectònic, amb l'hiperrealisme per criticar a polítics o recrear altres obres d'art. Ha arribat a posar en mans de la Monalisa un bazoka, a la mort remant per Bristol o a Carlitos de piròman, bidó de gasolina inclòs. Aquest art amb el qual vol acabar Bloomberg també penja en les parets dels museus. El propi Banksy els va penjar a les sales de pinacoteques de renom com Tate Modern Galery o el Museu Britànic, a Londres, en el Moma o el Museu Metropolità d'Art.

miércoles, 30 de octubre de 2013

La cultura tanca

El mapa de llibreries de Barcelona ja fa temps comença a ser un reflex de la duresa de la crisi no només econòmica, sinò de valors culturals i de la transformació del món digital. Hi ha diverses llibreries que tanquen, i altres que s'estan pensant què fan. Ja ha tirat la persiana la llibreria Plató del carrer Balmes i en les properes setmanes tancaran la mítica llibreria de Canuda i l´emblemàtica Roquer, en els Jardinets del passeig de Gràcia. Al mes de setembre va tancar la Plató, i la seva propietària parlava com a causa les descàrregues il·legals d'e-books. En el seu lloc, hi ha avui un supermercat regentat per pakistanesos. L'amo de la llibreria Canuda, va afirmar la culpa és la nova llei d'arrendaments urbans doncs la cadena de roba Pispo paga al propietari del local un preu que ell no pot igualar, malgrat que també parla del pes del comerç a internet. Una altra llibreria amenaçada és la Documenta, en Cardenal Casañas 4. El seu propietari, confirma que el seu contracte expira al juliol del 2014. Malos tiempos para la lírica.

martes, 29 de octubre de 2013

Mor l´actriu Amparo Soler Leal

L´actriu Amparo Soler Leal ha mort als 80 anys a Barcelona, segons informa l'Acadèmia del Cinema. L'actriu va debutar al teatre el 1948 amb “No em menteixis tant”, d'Alfonso Passo. Es va incorporar a la companyia del Teatre María Guerrero, sota la direcció de Luis Escobar, i després de passar per una intensa activitat teatral en altres grups, formà la seva pròpia companyia amb la què va interpretar espectacles de Pirandello i Sartre. Serà recordada per la senyoreta Julia, que va interpretar en 1975, i El zoo de cristall. En cinema va treballar amb Luis García Berlanga, Luis Buñuel, Pedro Olea, Jaime de Armiñán, Fernando Fernán Gómez, Pilar Miró o Pedro Almodóvar, entre d'altres en les seves prop de 30 pel·lícules. Va ser famosa per la seva interpretació de la trilogia de La escopeta Nacional. Gran professional, va ser una de les actrius més populars en gran part, per la capacitat per treure a flotació qualsevol personatge.

lunes, 28 de octubre de 2013

Mor el gran Lou Reed

Lou Reed ha mort als 71 anys d'edat. Compositor, vocalista, poeta, showman i aficionat a la fotografia i les arts en general, està considerat un dels referents del rock. Lou Reed, ha estat considerat el pare del rock independent. Molt influent en la música pop des de la dècada dels 60, va revolucionar el rock. Als 14 va gravar el seu primer disc, "So blue", amb el grup The Shades. Als seixanta va conèixer al cantant John Cale amb qui va fundar el grup The Warlocks, després anomenat The Falling Spikes. Després apadrinats per Andy Warhol, va crear The Velvet Underground, el primer disc del qual The Velvet Underground and Nico, està considerat com un dels millors discos de la història. El grup, va treure onze discos, molts d´ells llegendaris i referència pels joves. Encara que la banda es va desfer en 1970, la seva reputació com un dels grups més influents de la cultura underground es va mantenir intacta. Després en solitari amb discos com Transformer (1972), Rock'n Roll Animal (1974) i el superb Perfect Night Live in London"(1998) o Berlin.. Moltes de les seves cançons han passat a la història de la música, com Pale Plue Eyes, Venus in Furs, Rock and Roll, Heroin i Sweet Jane, entre moltes altres. Va viure intensament la vida com pocs.

domingo, 27 de octubre de 2013

Festa del Cinema

Aquesta setmana passada, ha estat notícia comentada a tots els mitjans, el resultat de la cinquena edició de la Festa del Cinema, el dilluns, dimarts i dimecres passats. L´èxit ha estat aclaparador i ha tornat a posar a sobre de la taula els efectes del 21% de l´IVA i el suport ala indústria del cinema espanyol. Els dies han transcorregut amb llargues cues a les portes de les sales i ha acabat amb 1.513.958 espectadors, omplint els cinemes adherits a la promoció, un 98% més que l'edició passada, i un 663% més que en els tres primers dies de la setmana anterior, segons les dades provisionals de Rentrak Spain. El gran èxit d'aquesta edició s'ha materialitzat en un 550% més d'espectadors respecte al dilluns de la setmana anterior, un 900% més d'espectadors que el dimarts anterior i més de 644.000 entadas venudes el dimecres 23 d'octubre. L'acreditació permetia veure totes les pel·lícules de la cartellera als cinemes adherits per 2,90 euros durant aquests tres dies. Les 10 pel.lícules més vistes han estat, 'Capità Phillips', 'Gravity', 'Turbo', 'El Majordom', 'Una Qüestió de temps', 'Les Bruixes de Zugarramurdi', 'Presoners', 'Zipi i Zape i el club de la bala', 'Runner Runner' i 'El Cinquè Poder'. La Festa del Cinema va ser creada pels agents de la indústria del cinema, productors, distribuïdors, exhibidors i ICAA.

viernes, 25 de octubre de 2013

Els Joglars tornen a Catalunya

La Comanyia Els Joglars, amb Ramón Fontserè al capdavant, va estar al festival Temporada Alta de Girona, presentant-nos la seva versió del col·loqui dels gossos, i trencant així els seus set anys d'absència dels escenaris catalans per les desavinences d´Albert Boadella. "De totes maneres, l'absència dels Joglars en els teatres catalans era el resultat d'un obstacle: no ens contractaven", va dir l'actriu Dolors Tuneu, que va recordar que la companyia "sempre ha estat a Catalunya a la seva seu a Rupit-Pruit. Amb aquesta adaptació de la novel·la de Cervantes, estrenada ja al Teatre Clàssic de Madrid, Els Joglars despulla la condició humana, les seves misèries i hipocresies, a través dels ulls i la veu de dos gossos savis que reivindiquen la llibertat i el paper de la destinació. En l'obra, els humans es presenten amb màscares, són personatges més animals i grotescs en la interpretació i usen un llenguatge més simple, mentre els gossos s'expressen amb un llenguatge cervantí més complex que l'humà. 



martes, 22 de octubre de 2013

Festival de Jazz de Barcelona

Des del passat 19 d´octubre està en marxa una nova edició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Va arrencar al Teatre-Auditori de Sant Cugat amb el gran Saxophone Summit, Dave Liebman, Joe Lovano i Ravi Coltrane. Més de 60 concerts programats en aquesta 45a edició del Festival Internacional de Jazz amb espai per a grans noms del gènere però també per a propostes més novedosesper arribar a tots els públics. Més propers al pop-rock noms com Tindersticks, John Grant, The cat Empire, Chris Thile o Childo Tomás.
Richard Bona, Chucho Valdés i els seus Afro-Cuban Messengers, Tindersticks, Jack DeJohnette, avishai Cohen, ACS, Dianne Reeves, Omar Insulsa i Kurt Rosenwinkel són algunes dels grans músicss que actuaran a la Ciutat Comtal durant fins a l'11 de desembre. No us ho perdeu!

lunes, 21 de octubre de 2013

Recuperant Can Batlló al barri de La Bordeta

Can Batlló, l´antiga fàbrica del barri barceloní de La Bordeta s´ha anat transformant i ser recuperat pel barri. El juny passat es van fer caure els murs que l´envoltaven i el recinte, que ocupa ni més ni menys que el 25% de la superfície del barri, ha restat més propera als veïns. El barri ha anat fent equipaments al recinte, amb un teixit veïnal molt actiu. Ja es pot passejar per dins de Can Batlló, pels carrers de Mossèn Amadeu Oller fins al carrer de Parcerisa pel vial de l´11 de juny 2011. A mesura que la zona quedi lliure, s´hi instalaran serveis, per ajudar a dinamitzar l´espai, amb promocions d´habitatge i equipaments. És una realitat que quan es lliga la força de l´associacionisme de les persones amb la voluntat dels poders públics, es transforma la ciutat i la cultura surt endavant. 

sábado, 19 de octubre de 2013

Upcycling, fotografia sobre reciclatge


Ecoembes, l'organització que cuida del medi ambient, l'escola de fotografia EFTI i Ecoalf, van celebrar una exposició de fotografia sobre reciclatge, que ha estat present al Cercle de Belles Arts fins al 20 d'octubre. En la mostra s'han exposat 40 fotografies seleccionades entre les més de 400 que van participar al Upcycling, concurs que Ecoembes, Ecoalf i EFTI van engegar durant l'estiu per mostrar la fusió de l'art, la fotografia i el compromís amb el medi ambient. Amb aquesta iniciativa es pretenia sensibilitzar als ciutadans per contribuir a cura del nostre entorn. El jurat ha estat format perOuka Leele, Cristina García Rodero i Carlos d'Andrés. Entre les fotografies exposades es troben les dels tres guanyadors del concurs: Evelyn Hellenschmidt, Iván Pérez i Silvia Vaula Masserano, els quals seran premiats amb cursos de formació a l'escola de fotografia EFTI. Segons Óscar Martín, director general de Ecoembes, “cadascuna de les nostres accions és fonamental per al futur del planeta i gràcies a la unió de fotografia i reciclatge, amb Upcycling estem contribuint a conscienciar a la societat sobre la importància que té el reciclatge per cuidar del nostre ben més preuat: el medi ambient”.

viernes, 18 de octubre de 2013

Alice Munro, Premi Nobel de Literatura 2013

L'escriptora canadenca Alice Munro ha estat guardonada amb el Nobel de Literatura 2013. El jurat s'ha referit a Alice Munro com la mestra del relat curt. Munro, va néixer a Ontario el 1931. És una narradora que destaca sobretot pels seus relats i està considerada una de les escriptores actuals més destacades en llengua anglesa. Alice Munro defineix la literatura com un treball fos del com no se sent còmoda. En una entrevista de 2009 va dir d'ella que ja no serveix per a una vida normal. "He escrit tants anys que no sé fer res més". Munro es va declarar seguidora de Borges, Javier Marías, Alberto Manguel, Vargas Llosa i García Márquez. Va començar a estudiar periodisme i filologia anglesa. Munro va començar a escriure a la seva joventut, publicant en diverses revistes, però no va editar el seu primer llibre de contes fins a 1968, Dansi of the Happy Shades.

jueves, 17 de octubre de 2013

Festival de Cinema de Sitges

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, es celebra de l´11 al 20 d´octubre i passa per ser el millor del món en el seu gènere. La crisi es nota en la seva programació que  ha passat de 150 pel·lícules enfront de les 187 de l'any anterior. El director del festival Ángel Sala manifesta però que el cinema fantàstic té salut de ferro, com ho demostra que els majors èxits cinematogràfics es puguin classificar en aquest gènere. En el festival de Sitges no faltaran vampirs, zombies, i la ciència ficció més introspectiva i allunyada de les grans produccions alguna comèdia fantàstica i el cinema d'animació, sobretot japonès. El  centre d'aquest any és “el mal que pot residir en el veí de costat o en la teva parella. El festival s'inaugurarà amb l'estrena de la catalana Gran Piano, d'Eugenio Mira, protagonitzades per Elijah Wood i John Cusack. També podran veure's Mindscape, de Jorge Daurat, Hocked Up, de Pablo Larcuen, The returned, de Pablo Carballo o Els innocents, de 12 directors.

martes, 15 de octubre de 2013

Mor Patrice Chéreau

El director de teatre i cineasta Patrice Chéreau va morir a París als 68 anys. Chéreau era una de les més grans figures de l'escena francesa, i un reconegut director de cinema i director d'escena d'òpera. Cèlebre des de finals de la dècada dels 60 amb els seus primers èxits teatrals, el director i actor va conquerir el món de l'òpera, al costat de Pierre Boulez, dirigint de 1976 a 1980 La Tetralogía de Wagner, al Festival alemany de Bayreuth. Mític director del Teatre donis Amandiers de Nanterre, als afores de París, entre 1982 i 1990, va donar al teatre clàssic una empremta contemporània. Va impulsar el teatre més actual i la seva trobada amb el dramaturg Bernard-Marie Koltès va marcar la seva creació.

domingo, 13 de octubre de 2013

Mor Tom Clancy

A l'edat de 66 anys ha mort l'escriptor Tom Clancy, conegut per les seves novel·les policíaques de tema polític.b L'editorial del novel·lista, Publishers Weekly, ha confirmat la seva mort en un hospital de Baltimore. L'autor és responsable de diversos best-sellers els textos dels quals de ficció van servir com a font d'inspiració per a una sèrie de videojocs tals com Splinter Cell, Rainbow Six' i HAWX. El literat, va adquirir fama internacional en publicar La caça de l'Octubre Rojo el 1984, primer lliurament d'una sèrie de novel·les que tenen com a protagonista l'analista de la CIA Jack Ryan.

miércoles, 9 de octubre de 2013

Premi Nacional de poesia a Manuel Alvarez Torneiro

Manuel Álvarez Torneiro ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Poesia 2013 per la seva obra "'Os Ángulos de Brasa", obra escrita en gallec. Torneiro ha manifestat que no esperava el guardó. El poeta comenta que es tracta d´un llibre de la memòria, que fa partícip d'esdeveniments passats i ens els recorda, i ofereix una poesia del viscut, de les emocions i els remordiments. L´obra mencionada ha estat premi de l'Associació d'Escriptors en Lingua Galega, Premi de la crítica de poesia en llengua gallega i el Premi Ánxel Casal. El Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, en la seva modalitat de poesia, distingeix el conjunt de la labor literària, d'un autor espanyol, l'obra del qual estigui considerada com part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.

domingo, 6 de octubre de 2013

Reconeixement al dibuixant de còmics, Robert Crumb

El festival de "La risa de Bilbao" rendeix homenatge al dibuixant nord-americà Robert Crumb, considerat el pare del còmic underground, distingit amb el premi BBK. La IV edició de la Setmana Internacional de Literatura i Art amb Humor ha reconegut a Crumb com un dels il·lustradors més rellevants amb un estil inconfusible. Crumb, nascut a Filadèlfia el 1943, ha recollit el guardó. Aquest premi va recaure en altres edicions a Tom Sharpe, Ismail Kadaré o Francisco Ibáñez. S'ha projectat en el seu honor, un documental sobre la seva vida produït per David Lynch i una exposició que reuneix bona part dels dibuixos que li han convertit en un de les icones del còmic alternatiu, creador de personatges com Fritz the Cat, Mister Natural, Flakey Foont, Snoid o Angelfood McSpade.

sábado, 5 de octubre de 2013

Exposició de Velázquez al Prado

El Prado presenta una exposició centrada en el segle XVII i en el gran Diego Velázquez. Una mostra amb 29 treballs, catorze d'ells de Velázquez, inclosos els cinc magnífics retrats del Kunsthistorisches Museum, de Viena que per primera vegada es poden veure junts a Madrid. L`exposició pot ajudar a veure l´evolució en l´estil de Velàzquez si es compara amb les obres que el Museu del Prado té. La mostra es centra en un període concret de l´artista, des de 1651 fins a 1660; fins a aquest instant, havia pintat adults i homes i en aquest període se centraria en dones i nens, modificaria la gamma cromàtica, més càlida i més detallista. El pintor té un període dolç i malgrat el rei Felip IV reclama la seva presència, el pintor es troba molt bé a Itàlia, al Vaticano, després d´haver estat consagrat a la cort de Madrid.

jueves, 3 de octubre de 2013

Surrealisme a la Fundació Juan March


S'ha celebrat a la Fundació Juan March de Madrid, la presentació de l'exposició "Surrealistes abans del surrealisme", amb l'assistència de Javier Gomá, director de la Fundació Jan March, Manuel Fontán del Jonc, director d'exposicions, i Yasmin Doosry. Amb una selecció de prop de 300 obres entre dibuixos, estampes, fotografies, llibres i revistes, que abasta des de l'Edat mitjana tardà fins al propi surrealisme del segle XX.
Organitzada en col·laboració amb el Germanisches Nationalmuseum de Núremberg, l'exposició presenta obres de Martin Schongauer, Alberto Dürer, Erhard Schön, Matthias Zündt, Wenzel Jamnitzer, Jaques Callot, Giovanni Battista Piranesi, Francisco de Goya, Max Klinger, Paul Klee, Hannah Höch, Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, André Masson, entre d´altres. Aquesta mostra, que presenta una visió retroactiva del surrealisme, sembla tenir una línia amb l´exposició que amb el títol de Fantastic Art, Donada, Surrealism", Alfred H. Barr, va organitzar fa 75 anys a Nova York, en la qual es confrontaven per vegada primera obres de surrealistes, Dadá i conreadors del gènere fantàstic amb obres de Bosch, Arcimboldo, Battista Piranesi, Goya, i altres artistes, amb el propòsit de dotar d'uns antecedents al surrealisme. A la Fundació Juan March del 4 d´octubre al 12 de gener del 2014.

miércoles, 2 de octubre de 2013

Ginés Sánchez guanya el Tusquets de novel.la

L'escriptor Ginés Sánchez ha guanyat l'IX Premi Tusquets Editors de Novel·la 2013 amb l'obra Els gats marrons. El jurat, ha valorat el vigor narratiu de tres històries contundents, que s'entrecreuen en una nit. 
Ginés Sánchez és llicenciat en Dret i ha treballat com a recepcionista d'hotel, cambrer, repartidor de periòdics i venedor de quadres. Els gats marrons és la seva segona novel·la després del debut amb Lobisón, que va ser destacat com a Nou Talent FNAC. L'autor ha explicat que el títol de la novel·la fa referència al món de la nit amb personatges que han creuat línies. Ha explicat que la primera part és com una "pel·lícula de l'oest a partir d'on destaquen els tres personatges principals, que viuen una nit de Sant Joan a Múrcia, on està ambientada la novel·la.