miércoles, 31 de julio de 2013

Exposició sobre l´art contemporani a Barcelona


L´Obra Social La Caixa i el MACBA organitzen una gran exposició conjunta de les seves col·leccions. La mostra, "L'art, dos punts. Barcelona viu l'art contemporani", es desenvolupa simultàniament al MACBA i al Caixaforum, i reuneix més de 450 obres de 91 artistes en un recorregut que compagina modernitat, avantguarda i creació contemporània. Organitzada per nuclis temàtics, l'exposició s´inicia amb dos esdeveniments claus a Barcelona: l'Exposició Universal de 1888 i l'Exposició Internacional de 1929. Així es fa una repassada per l'auge de l'arquitectura, arts aplicades i l'experimentació poètica de finals del XIX fins a la postmodernitat, i mostren les tensions i el punt de trobada amb l'art actual. L´exposició es pot visitar fins el 29 de desembre al Caixaforum i fins el 6 de gener al MACBA, podent gaudir d´artistes com Marcel Broodthaers, Joan Brossa, Öyvind Fahlström, Eulàlia Grau, Hans Haacke, Richard Hamilton, Muntadas, Xavier Ribas, Antoni Tàpies o Jeff Wall entre d´altres. Es pot veure referències a www.artdospunts.com.

martes, 30 de julio de 2013

Tàpìes en estat pur


La Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) proposen, una mostra en ambdues seus, l'exposició "Tàpies. Des de l'interior". Es una selecció de 140 obres, des de 1945 fins a 2011, que posa en relleu l'experimentació de l'artista, la seva iconografia i el treball de matèries, colors i objectes. Comparteixen espai obres de la col·lecció personal de l'artista amb treballs del fons de la Fundació Tàpies. Tàpies va reservar pel taller i per la Fundació una part important de la seva obra. L'exposició es pot visitar des del passat 21 de juny fins el 3 de novembre de 2013. 
Al MNAC es pot trobar fonamentalment les pintures matèriques o murals, i, a la seu de la Fundació, els objectes i materials. La mostra no tracta d'establir un ordre o de categoritzar sinó mostrar les contradiccions i forma de definir de Tàpies. Al primer, l'exposició presenta l'evolució partint de les seves primeres pintures dels anys 40, passant de l´estètica a l'experimentació, de la pintura a la inclusió de nous materials com a sinònim de transformació. A la Fundació Tàpies es pot fer una repassada d´una selecció d'obres de 1946 al 2009 amb l'interès de Tàpies pels materials pobres i pels objectes: des de l'ús del cartró, els fils i els cordons de les obres primerenques fins a l'assemblatge i la incorporació de l'objecte en la superfície de la tela. També es podrà veure el documental Tàpies, de Clovis Prévost amb música de Carles Santos i la col·laboració de Joan Brossa, que mostra el procés de realització de l'obra Pintura amb grafismes (1969).

lunes, 29 de julio de 2013

Das Liebesverbort, òpera de Richard Wagner al Festival de Perelada

Das Liebesverbort, una òpera de Richard Wagner s´estrenarà els propers 3 i 4 d´agost al Festival Castell de Peralada de Girona. El títol de l´obra és La prohibició d'estimar i es tracta d'una versió reduïda de Frank Böhme i dirigida per Fausto Nardi i Georgios Kapoglou. L´obra original és de més de tres hores, però aquesta versió reduïda, 1 hora i cinquanta minuts, l´apropa més al públic que menys coneix l´autor.
La composició compta amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, i l´Ensemble Orquestra de Cadaqués, en un espectacle que es desenvoluparà al claustre de l'Església del Carme. És una òpera alegre d´un jove Wagner dins un context prerevolucionari alemany i on l´autor busca  una música internacional a partir d'adaptacions de música francesa i italiana. El repartiment està liderat per Julia Farrés-Llongueras, Rocío Martínez, Mercedes Gancedo, Enric Martínez-Castigniani, Àlex Sanmartí, David Alegret, Vicenç Esteve i Marc Rendón, entre altres intèrprets. Composta el 1834, l'òpera es va estrenar a Magdeburg el 1836.

domingo, 28 de julio de 2013

Mor J.J.Cale

El passat divendres va morir a Sant Diego, Califòrnia, el mític JJ Cale. Cale va ser un gran de la música que va saber combinar el country, el rock i el blues. Va tenir una decisiva influència per a artistes de la talla d´Eric Clapton o Mark Knofler. Restaran per les nostres oïdes cançons emblemàtiques com Okie, Really, Naturally, Five, Shades o Grasshopper, Don`t Cry Sister”, Downtown L.A, o les ´famoses Cocaine i After Midnight. Entre d´altres títols JJ Cale va ser anomenat el rei del Tulsa Sound. Amb la seva música, J.J. Cale va influenciar músics com Eric Clapton, Dire Straits, Lynryd Skynyrd, Johnny Cash o Santana.
"No es necessiten donacions però com era un gran amant dels animals, si desitgen, poden fer donatius a refugis d'animals locals", indica el comunicat sobre la seva mort.

miércoles, 24 de julio de 2013

Cultura a Barcelona

Des d´avui mateix, es duu a terme els dimarts, dijous i dissabtes a la tarda,una ruta pel Barri Gòtic de Barcelona, anomenada Secrets del Gòtic. Aquesta iniciatiiva pretén donar a conèixer els racons més suggeridors de la zona medieval de la ciutat, on fa uns segles romans, cavallers, alquimistes o jueus eren barcelonins de pro. Un temps que va forjar la història de la nostra ciutat i on es pot retrobar les petjades del seu esplendor, els seus temps de crisi, temps de cultura, de saviesa o violència. Les pedres del barri que va veure néixer la ciutat dels 7 turons, per on diverses cultures van deixar la seva petjada, encara parlen avui. L'itinerari, comença a la plaça Nova i té una durada de dues hores, contempla des de qüestions religioses i espirituals, (els judicis de Déu i els inquisidors que perseguien als heretges), fins aspectes més quotidians (la vida dels menestrals o com administraven els seus dominis els comtes i els reis). Secrets del Gòtic http://www.viabarcelona.net/es/ruta/8/8/secrets_del_gotic  forma part de les propostes de VIA Barcelona, en el qual una sèrie de rutes repassen aspectes històrics i socials de la ciutat des de diversos punts de vista. 

lunes, 22 de julio de 2013

Set autors a Foto Colectania

De la col·lecció de Foto Colectania, l'exposició "Des de dins" mostra 85 fotografies de gent com Caramés, Toni Catany, Gabriel Cualladó, Freixa o García-Alix. Són fotògrafs que s'emmarquen en un corrent intimista. Set autors que en el seu moment van començar a allunyar-se del documentalisme imperant, i van iniciar un recorregut més personal. La mostra permet contemplar la complicitat de Cualladó i Gómez, l´art creatiu de Freixa i Rivas, l'experimentació de Catany, el binomi art/vida de García-Alix o el llenguatge improvisat i fugaç de la fotografia gestual de Caramés. L'exposició, es pot veure fins el 21 de setembre, s'emmarca en la intenció de la Fundació Foto Colectania de difondre la fotografia espanyola i de donar a conèixer els fons de la seva col·lecció.

domingo, 21 de julio de 2013

Fira de Còmic-Con a Sant Diego


La fira Còmic-Con, la convenció més important del gènere fantàstic va començar a Sant Diego, Califòrnia. Uns 130.000 fanàtics han acudit a l'esdeveniment en què es presenten avanços de diverses pel·lícules i sèries. Entre els avançaments que es van presentar es troben títols com The Amazing Spider-Man 2, Robocop, The Hunger Games: Catching Fire i Thor: The Dark World. També es va veure Europa Report, del director Sebastián Be, una aproximació a la ciència ficció des d'una òptica més científica. El segon dia va adquirir protagonisme el grup de heavy Metallica, amb motiu de la presentació de la pel·lícula en 3D Metallica Through The Never, amb argument extret de les lletres d'algunes de les cançons de la banda. Ahir va ser el dia de l'avanç de les grans estrenes cinematogràfiquescom The *Wolverine, X-Men: Days of Future Past, The Llec Movie. Entre els còmics més esperats destaquen Inhumen, de Marvel, Wonder Woman: Earth One i Trillium, de Vertigen.

sábado, 20 de julio de 2013

Art fals al Museu de Jibaozhai de la Xina

La visita d'un escriptor xinès al museu de Jibaozhai va ser el motiu perquè saltés a la llum una gran mentida. Dt. Boyong va publicar al seu blog que el lloc era per enganyar als turistes. Després de la publicació dels comentaris les autoritats del país van revocar la llicència de funcionament del museu Jibaozhai. D´entre els diversos comentaris que va fer al blog, destaca que un gerro de porcellana exposat com de la Dinastia Tang tenia un patró de cinc colors, una cosa impossible perquè aquesta tècnica va ser inventada uns segles més tard, en temps de la Dinastia Ming. Sembla ser que molts dels articles són imitacions d´entre 17 dòlars i 300 dòlars. El museu de Jibaozhai va ser inaugurat l'any 2007, comptava amb 12 sales i milers d'objectes que els propietaris definien com a joies culturals úniques.

jueves, 18 de julio de 2013

Arriba el FIBER 2013

El FIBER de Benicàssim tronarà a partir d´avui. Una cita en què els britànics són protagonistes, tant sobre l'escenari com entre el públic. L'ajuntament creu que s'arribarà als 27.000 assistents diaris. Els primers fibers van començar a arribar ja fa uns vuit o deu dies. A la primera jornada, Queens of the Stone Age, Beach House, La Roux, Toundra, Hurts, John Talabot, Toundra, And sota I watch you from far, seran protagonistes. El Festival Internacional de Benicàssim (FIB) comença. Els primers fibers ja van arribar fa dies per gaudir de les activitats prèvies al certamen musical. El festival tindrà lloc del 18 al 21 de juliol. Els fans han omplert les zones d'acampada que ja van obrir el dilluns. Enguany les previsions de l'organització són d'aconseguir 25.000 espectadors de mitjana diària.El cartell de 2013 compta amb artistes com The Killers, Arctic Monkeys, Beady Eye, els Queen of The Stone Age o Primal Scream, entre d´altres.

miércoles, 17 de julio de 2013

Canvis a la col.lecció del MNAC

El director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, ha anunciat que reformularà part de la col·lecció permanent, empetitint el segle XIX i engrandint l´art fins a mitjan segle XX, amb obres que repassin la Guerra Civil, la fotografia, els cartells, el còmic i l'arquitectura i que acabi amb l'obra de Dau al Set. El MNAC afronta una nova presentació dels segles XIX i XX i que comportarà reformular la col·lecció per fer-la més complexa arribant fins a mitjans del segle XX per arribar més a l'època contemporània, a costa de les obres del segle XIX. Vol aconseguir així una guia més ordenada i aclaridora de la història artística catalana, amb peces de la seva ingent col·lecció però també amb préstecs de centres com el MACBA, enfortint entre d´altres, el modernisme. 

martes, 16 de julio de 2013

Triomf de Puzzle de Sidi Larbi

Gran èxit ahir de l´espectacle de dansa que a portat al Grec 2013, el coreògraf i ballarí belga Sidi Larbi Cherkaoui, un dels ballarins més afamats i reputats de la dansa contemporània actual. L´espectacle contrasta la solidesa de la pedra amb la fluïdesa del moviment dels ballarins en un espectacle, Puzzle, que és un repte mental i físic. L´obra té moments de molta emoció, gràcies també a les veus del conjunt cors A Filetta i la veu de la cantant libanesa Fadia Tomb El-Hage que transporten al públic, en silenci sepulcral, amb una atmosfera hipnòtica. Sidi Larbi intenta portar-noa les idees d´ordre i caos. Comenta el ballarí l´obssessió del ser humà per l'estructura i l´afany per estructurar-ho tot. I comenta: "Però el caos és també una estructura, solament que no l'entenem encara. En la meva filosofia no existeix el caos ja que tot és estructura perquè tot té una raó de ser. El combat més gran és acceptar que existeix una estructura que no veiem o no comprenem". Avui repeteix a Montjuïc.

lunes, 15 de julio de 2013

Exposició al Thyssen de Sant Feliu de Guixols

L´Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols explora en 54 quadres l'evolució de com els artistes s'han relacionat amb el seu entorn. D'Alfred Sisley a Edward Hooper, del naturalisme a l'impressionisme o les avantguardes, la mostra crea el valor del paisatge com un dels eixos principals de les belles arts. Exposició de múltiples matisos, es poden veure pintors locals, com josep Amat i Pagès, Emili Grau o Modest Urgell. A més, mestres com Eugène Boudin, Robert Delaunay, Paul Gauguin, Alfred Sisley, Kandinsky, Edward Hopper o Thomas Birch. L´exposició està formada per quadres dels fons del museu Thyssen Bornemisza de Madrid i Màlaga. Dividit en sales temàtiques comença per la Transcendència del realisme, s'estudia la Fragmentació de la llum i finalment la transformació del color.

domingo, 14 de julio de 2013

Concerts a les Mines de Sal de Cardona

Dos concerts musicals a 82 metres sota terra a la fondària de l'antiga mina de sal de Cardona és la proposta que realitza la Fundació Cardona Històrica juntament amb l'ajuntament de Cardona per donar a conèixer el patrimoni miner de la població. Sota el títol de *Nits *Màgiques, el cantautor Roger Mes va actuar el dissabte i el dissabte 10 d'agost se celebrarà una gala lírica amb la soprano Miki Mori i el pianista Josep Buforn. El públic haurà d'arribar al Parc Cultural de la Muntanya de Sal per poder ser traslladat en vehicles especials fins a l'accés a les galeries mineres. La Muntanya de Sal és un exemple d'aflorament de sal en superfície, de característiques úniques al món.

martes, 9 de julio de 2013

Festival Cruïlla 2013

Aquest 5 i 6 de juliol ha tingut lloc a Barcelona el Festival Cruïlla 2013 que ha acollit alguns dels millors artistes de la música alternativa. La majoria té una llarga carrera musical darrere com el raper Snoop Dogg, el cantautor Billy Bragg, la cantant de Mali, Rokia Traoré o el grup anglès Suede, o uns altres que acaben de començar com el cantant, compositor i guitarrista de pop-rock anglès James Morrison. El cap de setmana ha tingut més de 31.000 espectadors que han passat pel Fórum per gaudir dels artistes i els diferents estils.

sábado, 6 de julio de 2013

Arrenca el 080 Barcelona Fashion

El certamen 080 Barcelona Fashion arrenca dilluns 8 de juliol i es presenta amb novetats tant referent a la durada com en els participants. Són novetats per encarar aquesta dotzena edició del 080 Barcelona Fashion. La passarel·la com ja és tradició en el certamen, l'obre la signatura Pispo amb la seva desfilada i posterior còctel a l'edifici del DHUB, seu oficial del 080 des de la passada edició. I la tanca en aquesta ocasió la desfilada amb els finalistes del concurs Elite Models. El dijous 11, també seguint la tradició, es farà públic el guanyador del premi a la millor col·lecció segons un jurat internacional. Quant a les activitats de cultura de moda, la conferència és a càrrec del fotògraf Manuel Outumuro. L´últim dia del calendari estarà dedicat a les propostes de les marques vinculades a la indústria tèxtil catalana.
A les desfilades debuten Selim de Somavilla, Maite Albéniz i Natalie Capella amb propostes unisex, masculina i femenina respectivament i la signatura BCNBRAND, especialitzada en calçat esportiu, Krizia Robustella i l'internacional Yiorgos Eleftheriades fidel a la passarel·la 080. Per últim, Custo presentarà un avançament de la col·lecció que desfilarà a Nova York el proper mes de setembre.

jueves, 4 de julio de 2013

Prèvies del LIBER de Madrid a l´octubre

Ja s´estan donant les prèvies per la cita del LIBER, la Fira Internacional del Llibre que se celebrarà a Madrid del 2 al 6 d'octubre. Les jornades es celebraran a la Casa de Campo. LIBER s'adapta a la transformació del sector mentre busca convertir-se en referent mundial. El pes internacional estarà orientat cap a Amèrica Llatina essent el convidat d'honor Xile, bressol d'alguns dels millors autors llatinoamericans. La renovació de la fira es fa amb el reforç de l'entorn professional, recuperant grans editorials que no assistien des de fa anys com a RBA, Tusquets o Anagrama. El mercat digital estarà representat en un àrea denominada Córner Digital, on es mostraran les últimes novetats de la indústria. També es busca que LIBER no sigui només una trobada professional, sinó que portin el negoci editorial al ciutadà.

martes, 2 de julio de 2013

Festival d´estiu de Veruela

El Monestir de Veruela tornarà a ser l'escenari del Festival Estiu, que aposta per una programació de música i arts escèniques. N´hi hauran actuacions de Cafè Quijano, Carlos Núñez i b vocal. El festival, que començarà el 6 de juliol i s'allargarà fins al 25 d'agost, s'organitza en cinc grans seccions. El cicle de teatre infantil en família començarà el 6 de juliol amb l'espectacle Les maletes dels pallassos Arna i Càmfora. El cicle de veus i músiques gregorianes Cantos Sonats, tindrà lloc els diumenges de juliol i comptarà amb la Schola Gregoriana Gaudium Nostrum, la Capella Fundació La Catòlica i la Capella Gregorianista Easo. A més, el XII Festival Internacional de Poesia del Moncayo tindrà lloc el 27 de juliol i girarà entorn de la figura de Luis Cernuda amb lectures de les seves obres. El cicle de música clàssica ocuparà els primers dies d'agost i ho conformaran els concerts de piano d´Alvar Rubio i de Patricia Montero , l'actuació de trio amb piano i un recital el 9 d'agost dedicat al compositor Johannes Brahms.