viernes, 30 de septiembre de 2011

Exposició de Val de Omar

Al Palau de la Virreina de Barcelona i fins el 2 d´octubre es duu a terme l´exposició d´un visionari de l´art a la pantalla, Jose Val de Omar. Va néixer a Granada l´any 1904 i mort a Madrid el 1982, és per tothom un visionari, un investigador de la llum. Contemporani de Lorca, Zambrano i Cernuda va conservar les ganes per veure i viure el misteri al voltant de cada semblant, al voltant de la vida i de la mort. Va treballar en diverses tècniques molt revolucionàries per l´època. És signicatiu del seu caràcter que tots els seus films els acabès amb "Sin fin".

jueves, 29 de septiembre de 2011

Pa negre

La pel.lícula Pa Negre d´Agustí Villaronga ha estat escollida per representar la nostra candidatura als oscar cinematogràfics. És la primera vegada que un film rodat en català inteni lluitar pels oscar. No era la favorita per ser escollida davant La voz dormida de Benito Zambrano i La piel que habito de Pedro Almodóvar, però els acadèmics s´han decidit per Pa Negre que ja va ser guanyadora amb 9 estatuetes als Goya.  La cinta narra els anys durs de la postguerra a una zona rural de Catalunya on un nen que pertany a una família dels vençuts troba una dia al bosc els cadàvers d´un home i el seu fill. Les autoritats sospiten del seu pare, però el nen intentarà trobar el culpable, mentre lluita per despertar la seva consciència que s´oposa a la mentira com eina habitual a la convivència humana.  

miércoles, 28 de septiembre de 2011

Disseny gràfic

L´Associació internacional de disseny gràfic (AGI) celebra a Barcelona una trobada que reuneix als més reconeguts dissenyadors internacionals per estimular el diàleg i debatre la situació del sector, compartint experiències i coneixements per veure el repte actual del disseny gràfic www.agiopen.com , veure el paper avui i en el futur del disseny gràfic, els seus reptes a l´era digital, la manera d´enfrontar-se a la crisi, etc.

martes, 27 de septiembre de 2011

Post-modernisme 1970-1980



El Museu Victoria&Albert de Londres presenta el primer estudi sobre l´art, el disseny i l´arquitectura dels anys 70 i 80 i analitza el postmodernisme com a fenòmen. Mostra com un moviment arquitectònic provocatiu de començaments dels 70 es va extendre a tots els camps artístics -disseny, art, música,etc.- i com els anys 80 van convertir el consumisme i els excessos en senyals d´identitat d´allò considerat postmodern.

lunes, 26 de septiembre de 2011

Jose Luis Cremades

Jose Luis Cremades és pintor i ha participat en diverses exposicions, aconseguint el 2010 la beca Mario Antolín. Aquesta és una exposició interessant on recull la intenció d´integrar temps, llum i color amb un bon joc cromàtic. És una bellesa freda, plena d´emocions i rica en gradacions. Ja ho diu el títol de l´exposició Canto nocturno.

sábado, 24 de septiembre de 2011

L´OBC

Comença la nova temporada de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Com sempre tenim les coses a casa però no som capaços de veure i reconèixer el que tenim. Només uns pocs fidels gaudeien habitualment a l´Auditori d´aquesta magnífica orquestra. Els seus abonaments no són gens elitistes ja que van des de 190 € per 12 concerts (a 15 euros un concert!). Per celebrar-ho fan tres concerts extraordinaris: aquest cap de setmana Mozart vs Salieri amb peces de Mozart i Chopin; a començaments d´octubre el Concert Inaugural amb peces de Prokofiev i Monsalvatge i a l´octubre la interpretació de la Simfonia Fantàstica de Berlioz amb el director Oue.

viernes, 23 de septiembre de 2011

Goya al Diocesà



El Museu Diocesà de Barcelona va presentant de tant en tant algunes exposicions que són joies de la cultura. L´any passat va presentar una mostra de Courbet per exemple. Ara porten una nova exposició titulada De goya als nostres dies que és un recorregut de l´art espanyol dels darrers tres segles a través de 53 obres d´artistes nacionals. Comença amb la sèrie El segle XVIII i Goya, segueix amb la petjada que va deixar el pintor al segle XIX en el romanticisme i segueix amb el segle XX amb obres que tenen el paisatge com a fil conductor i finalitzen amb l´abstracció de la postguerra.

miércoles, 21 de septiembre de 2011

Jochi

Jochi és un fotògraf nascut a Barcelona que està llaurant una carrera interessant. Ha participat en diverses exposicions individuals i col.lectives. És interessant les fotografies que surten a la separata cultural de La Vanguardia. Es tracta d´una sèrie de quaranta fotografies que esw van prendre al mateix lloc al llarg de diversos anys. Mostren formes modelades pel mar, pel vent i la sorra que semblen l´obra d´un artista enlloc de l´obra de la natura. En paraules de l´autor les imatges són un intentde capturar en la memòria un instant fugaç que mai no tornarà en un lloc de ràpida transformació, que mai no és el mateix. Són una reflexió sobre l´esdevenir del món. Ho arrodoneix amb una cita del gran filòfof grec Heràclit: "Tot flueix, res s´està quiet".

martes, 20 de septiembre de 2011

Vasari i els Uffizi



Amb motiu del 500 anniversari del naixement de l´artista, els Uffizi ofereixen una gran exposició sobre els seus propis orígens. Una part de l´exposició està dedicada a la representació i dimensió arquitectònica de la mateixa construcció i l´altra part dedicada a la política cultural del duc Cósimo I (un dels Medici) que va canviar i transformar Florència. Dins d´aquesta persepectiva, el treball de Vasari s´entèn com part d´un tot relacionant altres treballs a la ciutat de l´artista amb els realitzats a aquest reconegut edifici. És una bona oportunitat ja que habiutalment les obres de l´anomenat Corredor Vesariano estan tancades a la vista del públic.

lunes, 19 de septiembre de 2011

El asesino perfecto

L´escriptor Díaz Merino presenta al Centre Cultural Ibercaja el seu llibre El asesino perfecto, una obra dins el gènere policíac. L´obra es desenvolupa amb matissos que evoca el protagonista de la novel.la, Poncio Milestone que és un investigador/detectiu de 160 klilos de pes i uns hàbits i consums força discutibles.
A la novel.la convergeixen els assessinats d´un jugador de futbol, d´una apoderada de gossos de carreres, un txista, un industrial, un psicòpata i un enginyer, casos que el detectiu haurà de resoldre. 

domingo, 18 de septiembre de 2011

Exposició de Degas a Londres

La preocupació de Edgar Degas pel moviment és el tema principal d´aquesta exposició que mostra el desenvolupament de les escenes de ballet al llarg de la seva vida. A la Royal Academy of Arts de Londres del 17 de setembre a l´11 de desembre del 2011 l´exposició "Degas i el Ballet: Reflectint el moviment" amb 85 dibuixos, pintures, etc., d´Edgar Degas, fa un recorregut per l´interès de l´artista per la figura en moviment.

viernes, 16 de septiembre de 2011

Activitats artistiques del mes

A Barcelona comença el BAM, el festival musical de les festes de la Mercé amb un gran cartell de grups;  continua el Mercat de Música de Vic que per un preu molt adquisitiu porta un ventall de músics per calibrar la situació de la vanguarda. A més del 16 al 25 de setembre es fa el Festival Asia a la seu principal de Casa Asia amb una programació multidisciplinar amb espectacles de molts països com Xina, Japó, India, Pakistán, Mongòlia o Kazajstán. A més estan les gires de Maná, Micah P. Hinson, Millencolin, Anna Calvi, In Flames, B-Movie... A Madrid s´ inaugura l´exposició "Proyecto Juárez" al Matadero i Fresh Gallery exposa Juan Gatti. A Donosti comença el 59º Donostia Zinemaldia

jueves, 15 de septiembre de 2011

Exposició La Palabra hecha imagen al Museo del Prado

Amb motiu de la visita del papa, el Museu del Prado ha fet una exposició temporal anomenada "La palabra hecha imagen". És un recorregut per tretze obres de l´art cristià de la col.lecció permanent del museu a les que s´afegeix el quadre El Descendimiento de Caravaggio. Les obres són de Rubens, El Greco, Velazquez posant en relació art i religió, veient les solucions tècniques artístiques que els pintors han empreat al llarg del temps per representar assumptes de la Història sagrada.

martes, 13 de septiembre de 2011

Exposició a La Haya

La sala Mauritshuis de La Haya, una de les galeries més importants d´Holanda, ha fet una exposició especial. Ja que en el seu fons té una de les col.leccions de mestres del segle d´or holandès més important, ha realitzat una proposta de comparar-les amb obres de grans mestres moderns. Aixi peces com "Pareja con la cabeza llena de nubes", pintada per Salvador Dalí al 1936, mira a "la Chica de la Perla", de  1665 i pintada per Johannes Vermeero el quadre "Partida de caza cerca del estanque mayor de La Haya", de Gerrit Berckheyde (1690), comparteix amb "Muelle del Louvre" de 1867, del impressionista  Claude Monet.

miércoles, 7 de septiembre de 2011

Ha mort el pintor Van Nath

Ha mort el pintor de Cambodja Van Nath. Aquest pintor va aconseguir que el món sencer pogués conèixer mitjançant les seves figures esquelètiques i els seus colors foscos que dibuixaven les tortures i condicions de vida a Cambodja al llarg del temible règim dels jemers rojos (1975-1979), en què van morir més de dos milions de persones. Els seus grans quadres de gran realisme pengen de les parets del  S-21, la prisió en Phnom Penh on va estar reclòs. En els quadres es pot veure escenes d´homes fuetats, foscos interrogatoris, mares que lluiten perquè no els arrenquin els seus fills,etc. 

lunes, 5 de septiembre de 2011

Exposició de retrats de la Belle Epoque al Caixaforum


Ja el 19 de juliol vaig fer referència a l´exposició a Caixaforum que sota el nom de "Retrats de la Belle Epoque", recull una mostra d´obres de referència del període assenyalat. Belle Époque es una expressió sobre les últimes dècades del segle XIX i les primeres XX, període d´entreguerres (la guerra franc-prussiana i la Primera Guerra Mundial). Al llarg d´aquest període es produeix un gran canvi que va modificar l´estil en l´art de pintar i la menera d´arribar al públic. Destaca l´impressionisme, el postimpressionisme i les primeres vanguardes que ens porten aspectes de la vida del moment que van ser molt rellevants per als seus contemporanis. Avui he tornat a estar i he tornat a sortir meravellat del moment. Les obres exposades de Sorolla, Tolouse.Lautrec, Munch, Manet, Ramon Casas, Anglada.Camarasa, Max Oppenheimer, Oskar Kokoschka, Ernst Kirchner, Giovanni Boldini o John Singer Sargent, són obres d´autors mestres que ens transporta a aquella època i amb la mà trencada. De veritat que no us podeu perdre l´exposició. 

sábado, 3 de septiembre de 2011

Exposició de Dalí a Moscú

Aquest divendres s´ha inaugurat al Museu Pushkin de Belles Arts de Moscú l´antològica més gran de l´obra original de Salvador Dalí. L´exposició compta amb 25 olis, 20 aquarel.les, 70 dibuixo i nombroses fotografies. Va inaugura la mostra l´esposa del president rus, que va recèrrer la mostra guiada per Joan Manuel Sevillano, director executiu de la fundació Gala Dali de Figueres, d´on provenen totes les obres. El president rus clausurarà a Madrid l´any dual d´Espanya i Rússia i tornaran la visita que els reis van fer a San Petersburg per a inaugurar la mostra del museu del Prado al Hermitage.

viernes, 2 de septiembre de 2011

Restes romanes a Barcino

Les restes d´una vila romanda trobats a la Sagrera - on s´estan fent les tasques de construcció de la nova estació de l´AVE-  podrien ser anteriors als segles IV o V i a més inclouen un conjunt arquitectònic amb mosaics. Es tracta segons els experts d´una vila romana de grans dimensions amb termes i patis.
L´Ajuntament de Barcelona ha informat avui dels detalls confirmant que és dels segles IV o V i que patit modificacions i ampliacions al llarg de la seva história. 

jueves, 1 de septiembre de 2011

Exposició d´evangelis al Getty

L´exposició "En el principi era el verg: evangelis il.luminats medievals" al Museu Getty  www.getty.edu/visit/espanol.html  del 30 d´agost al 27 de novembre té com a eix central la decoració dels evangelis. Els quatre evangelis van ser al llarg del Medioevo molt treballats. L´exposició aporta manuscrits d´Anglaterra, Etiòpia, Bizanci o Armènia i recorre una gran part del llegat cristià. Als dos primers segles de l´Edat Mitjana la lectura pública de textos religiosos va formar part del nucli dels cultes jueu i cristià. Després els llibres religiosos van incloure els evangelis.