martes, 30 de agosto de 2011

Trastornos literarios

Diverses figures literàries han servit a l´escriptora argentina Flavia Company per a traçar un joc narratiu en el seu llibre de petites narracions que es diu "Trastornos literarios", un manual lúdic de retòrica. Publicat per Páginas de Espuma el llibre "Trastornos literarios" surt al carrer i pot ser interessant per tots aquells que estimin la llengua castellana o pels propis mitjans de comunicació. Aquesta escriptora també és periodista de El Periódico de Catalunya i l´ABC.

lunes, 29 de agosto de 2011

Exposició de Mariano Fortuny a El Prado

Resta molt poquet perquè s´acabi l´exposició al Prado d´un dels nostres grans pintors. Al seu museu, s´exposa una selecció temporal. Mercès a la decisió de crear un espai temporal com tacat del recorregut de les col.leccions del segle XIX , presenta un excel.lent conjunt de 13 aquarel.les del gran mestre català Mariano Fortuny i dels deus deixebles, sota el títol “Fortuny y el esplendor de la acuarela española en el Museo del Prado”. Són obres que no es poden mostrar normalmente per les seves característiques. Fixeu-se els fons que tenen els museus i que no podem gaudir normalment.

sábado, 27 de agosto de 2011

Art a Líbia

Irina Bokova, Directora General de la UNESCO, ha llençat una crida a protegir el Patrimoni Cultural libi, donat les anteriors experiències de països que han estat en guerra i són producte de la rampinya de totes les parts. Actualment n´hi han cinc llocs a Libia inscrits a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO: el lloc arqueològic de Cyrene, el lloc de Leptis Magna, Sabratha, l´art sobre roca de Tadrart Acacus i l´antiga ciutat de Ghadamès. 

jueves, 25 de agosto de 2011

Castells

Els Castellers de Vilafranca s´han anat a fer la India. Un altre cop varen anar a Bombay per gaudir dels castells que fan els govindas. És realment sorprenent que a l´altre punta del món facin castells semblants als que fem en aquestes terres. Els seus castells els fan homes d´una casta baixa d´hindus pobres. Aixequen un castell a tota velocitat i quan aquest cau, ja estan aixecant un altre. Són lluny del metodisme i organització de les nostres colles, però com tot el que fan superen aquest fet amb altres valors: força, sacrifici, perícia, entusiame... i molta mà d´obra. De fet abans no aixecaven castells més alts de 7 pisos, però en veure que es poden fer de més alts, ja estan. Segur que deu ser en directe una experiència meravellosa.

martes, 23 de agosto de 2011

Últim disc de Tom Waits

L´americà Tom Waits ha anunciat avui que el títol del seu nou disc d´estudi després de 7 anys serà  "Bad as me" , disc que serà el vint-i-cinquè de la seva carrera. Sortirà al mercat el  24 d´octubre en dos edicions, una amb 13 cançons i l´altre amb 3 temes més i un llibre. 

lunes, 22 de agosto de 2011

Exposició de pintura de Fran Hals


Juerguistas en carnaval, 1615

Al costat de Rembrandt i Vermeer, Frans Hals és el pintor més famós del Segle d´or holandès. Va marcar estil amb l´evolució del retrat del segle XVII. És un dels pintors més admirats i reconeguts no tant sols en el seu temps sinò molt després amb l´escola impressionista. El Museu Metropolitano d´Art de Nova  York té una de les més importants col.leccions d´obres de Hals al món. La seva obra es mostra en una exposició així com altres obres de mestres holandesos relacionats amb Hals.




martes, 16 de agosto de 2011

Exposició de José de Ribera al Prado

Fins el mes passat al Museu del Prado a Madrid es va poder visitar una exposició del pintor espanyol José de Ribera, nascut a València el 1591.La seva carrera es va desenvolupar a Itàlia on va conrear l´estil que va difondre Caravaggio. El seu naturalisme va perfeccionar-se ja que a la seva estada a Roma, la precisió descriptiva i la tècnica dels clarobscur van fer-se servir per renovar la presentació dels temes tradicionals. Com tant d´altres artistes espanyols no ha estat prou reconegut ni admirat. No estaria de més que de tant en tant feu una ullada a la seva pintura.

lunes, 15 de agosto de 2011

Exposició Fotopress


 El col.legi Fonseca a  Santiago de Compostela acull una exposició de 135 fotos realitzaddes per fotoperiodistes en països en conflicte com el Líban, Kènia o Afganistan. Mostren les dures condicions de vida i les injustícies en imatges impactants amb un gran valor tan artístic com de font d´informació. Han guanyat la sèrie “Violencia de género en Pakistán” de Emilio Morenatti amb cares de dones pakistanis atacades amb àcid, “Violencia post-electoral en Kenia”, de Walter Astrada i “Líbano, entre mar y fuego”, de Alfonso Moral. 

jueves, 11 de agosto de 2011

Exposició Artur Berned

A l´edifici Leitner de Madrid fins el proper 30 de setembre es pot visitar l´exposició de l´arquitecte i escultor Arturo Berned amb vint obres d´acer basades en els principis de la geometria i les matemàtiques.

La mostra es confirma com la defensa de la construcció, treballant per la escultura geomètrica, la lògica interna i les matemàtiques amb peces basades a l´equilibri i la divina proporció.

lunes, 8 de agosto de 2011

Guy de Maupassant

L´aparició d´un llibre de contes de Guy de Maupassant (1850-1893) ha posat en boca de tots l´obra d´aquest escriptor que va començar essent i que després va optar pel gènere de terror i la ciència ficció. Va analitzar la societat dels salons burguesos i el món rural, explorant l´ànima humana fent aflorar la misèria de la nostra societat hipòcrita.

domingo, 7 de agosto de 2011

Exposició de Reembrandt

Organitzada pel Museu de l´Art de Filadelfia, l´Institut d´Art de Detroit i el Museu del Louvre, l´exposició "Rembrandt i el semblant de Jesús" presenta un escollit grup de pintures religioses de Rembrandt del 3 d´agost al 20 d´octubre del 2011.  L´exposició està organitzada en tres seccions: un pròleg, una sèrie de pintures del rostre de Crist, i un epíleg que inclou obres de Rembrandt i els seus alumnes.

miércoles, 3 de agosto de 2011

Catedrals de cartró

A Nova Zelanda s´ha presentat la Catedral de Cartró dissenyada per Shigeru Ban per a la població de Chirischurch que va patir un terratrèmol de 6,3 a l´escala de Richter el 22 de febrer passat.

martes, 2 de agosto de 2011

Exposició aquarel.les angleses al Getty


L´exposició "Papeles luniosos: acuarelas i dibujos británicos" exposa més de 25 obres dels grans pintors anglesos dels segles XVIII i XIX, com Turner o Girtin, obrs que ha adquirit el Museu Getty.